Човјек ког већ 27 година желе мртвог

Након што је 1988. године објавио роман „Сатански стихови“ 1988. године, део исламског света Салмана Руждија сматра смртним непријатељем. То се није променило ни до данас.

Свијет 25.02.2016 | 21:40
Човјек ког већ 27 година желе мртвог

Салман Ружди врло вероватно никада неће имати мира – ирански државни медији скупили су 600.000 долара које планирају да додају у фонд фатве која позива на убиство овог писца, пише Дејли Мејл. Провладина информативна агенција Фарс објавила је на 27. годишњицу фатве листу од 40 медија који су учествовали у прикупљању новца, а само Фарс је дао 30.000 долара.

Рждијев агент није реаговао на ову информацију, као ни иранско министарство спољних послова, а ни сам писац.

Ружди је светску славу стекао почетком 80-их захваљујући својим сјајним романима, “Деца поноћи” и “Срам”, али интерес шире јавности добио је након романа "Сатански стихови".

Објављен 1988. године, контроверзни роман је изазвао лавину негативних реакција у муслиманским државама јер су многи верници одређене делове књиге протумачили као отворени напад на ислам и пророка Мухамеда, што књига није - реч је о искључивом и малициозном тумачењу романа.

Убрзо након што је објављен, роман је забрањен у неколико држава, међу којима су биле Индија, Бангладеш и Јужноафричка Република... Најдаље је отишао Иран и његов тадашњи челник, лидер исламске револуције, ајатолах Хомеини који је фатвом, легитимном правном одлуком, позвао на убиство Руждија. Хомеинијева одлука сматра се важећом и након његове смрти.

Богата иранска религиозна организација понудила је 2,7 милиона долара награде свакоме ко изведе фатву и 2012. године повећала је износ на 3,3 милион долара. За писца је то значило бег из јавности и девет година скривања и живота под полицијском пратњом, о чему је пре три и по године објавио књигу под називом “Џофез Антон” што је псеудоним који је користио док се скривао. Том приликом Ружди је за француски Ле Монд рекао “како је у самом срцу ислама нешто погрешно".

Иако је Ружди преживео, Хитоши Игараши, јапански преводилац „Сатанских стихова“ је избоден на смрт, док је италијански преводилац књиге тешко рањен. Норвешки издавач „Сатанских стихова“ нападнут је Ослу 1993. године. У њега су пуцали три пута, али је преживео. Турски преводилац "стихова" Азиз Несин био је мета напада у граду Сивасу, који се претворио у масакр у ком је живот изгубило 37 људи.

Иран је фатву подржавао све до 1998. године када је нови предсједник Мохамед Катами изјавио да више не заговара убиство Руждија. Упркос томе, фатва никада није службено опозвана па је неке религијске вође, међу њима и садашњи ајатолах Али Хаменеи понављају, поготово око њене годишњице.

Ова нова акција скупљања новаца за убиство Руждија највећи је координисани пројекат везан за фатву још од времена када је издата 1989. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар