Рекордери: Ђурђевић и Јокић воде 17 стечајева Српској

Стечајни управници Лазо Ђурђевић и Радомир Јокић су рекордери у РС по броју стечајних поступака које воде. Ђурђевић, који води девет стечајева, је само по основу ангажмана у Фабрици глинице „Бирач“ у стечају до сада инкасирао 129.126 КМ, открива пословни портал Капитал.

Република Српска 25.02.2016 | 16:50
Рекордери: Ђурђевић и Јокић воде 17 стечајева Српској

Ђурђевић није усамљен случај, јер неколико стечајних управника води пет и више поступака, иако је законом прописано да један стечајни управник може водити само два стечајна поступка велике вриједности.

Лазо Ђурђевић је ангажован у привредним судовима у Бијељини, Добоју и Требињу.

Поред „Бирча“, Ђурђевић пред Окружним привредним судом у Бијељини води и стечај „Фабрике шећера“ и Фабрике савитљивих цијеви и вратила “Панафлеx” из Бијељине, те Рудника олова и цинка „САСЕ“ из Сребренице. Пред судом у Требињу води стечајеве Текстилног комбината „Билећанка„, „Новотекса“ и Рудника мрког угља „Миљевина“, док пред судом у Добоју води стечај предузећа за производњу и промет електрометалних и хемијских производа „Мебош“ Шамац и „Градске топлане“ из Брода.

Ђурђевић за ЦАПИТАЛ каже да су од свих девет, активни само стечајни поступци у „Шећерани“ и „Бирчу“.

„У осталим случајевима проблем су углавном парнични поступци. У „Миљевини“ је проблем имовина, тако да је све до институција и судова“, казао је Ђурђевић.

Говорећи о накнади коју је добио током вођења стечаја „Бирча“, Ђурђевић каже да је износ толики по судском рјешењу и с обзиром на то да је он представник и четири зависна предузећа „Бирча“.

„Ја представљам Скупштину „Алумине“, „Механике“, „Бирач енрго“ и „Бирач Европа“ из Литваније“, казао је Ђурђевић.

Велики број стечајних поступака осим Ђурђевића воде и стечани управни Радомир Јокић – осам, док Драган Даниловић, Светлана Поповић и Горан Марковић воде по пет.

Јокић пред судом у Источном Сарајеву води стечајеве у фирмама „Претис“ Мокро, „Фабрика специјалних трансмисија“ и ГИК „Хидроградња“ Источно Сарајево, „М.И.- Чоловић“ и јавно предузеће „Врело Биоштица“ из Сокоца. Поред тога, пред судом у Добоју води два стечајна предмета и то „Метал -емајл“ из Брода и у фирми „Баја Цомпанy“ из Дервента, а у Требињу један – „Неимарство“.

Јокић за ЦАПИТАЛ каже да он води седам поступака и да је у „Претису“ поступак завршен те да је он само замијенио управника који је преминуо када је поднио приједлог за закључење стечаја.

„У том предмету се ради о чистој формалности, тако да ја водим седам поступака. Половина управника није способна да води ниједан поступак, а има оних који раде дању и ноћу као ја и имају повјерење и судија и повјерилаца. Нови закон је направљен са лошом намјером према управницима и мислим да ће врло мало управника уопште хтјети да воде стечај по закону који није спроводив. Најмање је битно колико поступака управник води, битно је да ли неко зна да одреди стечајну политику, да ли зна прописе, да уновчи имовину, чува стечајну масу и направи мале трошкове. То је оно на шта се треба обратити пажња“, рекао је Јокић.

Потпредсједник Удружења стечајних управника Републике Српске Душан Ковачевић истиче да парнични поступци продужавају стечај и да је то разлог што су поједини управници ангажовани у више предмета.

„Дешава се да се парнице воде, а стечај фактички није активан у том моменту. Статистички испада да управници воде по девет – десет поступака, али се то у суштини своди на један или два. Такође, сваки стечајни управник би морао да зна колико предмета може да води. Законом је прописано да не може водити више од два стечаја велике вриједности“, казао је Ковачевић.

Говорећи о новом Закону о стечају који је усвојен на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске, Ковачевић је рекао да је одредба о броју стечајева остала као у тренутно важећем закону, наводећи да стечајни управник и не би требало да води више од два стечаја, ако хоће да их води како треба.

„Позитивне ефекте од новог закона очекујем од предстечајног поступка у којем ће се моћи покушати, прије свега, код државних предузећа од посебног интереса, извршити реорганизација. Такође, новим законом је повећана дисциплина и код спровођења стечајног поступка, ажурирања парница и посебан акценат је дат на то да се стечај отвара на вријеме, а не да управници долазе у привредна гробља“, нагласио је Ковачевић.

Он је појаснио да се накнаде стечајним управницима одређују према висини стечајне масе и самој проблематици стечајног поступка.

Пред Окружним привредним судом Бањалука тренутно је отворено 200 стечајних поступака. Највише су ангажовани стечајни управници Радослав Загорац, Доста Бараковић, Андреја Тришић и Милан Латинчић који воде по четири поступка.

„Стечајни управници су именовани у више предмета на основу одредбе Закона о стечајном поступку којом је прописано да у стечајним поступцима мале вриједности управник може водити више од два поступка“, рекли су нам у Окружном привредном суду у Бањалуци.

Пред Окружним привредним судом у Добоју тренутно се воде 22 стечајна поступка, а у више од два поступка именована су три стечајна управника и то Драган Даниловић, Светлана Поповић и Драган Продић.

Пред Окружним привредним судом Источно Сарајево се тренутно води 22 стечајна поступка, а највише предмета води Радомир Јокић.

У раду Окружног привредног суда у Бијељини налазе се 43 стечајна поступка. Највише поступака воде Горан Марковић, Лазо Ђурђевић и Миодраг Петровић.

Пред Окружним привредним судом у Требињу на крају јануара била су отворена 22 стечајна поступка.

На листи стечајних управника, објављеној на сајту Министарства правде Српске, налази се 109 управника.

Највише стечајних управника је у Окружном привредном суду у Бањалуци – 61, у Бијељини 14, у Добоју 9, У Источном Сарајеву 10, док је на листи суда у Требињу 13 управника.

Извор: Капитал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оклен ја????

25.02.2016 15:56

Еее кад је ту главни Ковачевић, не би ме чудило ни да воде по 99 сваки

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

25.02.2016 15:56

Ђурђевић је највећи л**в у Републици Српској... Он Еxперт ...!!! За свој џеп...то да! Стара дрланџа,у затвор са њим!

ОДГОВОРИТЕ