Rekorderi: Đurđević i Jokić vode 17 stečajeva Srpskoj

Stečajni upravnici Lazo Đurđević i Radomir Jokić su rekorderi u RS po broju stečajnih postupaka koje vode. Đurđević, koji vodi devet stečajeva, je samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju do sada inkasirao 129.126 KM, otkriva poslovni portal Kapital.

Republika Srpska 25.02.2016 | 16:50
Rekorderi: Đurđević i Jokić vode 17 stečajeva Srpskoj

Đurđević nije usamljen slučaj, jer nekoliko stečajnih upravnika vodi pet i više postupaka, iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti.

Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju.

Pored „Birča“, Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj „Fabrike šećera“ i Fabrike savitljivih cijevi i vratila “Panaflex” iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka „SASE“ iz Srebrenice. Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata „Bilećanka„, „Novoteksa“ i Rudnika mrkog uglja „Miljevina“, dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda „Meboš“ Šamac i „Gradske toplane“ iz Broda.

Đurđević za CAPITAL kaže da su od svih devet, aktivni samo stečajni postupci u „Šećerani“ i „Birču“.

„U ostalim slučajevima problem su uglavnom parnični postupci. U „Miljevini“ je problem imovina, tako da je sve do institucija i sudova“, kazao je Đurđević.

Govoreći o naknadi koju je dobio tokom vođenja stečaja „Birča“, Đurđević kaže da je iznos toliki po sudskom rješenju i s obzirom na to da je on predstavnik i četiri zavisna preduzeća „Birča“.

„Ja predstavljam Skupštinu „Alumine“, „Mehanike“, „Birač enrgo“ i „Birač Evropa“ iz Litvanije“, kazao je Đurđević.

Veliki broj stečajnih postupaka osim Đurđevića vode i stečani upravni Radomir Jokić – osam, dok Dragan Danilović, Svetlana Popović i Goran Marković vode po pet.

Jokić pred sudom u Istočnom Sarajevu vodi stečajeve u firmama „Pretis“ Mokro, „Fabrika specijalnih transmisija“ i GIK „Hidrogradnja“ Istočno Sarajevo, „M.I.- Čolović“ i javno preduzeće „Vrelo Bioštica“ iz Sokoca. Pored toga, pred sudom u Doboju vodi dva stečajna predmeta i to „Metal -emajl“ iz Broda i u firmi „Baja Company“ iz Derventa, a u Trebinju jedan – „Neimarstvo“.

Jokić za CAPITAL kaže da on vodi sedam postupaka i da je u „Pretisu“ postupak završen te da je on samo zamijenio upravnika koji je preminuo kada je podnio prijedlog za zaključenje stečaja.

„U tom predmetu se radi o čistoj formalnosti, tako da ja vodim sedam postupaka. Polovina upravnika nije sposobna da vodi nijedan postupak, a ima onih koji rade danju i noću kao ja i imaju povjerenje i sudija i povjerilaca. Novi zakon je napravljen sa lošom namjerom prema upravnicima i mislim da će vrlo malo upravnika uopšte htjeti da vode stečaj po zakonu koji nije sprovodiv. Najmanje je bitno koliko postupaka upravnik vodi, bitno je da li neko zna da odredi stečajnu politiku, da li zna propise, da unovči imovinu, čuva stečajnu masu i napravi male troškove. To je ono na šta se treba obratiti pažnja“, rekao je Jokić.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika Republike Srpske Dušan Kovačević ističe da parnični postupci produžavaju stečaj i da je to razlog što su pojedini upravnici angažovani u više predmeta.

„Dešava se da se parnice vode, a stečaj faktički nije aktivan u tom momentu. Statistički ispada da upravnici vode po devet – deset postupaka, ali se to u suštini svodi na jedan ili dva. Takođe, svaki stečajni upravnik bi morao da zna koliko predmeta može da vodi. Zakonom je propisano da ne može voditi više od dva stečaja velike vrijednosti“, kazao je Kovačević.

Govoreći o novom Zakonu o stečaju koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Kovačević je rekao da je odredba o broju stečajeva ostala kao u trenutno važećem zakonu, navodeći da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba.

„Pozitivne efekte od novog zakona očekujem od predstečajnog postupka u kojem će se moći pokušati, prije svega, kod državnih preduzeća od posebnog interesa, izvršiti reorganizacija. Takođe, novim zakonom je povećana disciplina i kod sprovođenja stečajnog postupka, ažuriranja parnica i poseban akcenat je dat na to da se stečaj otvara na vrijeme, a ne da upravnici dolaze u privredna groblja“, naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da se naknade stečajnim upravnicima određuju prema visini stečajne mase i samoj problematici stečajnog postupka.

Pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka trenutno je otvoreno 200 stečajnih postupaka. Najviše su angažovani stečajni upravnici Radoslav Zagorac, Dosta Baraković, Andreja Trišić i Milan Latinčić koji vode po četiri postupka.

„Stečajni upravnici su imenovani u više predmeta na osnovu odredbe Zakona o stečajnom postupku kojom je propisano da u stečajnim postupcima male vrijednosti upravnik može voditi više od dva postupka“, rekli su nam u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Pred Okružnim privrednim sudom u Doboju trenutno se vode 22 stečajna postupka, a u više od dva postupka imenovana su tri stečajna upravnika i to Dragan Danilović, Svetlana Popović i Dragan Prodić.

Pred Okružnim privrednim sudom Istočno Sarajevo se trenutno vodi 22 stečajna postupka, a najviše predmeta vodi Radomir Jokić.

U radu Okružnog privrednog suda u Bijeljini nalaze se 43 stečajna postupka. Najviše postupaka vode Goran Marković, Lazo Đurđević i Miodrag Petrović.

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju na kraju januara bila su otvorena 22 stečajna postupka.

Na listi stečajnih upravnika, objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde Srpske, nalazi se 109 upravnika.

Najviše stečajnih upravnika je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci – 61, u Bijeljini 14, u Doboju 9, U Istočnom Sarajevu 10, dok je na listi suda u Trebinju 13 upravnika.

Izvor: Kapital

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oklen ja????

25.02.2016 16:56

Eee kad je tu glavni Kovačević, ne bi me čudilo ni da vode po 99 svaki

ODGOVORITE
Name

Milorad

25.02.2016 16:56

Đurđević je najveći l**v u Republici Srpskoj... On Expert ...!!! Za svoj džep...to da! Stara drlandža,u zatvor sa njim!

ODGOVORITE