Савчић: Борци Српске незадовољни статусом

Борачка организација Републике Српске већ дуже није задовољна друштвеним статусом и захтијева да буде промијењен, рекао је у Источном Сарајеву предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Република Српска 25.02.2016 | 22:54
Савчић: Борци Српске незадовољни статусом

Савчић је након сједнице Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије рекао новинарима да постоји много разлога за незадовољство, прије свега због Закона о удружењима и фондацијама Српске.

Он је најавио да ће представници БОРС-а у понедјељак, 29. фебруара, на састанку са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић изнијети своје захтјеве. Савчић је позвао борачку популацију на јединство, истичући да се смишљено ради на формирању већег броја удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, која ће да буду вид замјене за Борачку организацију.

"То није Борачка организација јер има мали број чланова и заступа интересе појединаца, а не бораца", истакао је Савчић.

Он је нагласио да бивши борци не траже нека посебна права, већ само један вид друштвеног признања и поштовања БОРС-а. Према његовим ријечима, БОРС није више спремна да трпи било какве облике понижења и уколико се ово питање не ријеши дијалогом, биће принуђена да га другачије рјешава.

Савчић је истакао да је данас разговарано и о економско-социјалним проблемима борачке популације, нагласивши да је недопустиво да касне накнаде за борце и одликоване борце и борачки додатак.

"Недопустиво је да имамо 24.000 незапослених из реда борачке популације, од којих више од 18.000 демобилисаних бораца, 3.200 чланова породица погинулих бораца и 1.900 ратних војних инвалида", рекао је Савчић.

Предсједник БОРС-а истакао је да поједини припадници БОРС-а у Федерацији БиХ пролазе кроз медијски линч иза кога стоје појединци и нека удружења, а посљедњи примјер је случај професора Миленка Станића који је спасио Изета Реџића.

У појединим медијима се Станићу приговара да не може бити на позицији у Централној банци БиХ зато што је свједок на суђењу предсједнику Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу.

"Долазимо у ситуацију да ће нам други одређивати који то Срби могу да дођу у заједничке органе или ко од њих може да ради у Сарајеву", рекао је Савчић, додавши да га посебно боли што изостају реаговања из Српске.

Он је нагласио да је БОРС најзадовољнији када је ријеч о стамбеном збрињавању борачке популације јер је у тој области највише урађено. Савчић је истакао да је тежак положај Болнице Источно Сарајево, нагласивши да је на овом подручју приоритет да се изгради нова зграда болнице.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је да је данас организована ванредна сједницу јер борци нису задовољни статусом.

Лалић је нагласио да јединство бораца нико неће сломити, а формирање неких нових организација инвалида и бораца којима ће бити дата средства, само је начин да се разбије јединство БОРС-а.

Он је истакао да борци захтијевају да се у јавна предузећа врати институција конкурса, како би се могле запослити и борачке категорије, а не да дјеца погинулих бораца штрајкују глађу у Бањалуци.

Према његовим ријечима, издаја националног интереса огледа се и кроз занемаривање потребе за новом болницом у Источном Сарајеву, због чега Одбор борачких организација Сарајевско-романијске регије захтијева смјену директора Горана Тодоровића, а допис ће упутити министру здравља и социјалне заштите Драгану Богданићу и предсједнику Владе Српске Жељки Цвијановић.

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

дивља јабука

25.02.2016 15:23

"Недопустиво је да имамо 24.000 незапослених из реда борачке популације, од којих више од 18.000 демобилисаних бораца, 3.200 чланова породица погинулих бораца и 1.900 ратних војних инвалида." _____________ А ко ће их запооислити, Милорад Додик, Никола Шпирић, Радмановић, Жељка Цвијановић и остали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дразе

25.02.2016 18:05

Насао сад тразити посао борцима,који у просјеку имају 60 година.ХОЦЕМО БОРАЦКИ НА МЈЕСЕЦНОМ НИВОУ И ТО УДУПЛАН.

Name

Мики

25.02.2016 15:39

Ви би да рушите власт, а од власти тразите права и лову. Господо борци будите страначки и политички тотално пасивни па онда тразите своја права. Васи представници по општинама годинама су бирани између малог броја људи а страначки дјелују и обогаћују се поједини "борци".

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

25.02.2016 17:46

Господине Савцицу! Зар јос нисте свјесни своје неспособности у БОРС у,и да ви лицно немозете ниста урадити за борце,зато је најпеметније да поднесете оставку на то мјесто и препустите га неком способни јем који це се истински борити и изборити за права бораца.

Name

Педја

25.02.2016 16:04

Генерале ови неборци не могу урадити ниста за борце,а и неце-раде само за себе-заслузили су мотку-не вјеруј им ниста!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

25.02.2016 22:26

Треба да помрете висе,борци ови ,борци они,па нема дрзава пара за те будаластиње. Ил се снадјте ил сутите. Рат готов прије 21 годину,треба и те доплатке укинути.

Name

борац

25.02.2016 16:04

Као и све друге организације и БОРС је само трговина и ниуста друго та твоја прица је дуга двадесет година и увијек иста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.02.2016 16:25

Е мој генерале као да се стидис или боис некога ,цуј борци незадовољни па то је тако благо рецено ,па 20 година смо незадовољни ,открио си америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Нико Микић

25.02.2016 16:31

Савчићу, избори се код Владе да се борачки додатак на мјесечном нивоу почне исплаћивати борцу од наредног мјесеца кад стекне право - односно наврши 60 година старости а не наредне године како сада раде. Узима се борцима додатак за једну годину. Ово јенеправда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ( нажалост)

25.02.2016 16:43

Направили државу а сада траже да им други мијења друштвени статус, какву су државу направили такав им је и статус, као и руководство. Жалосно али исатинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав

25.02.2016 16:45

Осим рјешавања проблема незапослености и тешког материјалног положаја демобилисаних бораца ВРС, Борачка организација треба од од актуелног руководства Српске да тражи и рјешавање питања признавања стажа пензијског осигурања борцима за године проведене на борбеној линији.Срамота је да они који су цијели рат провели по канцеларијама и ван зоне борбених дејстава имају признат стаж пензијског осигурања за те године, а борцима, бар када је у питању остваривање пензије, то су практично изгубљене године.Три, четири или пет година признатог стажа пензијског осигурања итекако би помогло многим борцима, јер од оног што им се године проведене у рату признају у двоструком трајању немају никакве вајде пошто се на то не обрачунава никакав износ пензије.Стога, предсједниче Савчићу, под хитно покрените то животно питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

25.02.2016 20:40

Од тог стаза нико нема користи јер није уплацен.Треба га свакако укинути јер умању основ за пензију.

Name

СавићЉубан

25.02.2016 16:47

Генерале када сте дошли на ту функцију били сте у коз. Дубици и изјавили да су локалне борачке о. као секте и да ћете то промијенити.Не да нисте ништа промијенили него онај ко је тада био предсједник у Дбици сада сједи креј вас у главном одбору. Што је превише превише је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

25.02.2016 17:23

Господине Савчићу, ви сте једно велико разочарење за БО. Дали је могуће да још увјек причате у фразама "Ми морамо", "Ми ће мо тражити", итд, након двадесет година рата. Дајте човјече урадите нешто конкретно за борачку популацију, али једну конкретну ствар, а не празне и имагинарне приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.02.2016 18:08

Господине Савчићу, да ли сте погледали у своју личну карту или родни лист? Ако наставите овим темпом (ако сте ишта направили) требаће вам још један живот. Што се тиче статуса. Шта ће мени "статус"?! Имам пробушену задњу рупу на каишу,рв инвалид 60% примао сам 132км а сада примам чак 134!Ето могу за ту разлику да купим 2 хљеба. Сваки мјесец ме опомоњу за неизмирене комуналије и пријете да ће ме тужити због 30 - 40км. Имам 50 година, рви о послу не могу ни да сањам зато ми мало фали да одем и направим хаос по свим овим предузећима у којима су сви задњицу приљепили за столице и смишљају кога ће одерати. У електродистрибуцији немају више ни простора ни столица гдје ће сјести као и у општинској шалтер сали. Наравно да требамо сви који смо се борили имати привилигеје и то и новчане. За Бога милога нисмо играли стони тенис 4 године. Зато мени недостаје само једна кап да кренем и да рушим све док ме не зауставе. Не може више под кожу. Зато господине Савчићу ако наставите овим темпом састанке борачке организације ћете држати по затворима и болницама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед са Гувна

25.02.2016 20:58

Ипак је требало дати да се изврши форензичка анализа финансијског пословања БОРС-а и посебно БОРС инвест фонда, а за вријеме столовања претходне гарнитуре. Свашта би се нашло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

26.02.2016 05:25

Само ригорозна ревизија борацког статуса,одпасце много десертера!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.02.2016 05:49

Недавно је Додик тразио посебне накнаде за као ствараоце политицаре из РС а сад нема ни мизерног додатка за праве ствараоце ,т.ј. борце и одликоване.РС је над финаниским колапсом а предсједник измисља нова давања.Стварно је болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

26.02.2016 06:26

Демобилисани борци који су незапослени су економски најугрозенији у рс. да ли смо се борили за ово. На ивици сам да узмем ствари у своје руке.Доста ми је пријетње,једни искљуцују струју ,воду,суд доноси рјесење о плијенидби.па ја се вец двадесет година сналазим како да презивим.У рату нисам залио гинути,па не залим ни сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

26.02.2016 07:04

10.09.1991год. на радном мјесту сам позван у војни одсјек да преузмем позив за мобилизацију, то је био задњи дан мог рада у фирми.И сада након 25 год генерал казе да смо назадовољни статусом и да треба запосљавати борце па коме ми сада требамо. ГЕНЕРАЛЕ ради несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

29.02.2016 16:42

Савцицу, борци управо тразе посебна права.Ако их не би тразили ,требало би онда укинути Борацку организацију.Ваљда су и борци неки фактор у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСА

29.02.2016 16:46

ТИ СИ САВЦИЦУ ДОБИО И ДРУСТВЕНО ПРИЗНАЊЕ,КАО И ОГРОМНУ ПЕНЗИЈУ.А КАД ЗАСТУПАС БОРЦЕ ,СТИЦЕ СЕ ДОЈАМ ДА БОРЦИ НЕ ЗЕЛЕ НИСТА,ОСИМ СТАТУСА БОРЦА.

ОДГОВОРИТЕ