Savčić: Borci Srpske nezadovoljni statusom

Boračka organizacija Republike Srpske već duže nije zadovoljna društvenim statusom i zahtijeva da bude promijenjen, rekao je u Istočnom Sarajevu predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Republika Srpska 25.02.2016 | 22:54
Savčić: Borci Srpske nezadovoljni statusom

Savčić je nakon sjednice Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije rekao novinarima da postoji mnogo razloga za nezadovoljstvo, prije svega zbog Zakona o udruženjima i fondacijama Srpske.

On je najavio da će predstavnici BORS-a u ponedjeljak, 29. februara, na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović iznijeti svoje zahtjeve. Savčić je pozvao boračku populaciju na jedinstvo, ističući da se smišljeno radi na formiranju većeg broja udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koja će da budu vid zamjene za Boračku organizaciju.

"To nije Boračka organizacija jer ima mali broj članova i zastupa interese pojedinaca, a ne boraca", istakao je Savčić.

On je naglasio da bivši borci ne traže neka posebna prava, već samo jedan vid društvenog priznanja i poštovanja BORS-a. Prema njegovim riječima, BORS nije više spremna da trpi bilo kakve oblike poniženja i ukoliko se ovo pitanje ne riješi dijalogom, biće prinuđena da ga drugačije rješava.

Savčić je istakao da je danas razgovarano i o ekonomsko-socijalnim problemima boračke populacije, naglasivši da je nedopustivo da kasne naknade za borce i odlikovane borce i borački dodatak.

"Nedopustivo je da imamo 24.000 nezaposlenih iz reda boračke populacije, od kojih više od 18.000 demobilisanih boraca, 3.200 članova porodica poginulih boraca i 1.900 ratnih vojnih invalida", rekao je Savčić.

Predsjednik BORS-a istakao je da pojedini pripadnici BORS-a u Federaciji BiH prolaze kroz medijski linč iza koga stoje pojedinci i neka udruženja, a posljednji primjer je slučaj profesora Milenka Stanića koji je spasio Izeta Redžića.

U pojedinim medijima se Staniću prigovara da ne može biti na poziciji u Centralnoj banci BiH zato što je svjedok na suđenju predsjedniku Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću.

"Dolazimo u situaciju da će nam drugi određivati koji to Srbi mogu da dođu u zajedničke organe ili ko od njih može da radi u Sarajevu", rekao je Savčić, dodavši da ga posebno boli što izostaju reagovanja iz Srpske.

On je naglasio da je BORS najzadovoljniji kada je riječ o stambenom zbrinjavanju boračke populacije jer je u toj oblasti najviše urađeno. Savčić je istakao da je težak položaj Bolnice Istočno Sarajevo, naglasivši da je na ovom području prioritet da se izgradi nova zgrada bolnice.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da je danas organizovana vanredna sjednicu jer borci nisu zadovoljni statusom.

Lalić je naglasio da jedinstvo boraca niko neće slomiti, a formiranje nekih novih organizacija invalida i boraca kojima će biti data sredstva, samo je način da se razbije jedinstvo BORS-a.

On je istakao da borci zahtijevaju da se u javna preduzeća vrati institucija konkursa, kako bi se mogle zaposliti i boračke kategorije, a ne da djeca poginulih boraca štrajkuju glađu u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, izdaja nacionalnog interesa ogleda se i kroz zanemarivanje potrebe za novom bolnicom u Istočnom Sarajevu, zbog čega Odbor boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije zahtijeva smjenu direktora Gorana Todorovića, a dopis će uputiti ministru zdravlja i socijalne zaštite Draganu Bogdaniću i predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović.

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

25.02.2016 15:23

"Nedopustivo je da imamo 24.000 nezaposlenih iz reda boračke populacije, od kojih više od 18.000 demobilisanih boraca, 3.200 članova porodica poginulih boraca i 1.900 ratnih vojnih invalida." _____________ A ko će ih zapooisliti, Milorad Dodik, Nikola Špirić, Radmanović, Željka Cvijanović i ostali?

ODGOVORITE
Name

draze

25.02.2016 18:05

Nasao sad traziti posao borcima,koji u prosjeku imaju 60 godina.HOCEMO BORACKI NA MJESECNOM NIVOU I TO UDUPLAN.

Name

Miki

25.02.2016 15:39

Vi bi da rušite vlast, a od vlasti trazite prava i lovu. Gospodo borci budite stranački i politički totalno pasivni pa onda trazite svoja prava. Vasi predstavnici po opštinama godinama su birani između malog broja ljudi a stranački djeluju i obogaćuju se pojedini "borci".

ODGOVORITE
Name

dss

25.02.2016 17:46

Gospodine Savcicu! Zar jos niste svjesni svoje nesposobnosti u BORS u,i da vi licno nemozete nista uraditi za borce,zato je najpemetnije da podnesete ostavku na to mjesto i prepustite ga nekom sposobni jem koji ce se istinski boriti i izboriti za prava boraca.

Name

Pedja

25.02.2016 16:04

Generale ovi neborci ne mogu uraditi nista za borce,a i nece-rade samo za sebe-zasluzili su motku-ne vjeruj im nista!!!!

ODGOVORITE
Name

miki

25.02.2016 22:26

Treba da pomrete vise,borci ovi ,borci oni,pa nema drzava para za te budalastinje. Il se snadjte il sutite. Rat gotov prije 21 godinu,treba i te doplatke ukinuti.

Name

borac

25.02.2016 16:04

Kao i sve druge organizacije i BORS je samo trgovina i niusta drugo ta tvoja prica je duga dvadeset godina i uvijek ista.

ODGOVORITE
Name

borac

25.02.2016 16:25

E moj generale kao da se stidis ili bois nekoga ,cuj borci nezadovoljni pa to je tako blago receno ,pa 20 godina smo nezadovoljni ,otkrio si ameriku.

ODGOVORITE
Name

Nikola Niko Mikić

25.02.2016 16:31

Savčiću, izbori se kod Vlade da se borački dodatak na mjesečnom nivou počne isplaćivati borcu od narednog mjeseca kad stekne pravo - odnosno navrši 60 godina starosti a ne naredne godine kako sada rade. Uzima se borcima dodatak za jednu godinu. Ovo jenepravda.

ODGOVORITE
Name

борац ( нажалост)

25.02.2016 16:43

Направили државу а сада траже да им други мијења друштвени статус, какву су државу направили такав им је и статус, као и руководство. Жалосно али исатинито.

ODGOVORITE
Name

Milisav

25.02.2016 16:45

Osim rješavanja problema nezaposlenosti i teškog materijalnog položaja demobilisanih boraca VRS, Boračka organizacija treba od od aktuelnog rukovodstva Srpske da traži i rješavanje pitanja priznavanja staža penzijskog osiguranja borcima za godine provedene na borbenoj liniji.Sramota je da oni koji su cijeli rat proveli po kancelarijama i van zone borbenih dejstava imaju priznat staž penzijskog osiguranja za te godine, a borcima, bar kada je u pitanju ostvarivanje penzije, to su praktično izgubljene godine.Tri, četiri ili pet godina priznatog staža penzijskog osiguranja itekako bi pomoglo mnogim borcima, jer od onog što im se godine provedene u ratu priznaju u dvostrukom trajanju nemaju nikakve vajde pošto se na to ne obračunava nikakav iznos penzije.Stoga, predsjedniče Savčiću, pod hitno pokrenite to životno pitanje.

ODGOVORITE
Name

miki

25.02.2016 20:40

Od tog staza niko nema koristi jer nije uplacen.Treba ga svakako ukinuti jer umanju osnov za penziju.

Name

SavićLjuban

25.02.2016 16:47

Generale kada ste došli na tu funkciju bili ste u koz. Dubici i izjavili da su lokalne boračke o. kao sekte i da ćete to promijeniti.Ne da niste ništa promijenili nego onaj ko je tada bio predsjednik u Dbici sada sjedi krej vas u glavnom odboru. Što je previše previše je.

ODGOVORITE
Name

XXL

25.02.2016 17:23

Gospodine Savčiću, vi ste jedno veliko razočarenje za BO. Dali je moguće da još uvjek pričate u frazama "Mi moramo", "Mi će mo tražiti", itd, nakon dvadeset godina rata. Dajte čovječe uradite nešto konkretno za boračku populaciju, ali jednu konkretnu stvar, a ne prazne i imaginarne priče.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.02.2016 18:08

Gospodine Savčiću, da li ste pogledali u svoju ličnu kartu ili rodni list? Ako nastavite ovim tempom (ako ste išta napravili) trebaće vam još jedan život. Što se tiče statusa. Šta će meni "status"?! Imam probušenu zadnju rupu na kaišu,rv invalid 60% primao sam 132km a sada primam čak 134!Eto mogu za tu razliku da kupim 2 hljeba. Svaki mjesec me opomonju za neizmirene komunalije i prijete da će me tužiti zbog 30 - 40km. Imam 50 godina, rvi o poslu ne mogu ni da sanjam zato mi malo fali da odem i napravim haos po svim ovim preduzećima u kojima su svi zadnjicu priljepili za stolice i smišljaju koga će oderati. U elektrodistribuciji nemaju više ni prostora ni stolica gdje će sjesti kao i u opštinskoj šalter sali. Naravno da trebamo svi koji smo se borili imati priviligeje i to i novčane. Za Boga miloga nismo igrali stoni tenis 4 godine. Zato meni nedostaje samo jedna kap da krenem i da rušim sve dok me ne zaustave. Ne može više pod kožu. Zato gospodine Savčiću ako nastavite ovim tempom sastanke boračke organizacije ćete držati po zatvorima i bolnicama!

ODGOVORITE
Name

Pogled sa Guvna

25.02.2016 20:58

Ipak je trebalo dati da se izvrši forenzička analiza finansijskog poslovanja BORS-a i posebno BORS invest fonda, a za vrijeme stolovanja prethodne garniture. Svašta bi se našlo.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

26.02.2016 05:25

Samo rigorozna revizija borackog statusa,odpasce mnogo desertera!!!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

26.02.2016 05:49

Nedavno je Dodik trazio posebne naknade za kao stvaraoce politicare iz RS a sad nema ni mizernog dodatka za prave stvaraoce ,t.j. borce i odlikovane.RS je nad finaniskim kolapsom a predsjednik izmislja nova davanja.Stvarno je bolestan.

ODGOVORITE
Name

BORAC

26.02.2016 06:26

Demobilisani borci koji su nezaposleni su ekonomski najugrozeniji u rs. da li smo se borili za ovo. Na ivici sam da uzmem stvari u svoje ruke.Dosta mi je prijetnje,jedni iskljucuju struju ,vodu,sud donosi rjesenje o plijenidbi.pa ja se vec dvadeset godina snalazim kako da prezivim.U ratu nisam zalio ginuti,pa ne zalim ni sad.

ODGOVORITE
Name

niko

26.02.2016 07:04

10.09.1991god. na radnom mjestu sam pozvan u vojni odsjek da preuzmem poziv za mobilizaciju, to je bio zadnji dan mog rada u firmi.I sada nakon 25 god general kaze da smo nazadovoljni statusom i da treba zaposljavati borce pa kome mi sada trebamo. GENERALE radi nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

bole

29.02.2016 16:42

Savcicu, borci upravo traze posebna prava.Ako ih ne bi trazili ,trebalo bi onda ukinuti Boracku organizaciju.Valjda su i borci neki faktor u ovoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

MISA

29.02.2016 16:46

TI SI SAVCICU DOBIO I DRUSTVENO PRIZNANJE,KAO I OGROMNU PENZIJU.A KAD ZASTUPAS BORCE ,STICE SE DOJAM DA BORCI NE ZELE NISTA,OSIM STATUSA BORCA.

ODGOVORITE