Пет типова шефова: Какав је ваш?

Да бисте остварили добар однос са шефом, прво откријте ком типу припада.

Занимљивости 25.02.2016 | 08:56
Пет типова шефова: Какав је ваш?

Мало је запослених који воле своје надређене, али било би добро да будете у коректним односима са њима. Не само да ћете тако лакше обављати посао, већ ће и напредовање у каријери бити једноставније. Да бисте остварили добар однос са шефом, прво откријте ком типу припада, од пет којих су издвојили пословни тренери. Немојте се изненадити ако има комбинацију више типова.

Аутократа
Викање на запослене му је свакодневица, јер на тај начин показује своју моћ. Мисли да је увек у праву и не толерише запослене са ставом. У најближем окружењу су радници којима је главна вештина климање главом. Заборавите на дијалог са њим, јер ћете се наћи на црној листи. Најбоље ћете проћи ако се слажете са свим што каже, аутократа не трпи критику, чак ни конструктивну. Ако то не можете, гледајте да му не будете у видокругу.

Нарцис
Све се врти око њега, не преза од тога да преузме заслуге за туђи посао, јер жели да се надређенима представи у најбољем светлу. Одличан је саморекламер, па ћете чути како нашироко прича о "својим" успесима. Да бисте сарађивали са њим, морате умањити свој его, пустити га да буде звезда и стрпљиво чекати да они на вишој инстанци виде вашу вредност. А, шанси за то имати много, јер нарцистички шеф не воли да ради, па ће за своје обавезе делегирати друге.

Несигуран
Одаје утисак као да му је шефовско место "пало с неба". Најчешће и јесте тако, јер надређени нису имали бољи избор или он није на важном месту у фирми. Мањак професионалних квалитета надомешћује вишком приче, на коју се ослања да би забашурио незнање. Често користи фразе и модерне изразе попут синергија, микроменаџмент, симбиоза. Склон је да једне недеље каже једно, друге нешто сасвим супротно, па запослене доводи у фрустрирајућу ситуацију. Добра страна ових шефова је да су углавном вредни и труде се да науче посао, најбоље ћете проћи ако буде на вас могао да се ослони.

Пријатељ
Њему је важније да га волите, него да га поштујете. Инсистираће на "ти" обраћању, разговараће са запосленима о серији коју управо гледа, питаће их за савет око куповине гардеробе, желеће да се дружите након посла. Незгодно је што се у оцени ваших резултата више води тиме да ли му се свиђате, него објективним критеријумима. Ако желите да му се допаднете, радите исто што и он - будите му пријатељ. Лак је за манипулацију, али, увек будите на опрезу. Пошто њега више воде осећања, него разум, никад не знате да ли ће вам нешто замерити, па не морате откривати да сте на посао дошли мамурни и да више четујете на друштвеним мрежама него што радите.

Професионалац
Идеалан шеф за раднике који не "хватају кривине". Зна свој посао, уме да мотивише запослене, цени залагање и резултат, па ако вас препозна као поузданог радника, нећете имати проблема. Али, осети ли да му радите о глави или да имате претензија на његово место, показаће своје друго, незгодније лице. Ако вам се чини да има очи на леђима, вероватно сте у праву јер овај шеф задужује "своје" људе у фирми да му преносе шта се дешава кад је одсутан. Не толерише недисциплину, сплеткарење, нераднике, бунтовнике, па је боље да се уздржите од тих активности.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар