Pet tipova šefova: Kakav je vaš?

Da biste ostvarili dobar odnos sa šefom, prvo otkrijte kom tipu pripada.

Zanimljivosti 25.02.2016 | 08:56
Pet tipova šefova: Kakav je vaš?

Malo je zaposlenih koji vole svoje nadređene, ali bilo bi dobro da budete u korektnim odnosima sa njima. Ne samo da ćete tako lakše obavljati posao, već će i napredovanje u karijeri biti jednostavnije. Da biste ostvarili dobar odnos sa šefom, prvo otkrijte kom tipu pripada, od pet kojih su izdvojili poslovni treneri. Nemojte se iznenaditi ako ima kombinaciju više tipova.

Autokrata
Vikanje na zaposlene mu je svakodnevica, jer na taj način pokazuje svoju moć. Misli da je uvek u pravu i ne toleriše zaposlene sa stavom. U najbližem okruženju su radnici kojima je glavna veština klimanje glavom. Zaboravite na dijalog sa njim, jer ćete se naći na crnoj listi. Najbolje ćete proći ako se slažete sa svim što kaže, autokrata ne trpi kritiku, čak ni konstruktivnu. Ako to ne možete, gledajte da mu ne budete u vidokrugu.

Narcis
Sve se vrti oko njega, ne preza od toga da preuzme zasluge za tuđi posao, jer želi da se nadređenima predstavi u najboljem svetlu. Odličan je samoreklamer, pa ćete čuti kako naširoko priča o "svojim" uspesima. Da biste sarađivali sa njim, morate umanjiti svoj ego, pustiti ga da bude zvezda i strpljivo čekati da oni na višoj instanci vide vašu vrednost. A, šansi za to imati mnogo, jer narcistički šef ne voli da radi, pa će za svoje obaveze delegirati druge.

Nesiguran
Odaje utisak kao da mu je šefovsko mesto "palo s neba". Najčešće i jeste tako, jer nadređeni nisu imali bolji izbor ili on nije na važnom mestu u firmi. Manjak profesionalnih kvaliteta nadomešćuje viškom priče, na koju se oslanja da bi zabašurio neznanje. Često koristi fraze i moderne izraze poput sinergija, mikromenadžment, simbioza. Sklon je da jedne nedelje kaže jedno, druge nešto sasvim suprotno, pa zaposlene dovodi u frustrirajuću situaciju. Dobra strana ovih šefova je da su uglavnom vredni i trude se da nauče posao, najbolje ćete proći ako bude na vas mogao da se osloni.

Prijatelj
Njemu je važnije da ga volite, nego da ga poštujete. Insistiraće na "ti" obraćanju, razgovaraće sa zaposlenima o seriji koju upravo gleda, pitaće ih za savet oko kupovine garderobe, želeće da se družite nakon posla. Nezgodno je što se u oceni vaših rezultata više vodi time da li mu se sviđate, nego objektivnim kriterijumima. Ako želite da mu se dopadnete, radite isto što i on - budite mu prijatelj. Lak je za manipulaciju, ali, uvek budite na oprezu. Pošto njega više vode osećanja, nego razum, nikad ne znate da li će vam nešto zameriti, pa ne morate otkrivati da ste na posao došli mamurni i da više četujete na društvenim mrežama nego što radite.

Profesionalac
Idealan šef za radnike koji ne "hvataju krivine". Zna svoj posao, ume da motiviše zaposlene, ceni zalaganje i rezultat, pa ako vas prepozna kao pouzdanog radnika, nećete imati problema. Ali, oseti li da mu radite o glavi ili da imate pretenzija na njegovo mesto, pokazaće svoje drugo, nezgodnije lice. Ako vam se čini da ima oči na leđima, verovatno ste u pravu jer ovaj šef zadužuje "svoje" ljude u firmi da mu prenose šta se dešava kad je odsutan. Ne toleriše nedisciplinu, spletkarenje, neradnike, buntovnike, pa je bolje da se uzdržite od tih aktivnosti.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar