Чим га је Влада купила, предузеће је пропало

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 25.02.2016 | 07:45
Чим га је Влада купила, предузеће је пропало

АФЕРА „Осамдесет пет“

„Пропаст предузећа Нова Романија“

Влада Републике Српске упропастила је још једно предузеће и преварила раднике. И то је урађено по истом обрасцу, као и са бројним фирмама – дали су радницима лажну наду када се Влада појавила као спасилац, а предузеће је убрзо пропало.

Стечајну имовину бившег АД „Романија“, Соколац за прераду дрвета, превоз и промет купила је Влада Републике Српске почетком јануара 2008. године за 5.560.000 КМ.

Тада је новоформирано предузеће „Нова Романија“ кренуло од нуле, растерећено свих ранијих обавеза и потраживања, те запослило 130 радника.

Било је то вријеме великих обећања која ће нешто касније прерасти у велика разочарања.

Након седам година рада, „Нова Романија“ је у тежој ситуацији него што је била прије стечаја. Агонија радника који двије године нису примили плату и данас траје, дуговања према радницима премашила су износ од два милиона КМ!

Радници траже исплате заосталих плата, топлог оброка и увезивање радног стажа и најављују подношење колективне тужбе и штрајк глађу.

Све ово говори да Владу Републике Српске не занимају ни привреда ни радници и да је ово само још један од многобројних пропалих пројеката актуелне власти.

Годинама је Влада у „Нову Романију“ улагала милионе марака, бар тако тврде, али радници од тога нису добили ништа.

Прошле године Влада је довела стратешког партнера из Италије, који је од стотињак радника запослио њих 30, радио пола године па отишао, а иза себе оставио дугове и неисплаћене плате, тако да ни пројекат „најновије Романије“ није успио.

Поставља се питање одговорности Владе и менаџмента овог предузећа који су потрошили милионска средства, а ефекти су поражавајући. Такође, постављамо и најважније питање – гдје су нестали милиони марака уложени у ово предузеће?!

Партија демократског прогреса

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

беба

25.02.2016 07:00

Нису средства нестала, само су се преселила у дзепове лидера РС. Расподјела средстава се промјенила али тако да радник губи, али кога јос то занима? Еxперти економије сједе у НС, а колико раде видимо сви. Цевап-технологија и ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар И смјена

25.02.2016 08:24

А кад ће на ваш и тужилачко-судски дневни ред доћи афера око отимања (поклањања приватницима) Рудника олова и цинка Сасе из Сребренице и изфорсираног (намјештеног) стечаја над државном фирмом АД Сасе које је прије тога управљала рудником. Можда те афере (криминала) и нема на вашем списку јер сте и ви (можда) у томе дали свој мали допринос. Ал' нема везе, поуздано знам да се СИПА заинтересовала за тај случај и да већ прикупља информација, након што је један незавсни новинар из Србије о тој афери (која ће то тек постати) урадио детаљну анализу.

Name

Милан

25.02.2016 07:24

Ни Италијани нису успјели из разлога што је дрво скупље код нас него у околним земљама. За исте паре они у свакој земљи у Еу добију квалитетније дрво, а јефтина радна снага губи трку са савременим машинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

25.02.2016 07:42

Како цитам ове афере у РС некако ми смјесне бгм за ову једну у нас.Треба бити махер и "урадити по закону" а то је купити Талго возове који не могу на насе пруге :Д Нема даље бгм

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОСТ

25.02.2016 07:48

То је јос једна потврда да је насе сколство пропало, вазно је да будем директор без обзира дали Фирма успјела или не. Багра мора да призна да није способна и да дигне руке ан цека док не скупи толико губитка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ

25.02.2016 08:10

НИСТА НОВО,ОПЕТ КАД ДОДЈУ И ОВИ УЗИМАТ ЦЕ СЕ ОПЕТ ЛОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

25.02.2016 09:58

Знаци не треба тросити паре и вријеме. Најбоље је укинути изборе. Много си ти мудар, да ниси неки директор?

Name

тајкуни

25.02.2016 08:43

Ко је унистио невесињску пилану,и био ортак са Вуцетицем који је на потјерници,због разних превара.Наравно Миковиц.Он му је дозволио и пропагиро га ко великог бизнисмена.Уталио се са њим,узео проценат,а фабрика која је некада била гигант,зврји празна и напустена.Наравно кредити подигнути,паре опране нестале.Итако у круг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврк

25.02.2016 09:38

Ко је тај Миковиц, неко из СНСД-а ??

Name

ре

25.02.2016 12:32

Ма немогу сви лопови само из снсд бити.од њега могу и они уцити.тај би и црног давола подрзо,само да спаси лоповску г..ицу.ма зна зврк ко је ,него се мало зај..ава.у коалицији са њим па га покрива за агрегат,котлоовницу,вјетропаркове,каменолом.ма има списак немозе стати два дана да се писе.Инаце у незваницним прицама о њему мисли све најгоре и казе то,не либи се.Молио га Сијеговиц,да га јавно не напада,инаце тај лопов је под његовом заститом,савјетник за краде,малверзације/и он се омрсио добро па га стити,сиљеговиц наставио гдје је миковиц стао.Питај те зврка ?

Name

всс

25.02.2016 09:58

Има ли ишта чега се ова лоповска власт дотакла да није опљачкано и уништено? Наравно да нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумар

25.02.2016 10:09

Приватне фирме су добро радиле док су крали суму.Сад на истоцном дјелу РС има једна или двије фирме које су презивјеле и раде.Код осталих зјапе хале празне.Некад су имали до 50 радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре шумар

25.02.2016 10:44

И теби није било лоше мораш признати. Нема шумара да не вози добро ауто, има добру кућу, пословни простор и слично.

ОДГОВОРИТЕ