Čim ga je Vlada kupila, preduzeće je propalo

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 25.02.2016 | 07:45
Čim ga je Vlada kupila, preduzeće je propalo

AFERA „Osamdeset pet“

„Propast preduzeća Nova Romanija“

Vlada Republike Srpske upropastila je još jedno preduzeće i prevarila radnike. I to je urađeno po istom obrascu, kao i sa brojnim firmama – dali su radnicima lažnu nadu kada se Vlada pojavila kao spasilac, a preduzeće je ubrzo propalo.

Stečajnu imovinu bivšeg AD „Romanija“, Sokolac za preradu drveta, prevoz i promet kupila je Vlada Republike Srpske početkom januara 2008. godine za 5.560.000 KM.

Tada je novoformirano preduzeće „Nova Romanija“ krenulo od nule, rasterećeno svih ranijih obaveza i potraživanja, te zaposlilo 130 radnika.

Bilo je to vrijeme velikih obećanja koja će nešto kasnije prerasti u velika razočaranja.

Nakon sedam godina rada, „Nova Romanija“ je u težoj situaciji nego što je bila prije stečaja. Agonija radnika koji dvije godine nisu primili platu i danas traje, dugovanja prema radnicima premašila su iznos od dva miliona KM!

Radnici traže isplate zaostalih plata, toplog obroka i uvezivanje radnog staža i najavljuju podnošenje kolektivne tužbe i štrajk glađu.

Sve ovo govori da Vladu Republike Srpske ne zanimaju ni privreda ni radnici i da je ovo samo još jedan od mnogobrojnih propalih projekata aktuelne vlasti.

Godinama je Vlada u „Novu Romaniju“ ulagala milione maraka, bar tako tvrde, ali radnici od toga nisu dobili ništa.

Prošle godine Vlada je dovela strateškog partnera iz Italije, koji je od stotinjak radnika zaposlio njih 30, radio pola godine pa otišao, a iza sebe ostavio dugove i neisplaćene plate, tako da ni projekat „najnovije Romanije“ nije uspio.

Postavlja se pitanje odgovornosti Vlade i menadžmenta ovog preduzeća koji su potrošili milionska sredstva, a efekti su poražavajući. Takođe, postavljamo i najvažnije pitanje – gdje su nestali milioni maraka uloženi u ovo preduzeće?!

Partija demokratskog progresa

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

beba

25.02.2016 07:00

Nisu sredstva nestala, samo su se preselila u dzepove lidera RS. Raspodjela sredstava se promjenila ali tako da radnik gubi, ali koga jos to zanima? Experti ekonomije sjede u NS, a koliko rade vidimo svi. Cevap-tehnologija i nista drugo.

ODGOVORITE
Name

Rudar I smjena

25.02.2016 08:24

A kad će na vaš i tužilačko-sudski dnevni red doći afera oko otimanja (poklanjanja privatnicima) Rudnika olova i cinka Sase iz Srebrenice i izforsiranog (namještenog) stečaja nad državnom firmom AD Sase koje je prije toga upravljala rudnikom. Možda te afere (kriminala) i nema na vašem spisku jer ste i vi (možda) u tome dali svoj mali doprinos. Al' nema veze, pouzdano znam da se SIPA zainteresovala za taj slučaj i da već prikuplja informacija, nakon što je jedan nezavsni novinar iz Srbije o toj aferi (koja će to tek postati) uradio detaljnu analizu.

Name

Milan

25.02.2016 07:24

Ni Italijani nisu uspjeli iz razloga što je drvo skuplje kod nas nego u okolnim zemljama. Za iste pare oni u svakoj zemlji u Eu dobiju kvalitetnije drvo, a jeftina radna snaga gubi trku sa savremenim mašinama.

ODGOVORITE
Name

Zenica

25.02.2016 07:42

Kako citam ove afere u RS nekako mi smjesne bgm za ovu jednu u nas.Treba biti maher i "uraditi po zakonu" a to je kupiti Talgo vozove koji ne mogu na nase pruge :D Nema dalje bgm

ODGOVORITE
Name

GOST

25.02.2016 07:48

To je jos jedna potvrda da je nase skolstvo propalo, vazno je da budem direktor bez obzira dali Firma uspjela ili ne. Bagra mora da prizna da nije sposobna i da digne ruke an ceka dok ne skupi toliko gubitka.

ODGOVORITE
Name

OPET

25.02.2016 08:10

NISTA NOVO,OPET KAD DODJU I OVI UZIMAT CE SE OPET LOVA

ODGOVORITE
Name

Mikailo

25.02.2016 09:58

Znaci ne treba trositi pare i vrijeme. Najbolje je ukinuti izbore. Mnogo si ti mudar, da nisi neki direktor?

Name

tajkuni

25.02.2016 08:43

Ko je unistio nevesinjsku pilanu,i bio ortak sa Vuceticem koji je na potjernici,zbog raznih prevara.Naravno Mikovic.On mu je dozvolio i propagiro ga ko velikog biznismena.Utalio se sa njim,uzeo procenat,a fabrika koja je nekada bila gigant,zvrji prazna i napustena.Naravno krediti podignuti,pare oprane nestale.Itako u krug

ODGOVORITE
Name

Zvrk

25.02.2016 09:38

Ko je taj Mikovic, neko iz SNSD-a ??

Name

re

25.02.2016 12:32

Ma nemogu svi lopovi samo iz snsd biti.od njega mogu i oni uciti.taj bi i crnog davola podrzo,samo da spasi lopovsku g..icu.ma zna zvrk ko je ,nego se malo zaj..ava.u koaliciji sa njim pa ga pokriva za agregat,kotloovnicu,vjetroparkove,kamenolom.ma ima spisak nemoze stati dva dana da se pise.Inace u nezvanicnim pricama o njemu misli sve najgore i kaze to,ne libi se.Molio ga Sijegovic,da ga javno ne napada,inace taj lopov je pod njegovom zastitom,savjetnik za krade,malverzacije/i on se omrsio dobro pa ga stiti,siljegovic nastavio gdje je mikovic stao.Pitaj te zvrka ?

Name

vss

25.02.2016 09:58

Ima li išta čega se ova lopovska vlast dotakla da nije opljačkano i uništeno? Naravno da nema.

ODGOVORITE
Name

sumar

25.02.2016 10:09

Privatne firme su dobro radile dok su krali sumu.Sad na istocnom djelu RS ima jedna ili dvije firme koje su prezivjele i rade.Kod ostalih zjape hale prazne.Nekad su imali do 50 radnika.

ODGOVORITE
Name

re šumar

25.02.2016 10:44

I tebi nije bilo loše moraš priznati. Nema šumara da ne vozi dobro auto, ima dobru kuću, poslovni prostor i slično.

ODGOVORITE