Основни суд у Бањалуци крши закон!

Основни суд у Бањалуци годинама кршећи Закон о судским таксама зарадио је око 150 хиљада КМ. Суд већ двије и по године незаконито наплаћује таксу у износу од 300 КМ за оснивање удружења и фондација, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 25.02.2016 | 07:19
Основни суд у Бањалуци крши закон!

Законом о измјенама и допунама Закона о судским таксама, који је донесен 2013. године, укинуто је плаћање таксе за оснивање удружења и фондација, али је, како сазнајемо, Основни суд у Бањалуци и даље наставио да наплаћује ову таксу.

Плаћање ове таксе било је предвиђено Законом о судским таксама Републике Српске из 2008. године. У том закону, у тарифном броју 20, тачка 3, наведено је да се за рјешења о упису и основинају правних лица, изузев привредног друштава и дијелова привредног друштава, плаћа такса од 300 КМ. Затим су 2009. године донесене измјене закона, али за овај дио није било промјена. Потом су 2013. године поново донесене измјене закона којим се, између осталог, у тарифном броју 20. брише тачка 3. Нове законске измјене су донесене 2014. године, али ту није било промјене по овом питању.

Према информацијама пословног портала ЦАПИТАЛ.ба у 2013. години је у Бањалуци основано189 удружења и фондација, у 2014. тај број је био 184, док је у прошлој години основано 191 удружење или фондација.

По основу незаконите наплате таксе Основни суд у Бањалуци је инкасирао око 150.000 КМ.

Саговорници ЦАПИТАЛ-а истичу да је забрињавајуће да суд, и то највећи у Републици Српској, не примјењује законе.

Рјешења о наплати таксе потписивао је бивши предсједник Основног суда Милан Тегелтија, а наставио је његов насљедник Миленко Милекић.

Основни суд у Бањалуци чека тумачење закона

У Основном суду у Бањалуци су, на питање ЦАПИТАЛ-а због чега незаконито наплаћују таксу, тек након 13 дана, одговорили да је „захтјев за тумачење одредаба Закона о измјенама и допунама закона о судским таксама (Службени гласник Републике Српске број 67/13), упућен Министарству правде Републике Српске на појашњење и тумачење“.

„Детаљно појашњење биће упућено и вама благовремено по пријему истог у суд“, казали су у Основном суду Бањалука.

Из Суда нису саопштили када су послали захтјев за тумачење Закона о судским таксама, односно да ли су то урадили тек након што се ЦАПИТАЛ заинтересовао за овај случај.

Вратити новац удружењима

У Адвокатској фирми „Сајић“ из Бањалуке кажу да су изненађени чињеницом да Основни суд Бања Лука није навео основ по ком захтјева плаћање судске таксе приликом оснивања удружења грађана.

„У задњих три године ми смо, као пуномоћници, основали десетак удружења грађана и увијек нам је Основни суд Бањалука тражио да, приликом подношења захтјева, такса на оснивање у износу од 300 КМ буде плаћена. Уколико се покаже да суд није имао основа за наплату таксе на оснивање једино рјешење је да се тај износ врати удружењима грађана“, казали су у Адвокатској фирми „Сајић“.

Закон о судским таксама (СГ РС број 73-08)

Закон о измјенама и допунама Закона о судским таксама (СГ РС број 67-13)

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

пиор

25.02.2016 06:31

Таксе су зајебане и бивса пресједница суда у Мркоњиц Граду је присвојила себи 35000км од судски такси и кривицно осудјена због тог назалост опет ради као судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравка

31.10.2016 19:09

И мени су узели 500 марака таксе или неце преузети основни суд моју. Тузбу све су то криминалци од судија па надаље мало им је сто су изварали народ задње им било до 9 генерације амин бозе дјубради били па остали

Name

судија

25.02.2016 08:01

Мркоњицки суд има краљицу за узимање таксе!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕГАЛИС

25.02.2016 08:08

УПУЦИВАО САМ ОПОМЕНЕ И ОБАВИЈЕСТЕЊА ЗБОГ ТАКСИ,АЛИ ОДГОВОРА НИЈЕ БИЛО НИ ОД ПРЕДСЈЕДНИКА СУДА НИТИ ДРУГИХ НАДЛЕЗНИХ.ВЕЛИКИ ПРОПУСТИ И НЕРАД СУ КАРАКТЕРИСТИКА СУДА У БАЊА ЛУЦИ,А О ПРИМАЊУ МИТА ОД РЕФЕРЕНАТА ПА ДО СУДИЈА ЈЕ ПРИЦА ЗА СЕБЕ. ЦАСТ ИЗУЗЕТЦИМА,СТВАРНО ИМА ПОСТЕНИХ АЛИ ЈЕ ТО У ВЕОМА МАЊЕМ БРОЈУ.ОПЕТ НЕЦЕ БИТИ ОДГОВОРНОСТИ ЈЕР ЈЕ ВЕЛИКИ СПЛЕТ ИНТРИГА У СУДСТВУ.ГАРАНТУЈЕМ ДА ЈЕ 70 ПОСТО СУДИЈА У СУДУ У Б.ЛУЦИ УЗЕЛО МИТО.ПОГЛЕДАЈТЕ САМО ИМОВИНУ ЊИХ И УЗЕ ПОРОДИЦЕ,СВЕ ЈЕ ЈАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

25.02.2016 08:24

ТАЧНО... ПОТРЕБНА ЈЕ ХИТНА ЛУСТРАЦИЈА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА У РС КОЈИ СУ СЕ ОГРИЈЕШИЛИ О ЗАКОН И ЕТИЧКЕ ПРИНЦИПЕ И КОЈИ НЕМАЈУ ДОКАЗЕ О ЛЕГАЛНОСТИ СТЕЧЕНЕ ИМОВИНЕ... ИМА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА КОЈИ СУ ЧИТАВ РАДНИ ВИЈЕК РАДИЛИ У ПРАВОСУДЈУ, КОЈИ НИСУ НИСТА НАСЛИЈЕДИЛИ, А ВРИЈЕДНОСТ ЊИХОВЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ ВИШЕ ПУТА ПРЕЛАЗИ ИЗНОС ЊИХОВИХ УКУПНИХ ПРИХОДА... ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СЕ УВЕДЕ РЕД, ИНАЧЕ ЋЕ НАСЕ ДРУШТВО НЕСТАТИ.