Osnovni sud u Banjaluci krši zakon!

Osnovni sud u Banjaluci godinama kršeći Zakon o sudskim taksama zaradio je oko 150 hiljada KM. Sud već dvije i po godine nezakonito naplaćuje taksu u iznosu od 300 KM za osnivanje udruženja i fondacija, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 25.02.2016 | 07:19
Osnovni sud u Banjaluci krši zakon!

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koji je donesen 2013. godine, ukinuto je plaćanje takse za osnivanje udruženja i fondacija, ali je, kako saznajemo, Osnovni sud u Banjaluci i dalje nastavio da naplaćuje ovu taksu.

Plaćanje ove takse bilo je predviđeno Zakonom o sudskim taksama Republike Srpske iz 2008. godine. U tom zakonu, u tarifnom broju 20, tačka 3, navedeno je da se za rješenja o upisu i osnovinaju pravnih lica, izuzev privrednog društava i dijelova privrednog društava, plaća taksa od 300 KM. Zatim su 2009. godine donesene izmjene zakona, ali za ovaj dio nije bilo promjena. Potom su 2013. godine ponovo donesene izmjene zakona kojim se, između ostalog, u tarifnom broju 20. briše tačka 3. Nove zakonske izmjene su donesene 2014. godine, ali tu nije bilo promjene po ovom pitanju.

Prema informacijama poslovnog portala CAPITAL.ba u 2013. godini je u Banjaluci osnovano189 udruženja i fondacija, u 2014. taj broj je bio 184, dok je u prošloj godini osnovano 191 udruženje ili fondacija.

Po osnovu nezakonite naplate takse Osnovni sud u Banjaluci je inkasirao oko 150.000 KM.

Sagovornici CAPITAL-a ističu da je zabrinjavajuće da sud, i to najveći u Republici Srpskoj, ne primjenjuje zakone.

Rješenja o naplati takse potpisivao je bivši predsjednik Osnovnog suda Milan Tegeltija, a nastavio je njegov nasljednik Milenko Milekić.

Osnovni sud u Banjaluci čeka tumačenje zakona

U Osnovnom sudu u Banjaluci su, na pitanje CAPITAL-a zbog čega nezakonito naplaćuju taksu, tek nakon 13 dana, odgovorili da je „zahtjev za tumačenje odredaba Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskim taksama (Službeni glasnik Republike Srpske broj 67/13), upućen Ministarstvu pravde Republike Srpske na pojašnjenje i tumačenje“.

„Detaljno pojašnjenje biće upućeno i vama blagovremeno po prijemu istog u sud“, kazali su u Osnovnom sudu Banjaluka.

Iz Suda nisu saopštili kada su poslali zahtjev za tumačenje Zakona o sudskim taksama, odnosno da li su to uradili tek nakon što se CAPITAL zainteresovao za ovaj slučaj.

Vratiti novac udruženjima

U Advokatskoj firmi „Sajić“ iz Banjaluke kažu da su iznenađeni činjenicom da Osnovni sud Banja Luka nije naveo osnov po kom zahtjeva plaćanje sudske takse prilikom osnivanja udruženja građana.

„U zadnjih tri godine mi smo, kao punomoćnici, osnovali desetak udruženja građana i uvijek nam je Osnovni sud Banjaluka tražio da, prilikom podnošenja zahtjeva, taksa na osnivanje u iznosu od 300 KM bude plaćena. Ukoliko se pokaže da sud nije imao osnova za naplatu takse na osnivanje jedino rješenje je da se taj iznos vrati udruženjima građana“, kazali su u Advokatskoj firmi „Sajić“.

Zakon o sudskim taksama (SG RS broj 73-08)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama (SG RS broj 67-13)

Izvor: CAPITAL

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pior

25.02.2016 06:31

Takse su zajebane i bivsa presjednica suda u Mrkonjic Gradu je prisvojila sebi 35000km od sudski taksi i krivicno osudjena zbog tog nazalost opet radi kao sudija.

ODGOVORITE
Name

Zdravka

31.10.2016 19:09

I meni su uzeli 500 maraka takse ili nece preuzeti osnovni sud moju. Tuzbu sve su to kriminalci od sudija pa nadalje malo im je sto su izvarali narod zadnje im bilo do 9 generacije amin boze djubradi bili pa ostali

Name

sudija

25.02.2016 08:01

Mrkonjicki sud ima kraljicu za uzimanje takse!!!!!

ODGOVORITE
Name

LEGALIS

25.02.2016 08:08

UPUCIVAO SAM OPOMENE I OBAVIJESTENJA ZBOG TAKSI,ALI ODGOVORA NIJE BILO NI OD PREDSJEDNIKA SUDA NITI DRUGIH NADLEZNIH.VELIKI PROPUSTI I NERAD SU KARAKTERISTIKA SUDA U BANJA LUCI,A O PRIMANJU MITA OD REFERENATA PA DO SUDIJA JE PRICA ZA SEBE. CAST IZUZETCIMA,STVARNO IMA POSTENIH ALI JE TO U VEOMA MANJEM BROJU.OPET NECE BITI ODGOVORNOSTI JER JE VELIKI SPLET INTRIGA U SUDSTVU.GARANTUJEM DA JE 70 POSTO SUDIJA U SUDU U B.LUCI UZELO MITO.POGLEDAJTE SAMO IMOVINU NJIH I UZE PORODICE,SVE JE JASNO.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

25.02.2016 08:24

TAČNO... POTREBNA JE HITNA LUSTRACIJA SUDIJA I TUŽILACA U RS KOJI SU SE OGRIJEŠILI O ZAKON I ETIČKE PRINCIPE I KOJI NEMAJU DOKAZE O LEGALNOSTI STEČENE IMOVINE... IMA SUDIJA I TUŽILACA KOJI SU ČITAV RADNI VIJEK RADILI U PRAVOSUDJU, KOJI NISU NISTA NASLIJEDILI, A VRIJEDNOST NJIHOVE NEPOKRETNE IMOVINE VIŠE PUTA PRELAZI IZNOS NJIHOVIH UKUPNIH PRIHODA... VRIJEME JE DA SE UVEDE RED, INAČE ĆE NASE DRUŠTVO NESTATI.