Пуштен у рад пречистач отпадних вода

У Бијељини је данас свечано пуштен у рад пречистач отпадних вода, чија је вриједност седам милиона евра.

Република Српска 24.02.2016 | 19:05
Пуштен у рад пречистач отпадних вода

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић пожељела је на свечаности да сваки град и општина у Српској добију овакво постројење којим се рјешава проблем отпадних вода и обезбјеђује заштита животне средине.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске је са градом Бијељина од 2007. године укључена у пројекат кроз прихватање задужења и давање гаранција за зајмове.

"Пречистач отпадних вода задовољава све примјењиве националне и ЕУ правне захтјеве, укључујући и европске директиве, а његов циљ је заштита и спречавање загађења подземних вода које се користе као извор воде за пиће, чиме се елиминишу могући штетни утицаји на здравље грађана Бијељине", рекла је Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Она је истакла да су радове у највећем дијелу изводиле домаће фирме, поштујући високе еколошке стандарде.

Свечаном пуштању у рад пречистача отпадних вода у Бијељини присуствовао је и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, као члан Управног одбора пројекта.

Пуштањем у рад постројења за пречишћавање отпадних вода у Бијељини завршена је друга фаза изградње канализационе мреже која траје 10 година, а њена укупна вриједност је 41 милиона евра.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је на свечаности да је заштита животне средине важан дио стратегије развоја града и да овај капитални пројекат рјешава проблем 25.000 септичких јама које су биле пријетња за загађење подземних вода из којих се грађани снабдијевају водом за пиће.

Он је захвалио Влади Републике Српске, ЕУ и бројним донаторима који су са 18 милиона евра подржали пројекат у који је из градског буџета обезбијеђено 11 милиона евра, а 12 милиона евра је кредит Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ којим су оптерећени грађани кроз цијену воде.

Шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ Мелвин Асин рекао је да је ЕУ уложила у овај пројекат 6,5 милиона евра с циљем спречавања загађања подземних вода и побољшање животних услова становништва.

Он је подсјетио на високе европске стандарде у заштити вода о којима БиХ мора да води рачуна, као земља на путу ка ЕУ.

Директор Одјељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске у БиХ Мари Бергстром је у име Шведске агенција за међународни развој и сарадњу /СИДА/ истакла да је брига о животниој средини један од њихових приоритета.

Према њеним ријечима, Амбасада Шведске је у пројекат уложила више од шест милиона евра.

Извођач радова био је конзорцијум "Вабаг" и локалне фирме "Хигра".

Директор градског предузећа "Водовод и канализација" Предраг Перковић рекао је да пречистач који се налази у насељу Велика Обарска има капацитет 40.000 еквивалент становника, уз могућност етапног повећања до 160.000 еквивалент становника.

На канализациону мрежу до сада је прикључено више од 9.000 корисника.

Након обраде отпадних вода од сада ће из пречистача у градски канал Дашница тећи чиста вода.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

сссс

24.02.2016 18:41

Хигра је фирма за примјер у сваком смислу. Честитам на добром послу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рооние

24.02.2016 18:48

Мозе ли и једна друга фирма да ради у граду сем Тереx а и Хигре...

Name

сссс

24.02.2016 22:40

Они немају куповне дипломе!!!

Name

Рооние

24.02.2016 23:56

Какве дипломе, крузни токови на обилазницама се распадају а скоро изградјени ..

Name

сссс

25.02.2016 07:47

Рооние,очигледно си вјечити опуртуниста,али твој проблем. Руку на срце,али немаш ста реци за ово,бар несто позитивно у овом вилајету. Критика је добра ако је квалитетна,а твоја није ни то, нити добронамјерна. Свако добро

Name

Ове цифре ко слози ја цастим

24.02.2016 19:30

Не разумем ниста ове бројке.Пробајте то разјаснити.Испада да је влада РС овде била само гаранција за кредите и ниста друго.Изгледа да је њихов посао само да нас задузују,успут се и они опаре и то је све.Висе дала једна Амбасада него моја дрзава силна са својим Бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Пајиц

24.02.2016 20:31

Поизури цека те психијатар у хитној!

Name

Бн

24.02.2016 23:03

Телгетија и Мићо .....????? Није нико ћорав!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.02.2016 07:25

Пројекат вриједан 41 милион еура, а ни један једини еуро се није добио од владе Републике Српске, толико о влади и "баји" на челу те владе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

25.02.2016 07:26

Гледајуци улице и тротоаре, да не спомињем несретне сахтове и цувени патент са гумама да исти не логрњају!

ОДГОВОРИТЕ