Pušten u rad prečistač otpadnih voda

U Bijeljini je danas svečano pušten u rad prečistač otpadnih voda, čija je vrijednost sedam miliona evra.

Republika Srpska 24.02.2016 | 19:05
Pušten u rad prečistač otpadnih voda

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poželjela je na svečanosti da svaki grad i opština u Srpskoj dobiju ovakvo postrojenje kojim se rješava problem otpadnih voda i obezbjeđuje zaštita životne sredine.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske je sa gradom Bijeljina od 2007. godine uključena u projekat kroz prihvatanje zaduženja i davanje garancija za zajmove.

"Prečistač otpadnih voda zadovoljava sve primjenjive nacionalne i EU pravne zahtjeve, uključujući i evropske direktive, a njegov cilj je zaštita i sprečavanje zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor vode za piće, čime se eliminišu mogući štetni uticaji na zdravlje građana Bijeljine", rekla je Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ona je istakla da su radove u najvećem dijelu izvodile domaće firme, poštujući visoke ekološke standarde.

Svečanom puštanju u rad prečistača otpadnih voda u Bijeljini prisustvovao je i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, kao član Upravnog odbora projekta.

Puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini završena je druga faza izgradnje kanalizacione mreže koja traje 10 godina, a njena ukupna vrijednost je 41 miliona evra.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na svečanosti da je zaštita životne sredine važan dio strategije razvoja grada i da ovaj kapitalni projekat rješava problem 25.000 septičkih jama koje su bile prijetnja za zagađenje podzemnih voda iz kojih se građani snabdijevaju vodom za piće.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske, EU i brojnim donatorima koji su sa 18 miliona evra podržali projekat u koji je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 11 miliona evra, a 12 miliona evra je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ kojim su opterećeni građani kroz cijenu vode.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin rekao je da je EU uložila u ovaj projekat 6,5 miliona evra s ciljem sprečavanja zagađanja podzemnih voda i poboljšanje životnih uslova stanovništva.

On je podsjetio na visoke evropske standarde u zaštiti voda o kojima BiH mora da vodi računa, kao zemlja na putu ka EU.

Direktor Odjeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Mari Bergstrom je u ime Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/ istakla da je briga o životnioj sredini jedan od njihovih prioriteta.

Prema njenim riječima, Ambasada Švedske je u projekat uložila više od šest miliona evra.

Izvođač radova bio je konzorcijum "Vabag" i lokalne firme "Higra".

Direktor gradskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Predrag Perković rekao je da prečistač koji se nalazi u naselju Velika Obarska ima kapacitet 40.000 ekvivalent stanovnika, uz mogućnost etapnog povećanja do 160.000 ekvivalent stanovnika.

Na kanalizacionu mrežu do sada je priključeno više od 9.000 korisnika.

Nakon obrade otpadnih voda od sada će iz prečistača u gradski kanal Dašnica teći čista voda.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ssss

24.02.2016 18:41

Higra je firma za primjer u svakom smislu. Čestitam na dobrom poslu

ODGOVORITE
Name

Roonie

24.02.2016 18:48

Moze li i jedna druga firma da radi u gradu sem Terex a i Higre...

Name

ssss

24.02.2016 22:40

Oni nemaju kupovne diplome!!!

Name

Roonie

24.02.2016 23:56

Kakve diplome, kruzni tokovi na obilaznicama se raspadaju a skoro izgradjeni ..

Name

ssss

25.02.2016 07:47

Roonie,očigledno si vječiti opurtunista,ali tvoj problem. Ruku na srce,ali nemaš sta reci za ovo,bar nesto pozitivno u ovom vilajetu. Kritika je dobra ako je kvalitetna,a tvoja nije ni to, niti dobronamjerna. Svako dobro

Name

Ove cifre ko slozi ja castim

24.02.2016 19:30

Ne razumem nista ove brojke.Probajte to razjasniti.Ispada da je vlada RS ovde bila samo garancija za kredite i nista drugo.Izgleda da je njihov posao samo da nas zaduzuju,usput se i oni opare i to je sve.Vise dala jedna Ambasada nego moja drzava silna sa svojim Bajom.

ODGOVORITE
Name

Jovo Pajic

24.02.2016 20:31

Poizuri ceka te psihijatar u hitnoj!

Name

Bn

24.02.2016 23:03

Telgetija i Mićo .....????? Nije niko ćorav!!!!

ODGOVORITE
Name

Realno

25.02.2016 07:25

Projekat vrijedan 41 milion eura, a ni jedan jedini euro se nije dobio od vlade Republike Srpske, toliko o vladi i "baji" na čelu te vlade...

ODGOVORITE
Name

Velja

25.02.2016 07:26

Gledajuci ulice i trotoare, da ne spominjem nesretne sahtove i cuveni patent sa gumama da isti ne logrnjaju!

ODGOVORITE