Слом станоградње!

Станоградња у БиХ се налази пред тоталним колапсом, пошто се рапидно смањује број изграђених станова, а насупрот томе број незавршених стамбених јединица се готово удуплао у прошлој години, показују подаци надлежних бх. институција.

Република Српска 24.02.2016 | 15:10
Слом станоградње!

Разлог је једноставан, грађани имају све мање новца за куповину станова, а неимари се из истог разлога не одлучују за даљу градњу, пошто је продаја неизвјесна.

Наиме, статистика је у овој области неумољива, па тако подаци Агенције за статистику БиХ показује да су прошле године у БиХ изграђена 1.872 стана, што је мање за чак 23,3 одсто у односу на 2014. годину.

Поред тога, прошле године су у овој земљи 2.564 стана била незавршена, што је више за чак 80,2 одсто у односу на годину дана раније. Све ово је додатно поражавајуће ако се узме у обзир да је 2014. година била година катастрофалних поплава и елементарних непогода које су у сваком случају онемогућиле радове у грађевинарству.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, рекао је да је основни разлог за овакав пад станоградње управо слаба куповна моћ становништва.

"Са друге стране, разлог је и несмотрен улазак појединих инвеститора у послове и немогућност да поједини инвеститори заврше све започете радове. Људи који су ушли у инвестиције рачунали су да ће доћи до опоравка у овој области, али је остао проблем пласмана", казао је Благојевић.

Према његовим ријечима, информације са терена показују да постоји потреба за изградњом станова, али да је веома мала куповна моћ становништва, што људе који желе купити стан онемогућава да то и учине. Економски аналитичари сматрају да су ови подаци о годишњем паду нивоа станоградње у БиХ апсолутно поражавајући, што говори о врло лошој економској ситуацији у којој се налазимо.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да је ситуација таква да се "економска биједа", која је завладала код већине домаћинстава у БиХ, огледа и у чињеници да одрасла дјеца остају да живе с родитељима и на њихов рачун јер сами нису у могућности да нађу посао.

"Са друге стране, комплетна та ситуација доводи до тога да људи који имају средства и могућности да купе станове то одлажу, надајући се да ће се цијене станова смањити, имајући у виду чињеницу да је у БиХ присутан тренд дефлације", рекао је Павловић.

Ипак, додаје да ниједна од компоненти везаних за станоградњу нема тренд опадања вриједности у смислу обавеза према градским буџетима, односно такси и свих давања која се морају обезбиједити за станоградњу.

Наводи да је пад станоградње значајно присутан, што је, како каже, веома лоше за привреду БиХ, јер станоградња са собом повлачи низ подизвођача и људи који би могли наћи своје радно мјесто.

"Дошли смо у ситуацију да се биљежи тренд пада изграђених станова.Ако погледато какво је стање у мањим мјестима, видјећете да тамо практично станоградње и нема", рекао је Павловић.

БРОЈКЕ:

1.872 стана изграђена прошле године у БиХ

80,2 одсто више незавршених станова у БиХ прошле године

23,3 одсто мање изграђених станова у односу на 2014.

Извор: НН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зеро

24.02.2016 14:18

Разлог је у томе што су веч сви сељаци купили станове по градовима.Они имају лову. Син неког радника из града нече сигурно тако лако купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

24.02.2016 16:32

Бице станова за неку сицу,као у Грцкој,није ово јос ниста,назалост!

Name

....

24.02.2016 14:45

Ко о цему тзв.градјанин о сељаку,одакле си ти потекао п.... једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

24.02.2016 15:00

Па кад су цијене квадрата астрономске. Кад би мало спустили цијене видјели би куповну моц становника. Овако цијене европске, а стандард босански. У центру БЛ квадрат стана је 3500КМ, као да је стан у Бец, Београду или некој другој свјетској метрополи. Док год буду расле цијене падаце им продаја, па нек виде исплат ли им се то или не. Ре Зеро: У праву си да су људи махом вец покуповали станове, а и заваравали се ми или не млади нам одлазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

24.02.2016 15:59

Цијене нових станова у БЛ у скорије вријеме неце падати. Разлога је висе: инвеститоре стан не коста ниста јер надју два тулипана који се задузе код банке, новац дају инвеститору унапријед а камату отплацују сами. Са тим новцем инвеститор плати основне дазбине, ангазује оперативу коју плати квадратима и зида. Станови у центру се продају без проблема јер је купцима стало да буду окрузени бетоном, по могуцности без имало траве јер се прави блато.

Name

оо7

24.02.2016 15:03

КАКАВ НАМ ЈЕ НАЗТАЛИТЕТ, ДОБРО СЕ ИШТА ГРАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све логично

24.02.2016 16:47

Ускоро ће станова бити по 100КМ по квадрату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грок

24.02.2016 18:34

Жао ми радника на грађевини. Тежак посао, а живот им претежак.

ОДГОВОРИТЕ