ЦЦИ: Влада је радила, али ријетко нешто корисно

Мјесечна нето плата премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић износила је 3.375 КМ, плус минули рад, док министри мјесечно "инкасирају" 2.700 КМ, на који се такође додаје радни стаж, који увећава доходак - навели су Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) у извјештају о раду Владе Републике Српске у прошлој години.

Република Српска 24.02.2016 | 22:59
ЦЦИ: Влада је радила, али ријетко нешто корисно

​Влада Републике Српске има 17 чланова, који имају статус запослених и примају пуну плату по овом основу, а у ЦЦИ-у су навели да немају информацију о одређеним другим погодностима што се тиче Владе Српске.

Истовремено, навели су да је просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у децембру 2015. износила 834 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у новембру 2015. виша је за 10 КМ.

Потрошачка корпа за децембар 2015., коју израчунава Савез синдиката Републике Српске, коштала је 1.857 КМ и просјечна плата је покрива са 44,89 посто.

Највише плате у Српској су имали запослени у финансијским и дјелатностима осигурања, 1.259 КМ, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима и износе 521 КМ и незнатно су више у односу на новембар.

С обзиром на то да је без стварања нове вриједности тешко одржив било који систем, из ЦЦИ-а су навели да је у Републици Српској угрожен систем пензијско-инвалидског осигурања, јер запослени у реалном сектору са садашњим платама те уплаћеним доприносима не могу учинити систем функционалним.

У ЦЦИ-у напомињу да, када се говори о резултатима рада, значајно већи број разматраних мјера на сједницама Владе Републике Српске лани није пропроционално утицао на побољшање квалитета живота грађана у Републици Српској.

Квантитет, наиме, није произвео и квалитет.

"Када у огромном броју мјера, који је Влада Српске реализовала у 2015. години, издвојимо само оне које могу позитивно утицати на квалитет живота грађана, видимо да њихов број није велики. ЦЦИ су евидентирали 151 такву мјеру или 4,7 посто од укупног броја разматаних мјера. Додатно, мјере које би требале бити изузетно значајне за грађане Републике Српске су биле веома ријетке, тек 28 таквих биљежимо или тек 0,9 посто од укупног броја размотрених мјера", наводи се у извјештају.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

КСС

24.02.2016 13:17

Требало би свима дати просјечан лични доходак од 800км наљ период док се не стабилизује ситуација у Републици Српској па да сви подједнако живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.02.2016 14:03

У Владу треба именовати људе који знају а не приучене и самозване, ове и оне.

Name

Дроп

24.02.2016 18:36

Дивља јабуко, да су хтјели радити не би ишли у политичаре.

Name

дивља јабука

24.02.2016 22:39

Шта је уствари политика? То је умијеће организовања живота у некој државној заједници с давањем приоритета овом или оном. Нпр, форсираш развој привреде али пазиш и на екологију. Какав је то министар који нема појма о ресору за који је министар. Шта је министар? Политичар? Ако је министар политичар, он је уствари во а не министар. За директоре јавних предузећа постоји услов да не може бити члан главног одбора неке од политичких партија. Ја бих то промијенио у "да није члан ниједне партије то јест да је аполитичан. Исто бих увео и за министре. Министарско мјесто је као и свако друго радно мјесто са посебним овлаштењима. Радиш одредјени стручни посао. Водиш тим (министарство) и одобраваш одредјене документе односно доносиш одлуке, итд. Како министар да потпише неки документ ако појма нема чиме се тај документ бави односно ако у тој бранши није никад радио у нпр неком респектабилном предузећу. Овом земљом владају дилетанти. Гледам какве одлуке доносе у вези аутопутева. Пуцају аутопутеве кроз насељене градове. Умјесто да их праве кроз ненасељена подручја. Само потпуне будалетине могу пројектовати аутопут долином ријеке Босне или аутопут Лакташи - Добој на начин да тај аутопут пресијеца стари пут десет пута. Тај аутопут се спаја са аутопутем Бањлука Градишка у сред Лакташа. Која стока је то смислила? То могу смислити и одобрити само неписмени идиоти. Шта код нас значи политика? Код нас политика значи приватни бизнис багрова који се увале на та мјеста. Задњи смо у Европи а предзадњи на свијету. У Европи ћемо остати на задњем мјесту а у свијету ћемо доспјети на то још једино преостало, задње.

Name

Пеки

24.02.2016 13:53

Гдје Цвијановицка мозе да надје посао на коме це да зарадјује преко 3.000КМ, као и вецина ових министара. Па нису у стању ни двије просјецне плате да зараде било гдје без политике и тако их треба и плацати. На крају и ова плата им је дзепарац јер ниста друго не раде по цијели дан него размисљају и преговарају гдје и на кој нацин да мазну десетинеи стотине хиљада марака, по послу. Па поглеајте само план набавки Електрокрајине Бања Лука, па то је страсна пљацка и отимацина која траје годинама и наставља се јос зесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно али истинито

24.02.2016 14:04

Нико у РС није кршио законе као Влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

24.02.2016 14:35

У реалном сектору се плата зарађује. У политици и државним институцијама плата се поклања и умјесто да овим нашим неспособним чиновницима плаћамо рад ми њима плаћамо нерад. Гдје су резултати њиховог рада, гдје је боље народу, гдје су радна мјеста, гдје је већи стандард, гдје је минимална потрошачка корпа. Умјесто тога имамо нациналне тензије, национализам, шовинизам, говор мржње, корупцију, лоповлук, нерационална задужења, мјешање религијских заједница у државне послове, које знамо и видимо гдје нас је све то одвело. Макли се нисмо из 90-тих, народ сиромашан и у кредитима, омладина без перспективе, а политичари и тајкуни,хоџе и попови све богатији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

24.02.2016 15:17

Премијер Србије има плату 1200 Е. Било би фино да смање себи плату, то је превисе за ову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катаклизма

24.02.2016 17:53

Је ли могуће да нечелници малих општина које не броје ни 2000 становника имају већу плату и од Цвијановићке и Вучића. Ја стално тврдим да се највише паре згрћу у селендрама,далеко од очију јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац са Жучи

24.02.2016 20:45

За њихов "рад" и учинак, доста је по 500КМ. Још нисам чуо да је предсједница владе споменула производњу, а ,да о пољопривреди не причам.А, министри, врте се у круг и , сви све знају. 17 чланова владе на милион и нешто становника. Кина има милијарду и по,значи да би требали имати владу од , ако добро рачунам 17000 чланова.Кина ,свјетско чудо и бум, а, МИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

24.02.2016 22:41

Ми смо зло, зар то ниси до сад схватио?

Name

Презивјели

25.02.2016 05:47

Нервира ме ова просјецна плата посто сам струцан и добар радник са нередовном и пуно низом платом од просјецне.У Титиној дрзави сам имао вецу плату од вецине администрације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоунг

25.02.2016 09:28

Зато и све пропада јер је све контра нормалном. Онај ко ради и ствара има најмање...и шта очекивати?