CCI: Vlada je radila, ali rijetko nešto korisno

Mjesečna neto plata premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović iznosila je 3.375 KM, plus minuli rad, dok ministri mjesečno "inkasiraju" 2.700 KM, na koji se takođe dodaje radni staž, koji uvećava dohodak - naveli su Centri civilnih inicijativa (CCI) u izvještaju o radu Vlade Republike Srpske u prošloj godini.

Republika Srpska 24.02.2016 | 22:59
CCI: Vlada je radila, ali rijetko nešto korisno

​Vlada Republike Srpske ima 17 članova, koji imaju status zaposlenih i primaju punu platu po ovom osnovu, a u CCI-u su naveli da nemaju informaciju o određenim drugim pogodnostima što se tiče Vlade Srpske.

Istovremeno, naveli su da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2015. iznosila 834 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u novembru 2015. viša je za 10 KM.

Potrošačka korpa za decembar 2015., koju izračunava Savez sindikata Republike Srpske, koštala je 1.857 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,89 posto.

Najviše plate u Srpskoj su imali zaposleni u finansijskim i djelatnostima osiguranja, 1.259 KM, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i iznose 521 KM i neznatno su više u odnosu na novembar.

S obzirom na to da je bez stvaranja nove vrijednosti teško održiv bilo koji sistem, iz CCI-a su naveli da je u Republici Srpskoj ugrožen sistem penzijsko-invalidskog osiguranja, jer zaposleni u realnom sektoru sa sadašnjim platama te uplaćenim doprinosima ne mogu učiniti sistem funkcionalnim.

U CCI-u napominju da, kada se govori o rezultatima rada, značajno veći broj razmatranih mjera na sjednicama Vlade Republike Srpske lani nije proprocionalno uticao na poboljšanje kvaliteta života građana u Republici Srpskoj.

Kvantitet, naime, nije proizveo i kvalitet.

"Kada u ogromnom broju mjera, koji je Vlada Srpske realizovala u 2015. godini, izdvojimo samo one koje mogu pozitivno uticati na kvalitet života građana, vidimo da njihov broj nije veliki. CCI su evidentirali 151 takvu mjeru ili 4,7 posto od ukupnog broja razmatanih mjera. Dodatno, mjere koje bi trebale biti izuzetno značajne za građane Republike Srpske su bile veoma rijetke, tek 28 takvih bilježimo ili tek 0,9 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera", navodi se u izvještaju.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

КСС

24.02.2016 13:17

Tребало би свима дати просјечан лични доходак од 800км наљ период док се не стабилизује ситуација у Републици Српској па да сви подједнако живе.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

24.02.2016 14:03

U Vladu treba imenovati ljude koji znaju a ne priučene i samozvane, ove i one.

Name

Drop

24.02.2016 18:36

Divlja jabuko, da su htjeli raditi ne bi išli u političare.

Name

divlja jabuka

24.02.2016 22:39

Šta je ustvari politika? To je umijeće organizovanja života u nekoj državnoj zajednici s davanjem prioriteta ovom ili onom. Npr, forsiraš razvoj privrede ali paziš i na ekologiju. Kakav je to ministar koji nema pojma o resoru za koji je ministar. Šta je ministar? Političar? Ako je ministar političar, on je ustvari vo a ne ministar. Za direktore javnih preduzeća postoji uslov da ne može biti član glavnog odbora neke od političkih partija. Ja bih to promijenio u "da nije član nijedne partije to jest da je apolitičan. Isto bih uveo i za ministre. Ministarsko mjesto je kao i svako drugo radno mjesto sa posebnim ovlaštenjima. Radiš odredjeni stručni posao. Vodiš tim (ministarstvo) i odobravaš odredjene dokumente odnosno donosiš odluke, itd. Kako ministar da potpiše neki dokument ako pojma nema čime se taj dokument bavi odnosno ako u toj branši nije nikad radio u npr nekom respektabilnom preduzeću. Ovom zemljom vladaju diletanti. Gledam kakve odluke donose u vezi autoputeva. Pucaju autoputeve kroz naseljene gradove. Umjesto da ih prave kroz nenaseljena područja. Samo potpune budaletine mogu projektovati autoput dolinom rijeke Bosne ili autoput Laktaši - Doboj na način da taj autoput presijeca stari put deset puta. Taj autoput se spaja sa autoputem Banjluka Gradiška u sred Laktaša. Koja stoka je to smislila? To mogu smisliti i odobriti samo nepismeni idioti. Šta kod nas znači politika? Kod nas politika znači privatni biznis bagrova koji se uvale na ta mjesta. Zadnji smo u Evropi a predzadnji na svijetu. U Evropi ćemo ostati na zadnjem mjestu a u svijetu ćemo dospjeti na to još jedino preostalo, zadnje.

Name

Peki

24.02.2016 13:53

Gdje Cvijanovicka moze da nadje posao na kome ce da zaradjuje preko 3.000KM, kao i vecina ovih ministara. Pa nisu u stanju ni dvije prosjecne plate da zarade bilo gdje bez politike i tako ih treba i placati. Na kraju i ova plata im je dzeparac jer nista drugo ne rade po cijeli dan nego razmisljaju i pregovaraju gdje i na koj nacin da maznu desetinei stotine hiljada maraka, po poslu. Pa pogleajte samo plan nabavki Elektrokrajine Banja Luka, pa to je strasna pljacka i otimacina koja traje godinama i nastavlja se jos zesce.

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno ali istinito

24.02.2016 14:04

Niko u RS nije kršio zakone kao Vlada.

ODGOVORITE
Name

xxl

24.02.2016 14:35

U realnom sektoru se plata zarađuje. U politici i državnim institucijama plata se poklanja i umjesto da ovim našim nesposobnim činovnicima plaćamo rad mi njima plaćamo nerad. Gdje su rezultati njihovog rada, gdje je bolje narodu, gdje su radna mjesta, gdje je veći standard, gdje je minimalna potrošačka korpa. Umjesto toga imamo nacinalne tenzije, nacionalizam, šovinizam, govor mržnje, korupciju, lopovluk, neracionalna zaduženja, mješanje religijskih zajednica u državne poslove, koje znamo i vidimo gdje nas je sve to odvelo. Makli se nismo iz 90-tih, narod siromašan i u kreditima, omladina bez perspektive, a političari i tajkuni,hodže i popovi sve bogatiji.

ODGOVORITE
Name

miki

24.02.2016 15:17

Premijer Srbije ima platu 1200 E. Bilo bi fino da smanje sebi platu, to je previse za ovu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Kataklizma

24.02.2016 17:53

Je li moguće da nečelnici malih opština koje ne broje ni 2000 stanovnika imaju veću platu i od Cvijanovićke i Vučića. Ja stalno tvrdim da se najviše pare zgrću u selendrama,daleko od očiju javnosti.

ODGOVORITE
Name

borac sa Žuči

24.02.2016 20:45

Za njihov "rad" i učinak, dosta je po 500KM. Još nisam čuo da je predsjednica vlade spomenula proizvodnju, a ,da o poljoprivredi ne pričam.A, ministri, vrte se u krug i , svi sve znaju. 17 članova vlade na milion i nešto stanovnika. Kina ima milijardu i po,znači da bi trebali imati vladu od , ako dobro računam 17000 članova.Kina ,svjetsko čudo i bum, a, MI?

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

24.02.2016 22:41

Mi smo zlo, zar to nisi do sad shvatio?

Name

Prezivjeli

25.02.2016 05:47

Nervira me ova prosjecna plata posto sam strucan i dobar radnik sa neredovnom i puno nizom platom od prosjecne.U Titinoj drzavi sam imao vecu platu od vecine administracije.

ODGOVORITE
Name

Young

25.02.2016 09:28

Zato i sve propada jer je sve kontra normalnom. Onaj ko radi i stvara ima najmanje...i šta očekivati?