Цијепањем случаја хоће да умање злочин

Један од најтежих случајева ратних злочина у БиХ почињених над српским цивилима у сарајевском логору "Силос" системски је разводњен цијепањем истраге на више предмета и пребацивањем новоотворених случајева са правосуђа на нивоу БиХ на ниже судске инстанце, упозорило је Удружење логораша Републике Српске из Сиднеја.

Босна и Херцеговина 24.02.2016 | 09:50
Цијепањем случаја хоће да умање злочин

У притужби овог удружења Суду БиХ наводи се да је правосуђе у спрези са политичарима из Федерације БиХ спровело уситњавање предмета "Силос", те да је тако настао нови предмет који се односи на убиство логораша Ранка Варагића, Славише Капетине и Милана Крстића, пише "Глас Српске".

Предсједник Удружења Ђорђо Шувајло наводи да је након 22 године од почињеног злочина подигнута оптужница у случају "Мустафа Дивјан и други", али да је Суд БиХ, позивајући се на Стратегију за рад на предметима ратних злочина, тај случај препустио Кантоналном суду у Сарајеву.

Он је рекао да логораши притужбом траже исправку такве одлуке јер Суд БиХ није узео у обзир све одредбе из Стратегије, те истакао да је ријеч о одуговлачењу и да ће ситуација бити додатно закомпликована ако умре тешко обољели Дивјан.

Шувајло је навео да је у предмету "Ћелиловић и други", тужилац Маријан Погачник подигао непотпуну оптужницу, игноришући листу свједока Удружења, те да је изостала и припрема и подршка свједоцима, што је образложено финансијским разлозима, па су свједоци из Америке и Аустралије били ограничени на свједочење путем видео-линка.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић рекао је да разбијање овог предмета није први случај, да се то дешавало и да ће се дешавати у свим великим предметима ратних злочина почињених над Србима, с циљем умањивања тих злочина и избјегавања одговорности врха бошњачке ратне власти.

Мандић, који је и предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије, сматра да је позивање на Стратегију само изговор јер је правило да већина предмета злочина почињених над Србима буде пребачена нижим судовима, док то није случај са предметима злочина почињених над Бошњацима.

Тортури у "Силосу" било је изложено више од 600 српских логораша, убијена су 24, док их је 120 умрло од посљедица мучења. За ове злочине још није изречена пресуда никоме из бошњачког политичког и војног врха, иако је ријеч о организованом злочиначком подухвату.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

24.02.2016 09:10

Случај је правно једноставан. Ако је за постојање логора у РС криво њено ратно политичко, војно и полицијско руководство, онда то важи и за логоре који су пили под контролом муслиманско-хрватских снага. Треба инсистирати на командном ланцу и политичким фигурама тог времена. Директни извршиоци су само следили њихова наређења. Дакле, све док се не процесуирају муслимански и хрватски ратни војни и политички руководиоци, правда у БиХ је селективна. Селективна правда је насиље. насиље над једним народом и понижавање жртава тог народа ће сахранити Босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.02.2016 09:48

Имао сам прилику видјети размијењене Србе из логора ''Силос'',1992. година је била. Размјена је извршена на Игману. Логораши, њих пет Главаша и Крстића, су довезени у затвор Кула.Један од њих је имао велику посјекотину на врату испод потиљка, која се уцрвала.На питање, шта му се десило, рекао је да га је један од стражара,клао иза врата, те да су му свакодневно остали стражари мокрили по глави, истресали канту са фекалијама у коју су претходно логораши вршили нужду, те да му нико није ни покушао пружити помоћ. Негдје 1994. године, са копања ровова на Игману је успјела побјећи већа група логораша из Силоса.Један од њих ми је причао да су на рад довожени камионом а потом су ишли пјешке до линије.У пратњи су ишли припадници тзв.абих, њих пет.Један од њих који је био најдебљи,сваки пут је јашио по једног логораша на том путу до линије.Ако би се десило, да због изнемоглости и терета, дебели злотвор ногама дохвати тло, тај логораш би био претучен и малтретиран. На сву срећу,према причи логораша,дебели злотвор је погинуо од гранате са српских положаја, управо на мјесту гдје су логораши копали ровове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

24.02.2016 11:02

На овим случајевима ,пада и систем координације.Када че наши политичари у Сарајеву пресавити табак.Зар је фотеља важнија од истине о страдању у Сарајеву?Зар су њихове жртве вредније од Српских?А хочемо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђо

27.02.2016 12:15

Ко не ради свој посао? Зашто су институције РС, појединци на одговорним позицијама, Тужилаштво које постоји да штити интересе цијеле БиХ и ини..., остали нијеми? Зато смо ми реаговали, Притужбом! Ми који још осјећамо топлу крв убијених и стријељаних и поред "савјета" из Тужилаштва да не чинимо то?!

ОДГОВОРИТЕ