Cijepanjem slučaja hoće da umanje zločin

Jedan od najtežih slučajeva ratnih zločina u BiH počinjenih nad srpskim civilima u sarajevskom logoru "Silos" sistemski je razvodnjen cijepanjem istrage na više predmeta i prebacivanjem novootvorenih slučajeva sa pravosuđa na nivou BiH na niže sudske instance, upozorilo je Udruženje logoraša Republike Srpske iz Sidneja.

Bosna i Hercegovina 24.02.2016 | 09:50
Cijepanjem slučaja hoće da umanje zločin

U pritužbi ovog udruženja Sudu BiH navodi se da je pravosuđe u sprezi sa političarima iz Federacije BiH sprovelo usitnjavanje predmeta "Silos", te da je tako nastao novi predmet koji se odnosi na ubistvo logoraša Ranka Varagića, Slaviše Kapetine i Milana Krstića, piše "Glas Srpske".

Predsjednik Udruženja Đorđo Šuvajlo navodi da je nakon 22 godine od počinjenog zločina podignuta optužnica u slučaju "Mustafa Divjan i drugi", ali da je Sud BiH, pozivajući se na Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, taj slučaj prepustio Kantonalnom sudu u Sarajevu.

On je rekao da logoraši pritužbom traže ispravku takve odluke jer Sud BiH nije uzeo u obzir sve odredbe iz Strategije, te istakao da je riječ o odugovlačenju i da će situacija biti dodatno zakomplikovana ako umre teško oboljeli Divjan.

Šuvajlo je naveo da je u predmetu "Ćelilović i drugi", tužilac Marijan Pogačnik podigao nepotpunu optužnicu, ignorišući listu svjedoka Udruženja, te da je izostala i priprema i podrška svjedocima, što je obrazloženo finansijskim razlozima, pa su svjedoci iz Amerike i Australije bili ograničeni na svjedočenje putem video-linka.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić rekao je da razbijanje ovog predmeta nije prvi slučaj, da se to dešavalo i da će se dešavati u svim velikim predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima, s ciljem umanjivanja tih zločina i izbjegavanja odgovornosti vrha bošnjačke ratne vlasti.

Mandić, koji je i predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije, smatra da je pozivanje na Strategiju samo izgovor jer je pravilo da većina predmeta zločina počinjenih nad Srbima bude prebačena nižim sudovima, dok to nije slučaj sa predmetima zločina počinjenih nad Bošnjacima.

Torturi u "Silosu" bilo je izloženo više od 600 srpskih logoraša, ubijena su 24, dok ih je 120 umrlo od posljedica mučenja. Za ove zločine još nije izrečena presuda nikome iz bošnjačkog političkog i vojnog vrha, iako je riječ o organizovanom zločinačkom poduhvatu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.02.2016 09:10

Slučaj je pravno jednostavan. Ako je za postojanje logora u RS krivo njeno ratno političko, vojno i policijsko rukovodstvo, onda to važi i za logore koji su pili pod kontrolom muslimansko-hrvatskih snaga. Treba insistirati na komandnom lancu i političkim figurama tog vremena. Direktni izvršioci su samo sledili njihova naređenja. Dakle, sve dok se ne procesuiraju muslimanski i hrvatski ratni vojni i politički rukovodioci, pravda u BiH je selektivna. Selektivna pravda je nasilje. nasilje nad jednim narodom i ponižavanje žrtava tog naroda će sahraniti Bosnu.

ODGOVORITE
Name

Лија

24.02.2016 09:48

Имао сам прилику видјети размијењене Србе из логора ''Силос'',1992. година је била. Размјена је извршена на Игману. Логораши, њих пет Главаша и Крстића, су довезени у затвор Кула.Један од њих је имао велику посјекотину на врату испод потиљка, која се уцрвала.На питање, шта му се десило, рекао је да га је један од стражара,клао иза врата, те да су му свакодневно остали стражари мокрили по глави, истресали канту са фекалијама у коју су претходно логораши вршили нужду, те да му нико није ни покушао пружити помоћ. Негдје 1994. године, са копања ровова на Игману је успјела побјећи већа група логораша из Силоса.Један од њих ми је причао да су на рад довожени камионом а потом су ишли пјешке до линије.У пратњи су ишли припадници тзв.абих, њих пет.Један од њих који је био најдебљи,сваки пут је јашио по једног логораша на том путу до линије.Ако би се десило, да због изнемоглости и терета, дебели злотвор ногама дохвати тло, тај логораш би био претучен и малтретиран. На сву срећу,према причи логораша,дебели злотвор је погинуо од гранате са српских положаја, управо на мјесту гдје су логораши копали ровове.

ODGOVORITE
Name

oo7

24.02.2016 11:02

Na ovim slučajevima ,pada i sistem koordinacije.Kada če naši političari u Sarajevu presaviti tabak.Zar je fotelja važnija od istine o stradanju u Sarajevu?Zar su njihove žrtve vrednije od Srpskih?A hočemo u EU.

ODGOVORITE
Name

Ђорђо

27.02.2016 12:15

Ко не ради свој посао? Зашто су институције РС, појединци на одговорним позицијама, Тужилаштво које постоји да штити интересе цијеле БиХ и ини..., остали нијеми? Зато смо ми реаговали, Притужбом! Ми који још осјећамо топлу крв убијених и стријељаних и поред "савјета" из Тужилаштва да не чинимо то?!

ODGOVORITE