Форбсово предвиђање: Нафта ће бити бесплатна

Нафта ће за 10 до15 година изгубити битку с алтернативним изворима енергије, а за 40 година нафта би могла бити бесплатна. Ову тврдњу изнео је аналитичар Форбса Џон Маулдин додајући да се још увек не зна да ли ће цене нафте уопше расти у наредном периоду зато што тренутно у свету постоји превише залиха нафте.

Свијет 24.02.2016 | 07:25
Форбсово предвиђање: Нафта ће бити бесплатна

Маулдин истиче да је 60 долара највиша цена коју нафта у наредним годинама може да досегне.

Алтернативни и обновљиви извори енергије постају све важнији за светску економију, због чега нафта трпи. Овај тренд ће се наставити и у наредним годинама.

Гас, соларна енергија и енергија ветра имају све више удела у глобалној производњи енергије, а према одређеним проценама у периоду од наредних 10 година соларна енергија ће доживети највећу експанзију.

Такође, возила која се покрећу на електричну енергију постају све популарнија.

"Дугорочно, за отприлике 40 година, нафта ће практично бити бесплатна зато што ћемо имати велики број замена за фосилна горива. Свету неће недостајати нафте, свет већ сада има превише нафте", наводи Маулдин.

(Ецономy.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

24.02.2016 07:28

Ви сте заиста нереални људи који животу на небу а не на земљи када можете да верујете у празна обећања. Они који верују у оваква обећања живе у некаквој утопији која никада неће постати стварност. Ништа на овом свијету нема џабе. Зато НИКАДА нафта неће бити бесплатна и ако изгуби битку са алтернативним изворима енергије. Требаће још много година да се замјене мотори са унутрашњим сагоревањем а дотле треба неко да плати трошкове око вађења нафте, њезиног складиштења и превоза до потрошача. Ко ће да плати? Ванземаљци или Роботи? Можда. Ванземаљци треба прво открити а РОБОТЕ направити и купити. Зато ја барем за сада не видим другог платишу осим вас господо нерадници који би хтјели попут црногораца све окруњено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

24.02.2016 08:01

Бозе како ли це дрзава узимати своје онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аксцизама

25.02.2016 22:58

Аксцизе це дити 2 КМ на литар бесплатног горива + ПДВ на аксцизу

Name

еди

24.02.2016 08:33

Ти "струцњаци"из форбса су говорили прије двије године како це цијена нафте ици на 200 долара по барелу...никада не мозе бити бесплатна јер постоје троскови вадјења нафте плус прерада и порез сваке дрзаве гдје се продаје...овдје се води политицки рат измедју уса и русије и венезуеле...русија и уса никад нису ратовали нити це али се туку овако ...амери обарају цијену док русија тотално не ослаби....докле це америцки савезници ту игру играти видјецемо...и ова цијена је нереална,али са 50 долара по барелу сви могу бити задовољни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

моцни

24.02.2016 09:23

Могуце да нафта буде безвредна, тј. да буде ресурс који се не наплацује, на то су људи мислили, само је неки фрееланцер погресно превео ово вјероватно....а у будуцности це да се наплацују само истразивања, и експлоатација и траспорт.... Запамтите да нафта нафту вади и транспортује, и да је Иран давно рекао да га производња нафте коста око 10 Долара по барелу, све преко је цист профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

24.02.2016 09:53

Ево мени нафта извире испред куће

ОДГОВОРИТЕ