Фабрика дувана се повлачи са берзе

Комисија за хартије од вриједности Републике Српске одобрила је Фабрици дувана Бањалука претварање из отвореног у затворено акционарско друштво.

Република Српска 24.02.2016 | 07:20
Фабрика дувана се повлачи са берзе

У рјешењу Комисије, које је објављено на сајту Бањалучке берзе, наведено је да ће након добијања ове дозволе акције Фабрике дувана бити повучене са берзе.

Фабрика дувана доставила је Комисији 11. фебруара захтјев за одобрење претварања у затворено акционарско друштво.

„Увидом у захтјев и достављену документацију Комисија је закључила да је Скупштина акционара Фабрике дувана 28. децембра прошле године донијела одлуку о претварању у затворено акционарско друштво гласом акционара Благоевград-БТ ИЗ Бугарске са 100% акција са правом гласа и да је емитент ускладио своју организацију и пословање у форми затвореног акционарског друштва у складу са Законом о привредним друштвима“, наведено је у рјешењу Комисије.

За разлику од отвореног, затворено акционарско друштво је друштво чије се акције издају само његовим оснивачима или ограниченом броју других лица. Затворено акционарско друштво може имати највише 100 акционара. Осим тога, затворено друштво не може вршити упис акција јавном понудом или на други начин нудити своје акције јавним путем.

Бугарска компанија „Булгартабак“ постала је стоодстотни власник Фабрике дувана Бањалука половином прошле године, након што је на основу судског рјешења извршен пренос акција мањинских акционара на ову бугарску холдинг компанију. Цијена по којој је извршен пренос акција износила је 0,638 конвертибилних марака (КМ) по акцији, односно 0,326 евра, увећана за износ затезне камате.

„Булгартабак“ купио је 2013. већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука од лакташке фирме „Антонић трејд“ за 4,5 милиона КМ. У међувремену је, кроз тендер понуду, бугарски холдинг повећао је власништво које је у тренутку доношења одлуке о преносу акција износило 90 одсто.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

24.02.2016 06:56

Бице као са литванцима!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кривабл

24.02.2016 12:47

Неће.

Name

некадасњи пусац

25.02.2016 19:29

Мозете одмах затворит народ це мање тровати а драги Додик це остати без пореза.

ОДГОВОРИТЕ