Пропала зимска сезона на Јахорини

Још једна зимска сезона на Јахорини је пропала. У последње три године ово је друга тзв. зелена зима, односно зима без снијега, али се поставља питање шта је са системом за вјештачко осњежавање планине и зашто не функционише?

Република Српска 23.02.2016 | 22:59
Пропала зимска сезона на Јахорини

Јахорина је некада с правом носила назив олимпијска љепотица. Љубитељи скијања овдје су радо долазили, али ове сезоне, као и неколико ранијих, снијега нема ни за грудвање, па је отказана и међународна ФИС трка која се на Јахорини одржава већ неколико деценија.

"Све више се морамо ослањати на вјештачки снијег. То је неопходно да би могли гостима гарантовати скијање>", каже Велибор Лазаревић, директор Олимпијског центра Јахорина.

Истог мишљења је и Бранка Спасојевић, директор Туристичке организације Источно Сарајево. "Највећи проблем је недостатак вјештачког осњажавања на Јахорини. Док то не рјешимо, нећемо имати загарантовано скијање на планини", каже Спасојевићева.

Влада Републике Српске годинама се хвали како је уложила 40 милиона марака у вертикални транспорт и вјештачко осњежавање планине. У чему је онда проблем? На шта су паре потрошене?

Оправдања се налазе у високим температурама на којима инсталирани систем не може да производи снијег, али свједоци смо да систем за вјештачко осњежавање неколико километара од Јахорине на скијалишту Равна Планина ради без проблема цијелу зиму. Власник тог скијалишта систем је платио знатно мање него што је Влада платила систем на Јахорини. Можда је проблем у томе што се у Равну Планину улажу приватна средства, па власник води рачуна о свакој марки, а у Јахорину су уложена средства ИРБ-а.

Осим тога та очигледно улудо или на неки други начин потрошена средства на наплату долазе Олимпијском центру, што значи да Влада Републике Српске није уложила 40 милиона у Јахорину, већ је кредитно задужила.

Апсурд је да је са тих 40 милиона извршена докапитализација Олимпијског центра Јахорина па је ИРБ, односно Влада постала већински власник Јахорине, а сада ИРБ од Јахорине, односно самог себе тражи отплату кредита са каматама.

"ИРБ је сада и власник и повјерилац Олимпијског центра", каже Велибор Лазаревић, директор Олимпијског центра Јахорина.
Из Олимпијског центра Јахорина и Туристичке организације Источног Сарајева упозоравају да је крајње вријеме да власник Јахорине - Влада Републике Српске одлучи шта жели. Ако хоће туризам, као што тврде, треба да уложе новац и то не само у зимске садржаје, већ и љетње како би планина радила и доносила приход свих 12 мјесеци.

На крају треба подсјетити да Јахорина није само мјесто за уживање скијаша и туриста. Од рада на тој планини у областима туризма, угоститељства, спорта и трговине живе стотине породица из Источног Сарајева. Да ли и зашто неко жели те људе да остави без посла?

(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ацика

23.02.2016 19:05

На плус 10 нема тог система који ради..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

23.02.2016 19:11

Није прва која је пропала,а ни Јахорина није једина.А што се тиче вјештачког снега,исти се користи када су минуси и када има барем мало падавина,а не на +10.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

23.02.2016 19:19

Е. САДА ЈЕ КОНАЧНО ДОСЛО ДО ОТРЕЖЊЕЊА ПОСЛИЈЕ ХВАЛОСПЈЕВНЕ ХИПОКСИЈЕ КОЈА ЈЕ НАДУВАНА ОД РАЗНИХ ДОДИКА, ЏОМБИЋА И ДРУГИХ "МУЉАРА" КОЈЕ СА ЗИМСКИМ БИЗНИСОМ И ПЛАНИНОМ НЕМАЈУ НИКАКВЕ ВЕЗЕ, АЛИ ИМАЈУ ВЕЛИКЕ ВЕЗЕ СА СВИМ ЈАВНИМ НАБАВКАМА И КУПОВИНОМ СВЕГА И СВАЧЕГА СТО НЕ ТРЕБА, Е САДА СЕ ПОШТЕНИ ЈАХОРИНЦИ И ДРУГИ РОМАНИЈЦИ КАО СЈЕТИЛИ ДА ИХ ЈЕ НЕКО ЕТО...., ПА МАЛО СТЕ И ВИ ПУНО КРИВИ, ПА ВЕЛИКА ВЕЦИНА ВАС ЈЕ ЦУТАЛА, СЛУСАЛА, АПЛАУДИРАЛА И НА КРАЈУ ГЛАСАЛА ЗА ОТКАЗЕ КОЈИ ЦЕ УСКОРО ДА ПЉУСТЕ... ТЕСКО ЋЕ СЕ СВЕ ТО МОЦИ ЈЕДНОСТАВНО ПОПРАВИТИ ЗА ЈЕДНУ ИЛИ ДВЕ СЕЗОНЕ... ТРЕБАЦЕ ПАМЕТНИМА И ПЕТ ГОДИНА, А ВИ САДА ОПЕТ ГЛАСАЈТЕ ЗА ДРУЖБУ КЛОСАРЦА И ДРУГИХ ПРОЦЕНТАША...

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

23.02.2016 19:20

Ма мало има хотела И пансиона,направите јос термага И осталих,посјеците оно мало суме сто је остало,па се надајте добрим сезонама!?!?!?Ма све унистисе,геноцид на сваком кораку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

равно

23.02.2016 19:42

Држ се равнице .ебо планину...

Name

Е Ј... ГА

23.02.2016 19:36

Паметњаковиц сви одреда. Даме и господо показна вјезба Копаоник све остало супља тамо је збубана брука пара и. системи увезани по ПС и да заборахих смјенити комплетно руководство ОЦ Јахорина и довести паметне и образоване људе па це снијег пасти макар вјестацки .Људи су заборавили како се стазе љети раде багер сјекирица итд није 84 давно била .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаробњак из ОЦ-а

23.02.2016 19:43

Какви су то АЛХЕМИЧАРИ ЈБТ!!! Дођеш, уложиш паре, постанеш већински власник, а онда ти онај кога си докапитализовао враћа паре са каматом?! Па то само има у Озу. Систем за осњежавање прикопчали на градски водовод ал за***али се па иде преко сата, пахуљица те дође к'о СВЕТОГ ПЕТРА КАЈГАНА. Није битно јел + 10°Ц или - 10°Ц!!! Колика је температура на Палама и колико је било дана скијања? Ма смислиће Алхемичари још неку чаролију, но сикирики!!! (гхост)(сyр(медс)

ОДГОВОРИТЕ
Name

книнконг

23.02.2016 19:53

Није тајна када је радјен тунел за подграб да је свака трца цистеерна бетона исла за Премијера Дзомбица хотел на Јаоринии

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

23.02.2016 20:35

Ако сте пратили дневне температуре у јан и феб могли сте видјети да су цак исле и до +17 уз јак југо нема тог осњезавања које мозе помоци али би се љети пуно висе требало урадити нпр Златибор има висе туриста љети него зими па упамет господо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

23.02.2016 20:49

Има зато сто је на путу за ЦГ..

Name

ре за ацу

24.02.2016 06:20

Кад сам мислио на туристе љети на Златибору нисам мислио на те транзит туристе вец на људе који додју на одмор у љетном периоду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2016 11:44

А Бога ми и Мићо Мићић направи лијепу кућу на Јаорини. Има се може се.

ОДГОВОРИТЕ