Propala zimska sezona na Jahorini

Još jedna zimska sezona na Jahorini je propala. U poslednje tri godine ovo je druga tzv. zelena zima, odnosno zima bez snijega, ali se postavlja pitanje šta je sa sistemom za vještačko osnježavanje planine i zašto ne funkcioniše?

Republika Srpska 23.02.2016 | 22:59
Propala zimska sezona na Jahorini

Jahorina je nekada s pravom nosila naziv olimpijska ljepotica. Ljubitelji skijanja ovdje su rado dolazili, ali ove sezone, kao i nekoliko ranijih, snijega nema ni za grudvanje, pa je otkazana i međunarodna FIS trka koja se na Jahorini održava već nekoliko decenija.

"Sve više se moramo oslanjati na vještački snijeg. To je neophodno da bi mogli gostima garantovati skijanje>", kaže Velibor Lazarević, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Istog mišljenja je i Branka Spasojević, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo. "Najveći problem je nedostatak vještačkog osnjažavanja na Jahorini. Dok to ne rješimo, nećemo imati zagarantovano skijanje na planini", kaže Spasojevićeva.

Vlada Republike Srpske godinama se hvali kako je uložila 40 miliona maraka u vertikalni transport i vještačko osnježavanje planine. U čemu je onda problem? Na šta su pare potrošene?

Opravdanja se nalaze u visokim temperaturama na kojima instalirani sistem ne može da proizvodi snijeg, ali svjedoci smo da sistem za vještačko osnježavanje nekoliko kilometara od Jahorine na skijalištu Ravna Planina radi bez problema cijelu zimu. Vlasnik tog skijališta sistem je platio znatno manje nego što je Vlada platila sistem na Jahorini. Možda je problem u tome što se u Ravnu Planinu ulažu privatna sredstva, pa vlasnik vodi računa o svakoj marki, a u Jahorinu su uložena sredstva IRB-a.

Osim toga ta očigledno uludo ili na neki drugi način potrošena sredstva na naplatu dolaze Olimpijskom centru, što znači da Vlada Republike Srpske nije uložila 40 miliona u Jahorinu, već je kreditno zadužila.

Apsurd je da je sa tih 40 miliona izvršena dokapitalizacija Olimpijskog centra Jahorina pa je IRB, odnosno Vlada postala većinski vlasnik Jahorine, a sada IRB od Jahorine, odnosno samog sebe traži otplatu kredita sa kamatama.

"IRB je sada i vlasnik i povjerilac Olimpijskog centra", kaže Velibor Lazarević, direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Iz Olimpijskog centra Jahorina i Turističke organizacije Istočnog Sarajeva upozoravaju da je krajnje vrijeme da vlasnik Jahorine - Vlada Republike Srpske odluči šta želi. Ako hoće turizam, kao što tvrde, treba da ulože novac i to ne samo u zimske sadržaje, već i ljetnje kako bi planina radila i donosila prihod svih 12 mjeseci.

Na kraju treba podsjetiti da Jahorina nije samo mjesto za uživanje skijaša i turista. Od rada na toj planini u oblastima turizma, ugostiteljstva, sporta i trgovine žive stotine porodica iz Istočnog Sarajeva. Da li i zašto neko želi te ljude da ostavi bez posla?

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Acika

23.02.2016 19:05

Na plus 10 nema tog sistema koji radi..

ODGOVORITE
Name

oo7

23.02.2016 19:11

Nije prva koja je propala,a ni Jahorina nije jedina.A što se tiče vještačkog snega,isti se koristi kada su minusi i kada ima barem malo padavina,a ne na +10.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

23.02.2016 19:19

E. SADA JE KONAČNO DOSLO DO OTREŽNJENJA POSLIJE HVALOSPJEVNE HIPOKSIJE KOJA JE NADUVANA OD RAZNIH DODIKA, DŽOMBIĆA I DRUGIH "MULJARA" KOJE SA ZIMSKIM BIZNISOM I PLANINOM NEMAJU NIKAKVE VEZE, ALI IMAJU VELIKE VEZE SA SVIM JAVNIM NABAVKAMA I KUPOVINOM SVEGA I SVAČEGA STO NE TREBA, E SADA SE POŠTENI JAHORINCI I DRUGI ROMANIJCI KAO SJETILI DA IH JE NEKO ETO...., PA MALO STE I VI PUNO KRIVI, PA VELIKA VECINA VAS JE CUTALA, SLUSALA, APLAUDIRALA I NA KRAJU GLASALA ZA OTKAZE KOJI CE USKORO DA PLJUSTE... TESKO ĆE SE SVE TO MOCI JEDNOSTAVNO POPRAVITI ZA JEDNU ILI DVE SEZONE... TREBACE PAMETNIMA I PET GODINA, A VI SADA OPET GLASAJTE ZA DRUŽBU KLOSARCA I DRUGIH PROCENTAŠA...

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

23.02.2016 19:20

Ma malo ima hotela I pansiona,napravite jos termaga I ostalih,posjecite ono malo sume sto je ostalo,pa se nadajte dobrim sezonama!?!?!?Ma sve unistise,genocid na svakom koraku!!!

ODGOVORITE
Name

ravno

23.02.2016 19:42

Drž se ravnice .ebo planinu...

Name

E J... GA

23.02.2016 19:36

Pametnjakovic svi odreda. Dame i gospodo pokazna vjezba Kopaonik sve ostalo suplja tamo je zbubana bruka para i. sistemi uvezani po PS i da zaborahih smjeniti kompletno rukovodstvo OC Jahorina i dovesti pametne i obrazovane ljude pa ce snijeg pasti makar vjestacki .Ljudi su zaboravili kako se staze ljeti rade bager sjekirica itd nije 84 davno bila .

ODGOVORITE
Name

Čarobnjak iz OC-a

23.02.2016 19:43

Kakvi su to ALHEMIČARI JBT!!! Dođeš, uložiš pare, postaneš većinski vlasnik, a onda ti onaj koga si dokapitalizovao vraća pare sa kamatom?! Pa to samo ima u Ozu. Sistem za osnježavanje prikopčali na gradski vodovod al za***ali se pa ide preko sata, pahuljica te dođe k'o SVETOG PETRA KAJGANA. Nije bitno jel + 10°C ili - 10°C!!! Kolika je temperatura na Palama i koliko je bilo dana skijanja? Ma smisliće Alhemičari još neku čaroliju, no sikiriki!!! (ghost)(syr(meds)

ODGOVORITE
Name

kninkong

23.02.2016 19:53

Nije tajna kada je radjen tunel za podgrab da je svaka trca cisteerna betona isla za Premijera Dzombica hotel na Jaorinii

ODGOVORITE
Name

misirac

23.02.2016 20:35

Ako ste pratili dnevne temperature u jan i feb mogli ste vidjeti da su cak isle i do +17 uz jak jugo nema tog osnjezavanja koje moze pomoci ali bi se ljeti puno vise trebalo uraditi npr Zlatibor ima vise turista ljeti nego zimi pa upamet gospodo

ODGOVORITE
Name

Aco

23.02.2016 20:49

Ima zato sto je na putu za CG..

Name

re za acu

24.02.2016 06:20

Kad sam mislio na turiste ljeti na Zlatiboru nisam mislio na te tranzit turiste vec na ljude koji dodju na odmor u ljetnom periodu

ODGOVORITE
Name

re

24.02.2016 11:44

A Boga mi i Mićo Mićić napravi lijepu kuću na Jaorini. Ima se može se.

ODGOVORITE