Побуна домова здравља Српске

Директори Домова здравља у Републици Српској побунили су се против уговора који су им доставили Фонд здравственог осигурања односно министарство, а којим им се одузима приход од партиципације. Директори су на састанку у Лакташима одлучили да све уговоре врате непотписане.

Република Српска 23.02.2016 | 22:59
Побуна домова здравља Српске

Директори домова здравља су одлучни и једногласни. Неће потписати уговоре које им је доставио Фонд здравственог осигурања а у којем је предвидјено да од сада партиципације улазе у редовну траншу коју Фонд даје Домовима здравља. Уговори су враћени на исту адресу са које су и дошли - у Фонд здравственог осигурања.

Директори домова здравља упозоравају да би уколико би потписали спорни уговор домове здравља гурнулу у безизлазну финансијску ситуацију. Чак и неколико оних који послују позитивно или на нули. Сви су редом огорчени и наводе да је то што су наумили министарство и Фонд неприхватљиво. Посљедица би биле смањење плата чак и отпуштање радника.

Директори Домова здравља траже разговоре са министарством и Фондом. На састанку директора иако су позвани нису се појавили ни министар здравља ни директор Фонда.

Саопштењем су из министарства саопштили да су отворени за сарадњу али је очигледно из истог саопштења да им смета укљученост у читаву причу Уније синдиката радника у здравству која је један од најконкретнијих критичара стања у здравству Српске.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Тртз Милева

23.02.2016 15:53

Треба објаснити народу шта практично значи "партиципације улазе у редовну траншу коју Фонд даје Домовима здравља". НАРОД НЕМА ПОЈМА О ЧЕМУ СЕ ТУ РАДИ А ТРЕБА ДА О ТОМЕ ДА СВОЈ СУД.. ДА НЕ КАЖЕМ ДА ЋЕ СУТРА О ТОМЕ ДА ГЛАСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

23.02.2016 16:09

Велики струцњак за поткрадање кловн богданиц опет измисља семе како да отима од народа а сад и од медицинара. То царе. ..имас подтску неспособне зенљакиње бијеле цизме. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Д.

23.02.2016 16:15

Ма Референдум одма.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Ја Ра

23.02.2016 16:48

РЕФЕРНДУМ ОДМАХ И САД

Name

цврцак

23.02.2016 17:29

За одцјепљење од Додика и његове стамбене политике?

Name

Како лако

23.02.2016 16:37

Овако: потписес уговор са Фондом на одредјену суму - трансу, коју је дузан да исплати током године подјељено на 12 мјесеци - месецна транса. А у цл 16 писе: до 5-ог у мјесецу сваки дом здравља да достави захтев за месецну трансу УМАЊЕНУ за ПАРТИЦИПАЦИЈУ коју је дом здравља зарадио, а Фонд це онда да ИСПЛАТИ 80% ОД ТЕ ПРЕОСТАЛЕ СУМЕ У РОКУ 90 ДАНА. Сами израцунајте колико онда од потписане суме(умањене за партиципацију и 20%) Фонд исплацује, а колико задрзава себи. Или сто боље радис и имас висе пацијената мање цес да добијес а Фонд це висе да узме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банка

23.02.2016 17:01

А ста то Фонд производи или какве услуге директно пруза? Права зеленаска банка. Одредјује где це се ко лијецити тудјим теско зарадјеним новцем. А тек запослених у родбинским везама.

Name

Мадјар

23.02.2016 16:45

Сустина је да домови здравља наплацују од пацјената партиципацију и када требају и када не требају а све им фонд плати и сада им смета контрола тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2016 16:50

Ранко добио задатак да разори здравство, па да све пређе у приватне руке за Џ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

23.02.2016 17:01

Нека предје вала, боље да ме приватник кога ја изаберем лијеци, него неки странацки пулен, и установа пуна правника умјесто доктора...

Name

ДЗ најбољи

23.02.2016 17:59

Страшно шта раде, повећавају акцизе на гориво, алкохол и пиво, шатро за здравство, јесте али за здравство у Фонду, а Домови здравља нека тону још дубље. Као да их локална политика није довољно упропастила па хоће још више Фонд. Битно је да они своје лезилебовиће по филијалама нахране и подмире, а здравствени радници који се директно срећу са пацијентима могу радити и за кликере. Њима режите господо у Влади руке вам се позлатиле, па се после питајте што нам здравствени радници одоше на запад Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фонд

23.02.2016 18:06

Шта је Дарко Томаш урадио добро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митке

23.02.2016 18:34

Не мозе он покрпити све рупе које су ови прије њега направили, греска му је сто то све преузима на себе а неце да то достави истразним органима и сто је задрзао све старе сараднике и сада му они и отварају ове проблеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медика

23.02.2016 20:58

Здравственим радницима треба дати нормалне плате да могу живјети. Али шта је са докторима у малим општинама који су примали по 5, 6 па и више хиљада марака кад је вриједност новца била много већа. Па ништа јер су то страначки људи, они лако скупе гласове, њих треба наградити. А у Дом здравља се сврати на кратко вријеме. Умјесто да су захвални, њима дикад доста, страва кад помислим да ме лијечи!!!! Резиме: уништили сте у толикој мјери здравство(као и школство) са својим кадровима да то никад више нико не може исправити. Мислим да ће ускоро људи почети сами, поред ваших доктора, да се лијече уз помоћ интернета. Ризик по њихово здравље ће сигурно бити мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мулци!

23.02.2016 22:10

Па изадите на улицу и отјерајте банду, ј.бо вад ко вас је покотио тако мутаве. Докле цете дозвољавати да вас банда јаси!!!

ОДГОВОРИТЕ