Pobuna domova zdravlja Srpske

Direktori Domova zdravlja u Republici Srpskoj pobunili su se protiv ugovora koji su im dostavili Fond zdravstvenog osiguranja odnosno ministarstvo, a kojim im se oduzima prihod od participacije. Direktori su na sastanku u Laktašima odlučili da sve ugovore vrate nepotpisane.

Republika Srpska 23.02.2016 | 22:59
Pobuna domova zdravlja Srpske

Direktori domova zdravlja su odlučni i jednoglasni. Neće potpisati ugovore koje im je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja a u kojem je predvidjeno da od sada participacije ulaze u redovnu tranšu koju Fond daje Domovima zdravlja. Ugovori su vraćeni na istu adresu sa koje su i došli - u Fond zdravstvenog osiguranja.

Direktori domova zdravlja upozoravaju da bi ukoliko bi potpisali sporni ugovor domove zdravlja gurnulu u bezizlaznu finansijsku situaciju. Čak i nekoliko onih koji posluju pozitivno ili na nuli. Svi su redom ogorčeni i navode da je to što su naumili ministarstvo i Fond neprihvatljivo. Posljedica bi bile smanjenje plata čak i otpuštanje radnika.

Direktori Domova zdravlja traže razgovore sa ministarstvom i Fondom. Na sastanku direktora iako su pozvani nisu se pojavili ni ministar zdravlja ni direktor Fonda.

Saopštenjem su iz ministarstva saopštili da su otvoreni za saradnju ali je očigledno iz istog saopštenja da im smeta uključenost u čitavu priču Unije sindikata radnika u zdravstvu koja je jedan od najkonkretnijih kritičara stanja u zdravstvu Srpske.

(BN TV)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Trtz Mileva

23.02.2016 15:53

Treba objasniti narodu šta praktično znači "participacije ulaze u redovnu tranšu koju Fond daje Domovima zdravlja". NAROD NEMA POJMA O ČEMU SE TU RADI A TREBA DA O TOME DA SVOJ SUD.. DA NE KAŽEM DA ĆE SUTRA O TOME DA GLASA.

ODGOVORITE
Name

kogde

23.02.2016 16:09

Veliki strucnjak za potkradanje klovn bogdanic opet izmislja seme kako da otima od naroda a sad i od medicinara. To care. ..imas podtsku nesposobne zenljakinje bijele cizme. ...

ODGOVORITE
Name

Mile D.

23.02.2016 16:15

Ma Referendum odma.....

ODGOVORITE
Name

Ja Ja Ra

23.02.2016 16:48

REFERNDUM ODMAH I SAD

Name

cvrcak

23.02.2016 17:29

Za odcjepljenje od Dodika i njegove stambene politike?

Name

Kako lako

23.02.2016 16:37

Ovako: potpises ugovor sa Fondom na odredjenu sumu - transu, koju je duzan da isplati tokom godine podjeljeno na 12 mjeseci - mesecna transa. A u cl 16 pise: do 5-og u mjesecu svaki dom zdravlja da dostavi zahtev za mesecnu transu UMANJENU za PARTICIPACIJU koju je dom zdravlja zaradio, a Fond ce onda da ISPLATI 80% OD TE PREOSTALE SUME U ROKU 90 DANA. Sami izracunajte koliko onda od potpisane sume(umanjene za participaciju i 20%) Fond isplacuje, a koliko zadrzava sebi. Ili sto bolje radis i imas vise pacijenata manje ces da dobijes a Fond ce vise da uzme

ODGOVORITE
Name

Banka

23.02.2016 17:01

A sta to Fond proizvodi ili kakve usluge direktno pruza? Prava zelenaska banka. Odredjuje gde ce se ko lijeciti tudjim tesko zaradjenim novcem. A tek zaposlenih u rodbinskim vezama.

Name

Madjar

23.02.2016 16:45

Sustina je da domovi zdravlja naplacuju od pacjenata participaciju i kada trebaju i kada ne trebaju a sve im fond plati i sada im smeta kontrola toga

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.02.2016 16:50

Ranko dobio zadatak da razori zdravstvo, pa da sve pređe u privatne ruke za DŽ.

ODGOVORITE
Name

ccc

23.02.2016 17:01

Neka predje vala, bolje da me privatnik koga ja izaberem lijeci, nego neki stranacki pulen, i ustanova puna pravnika umjesto doktora...

Name

DZ najbolji

23.02.2016 17:59

Strašno šta rade, povećavaju akcize na gorivo, alkohol i pivo, šatro za zdravstvo, jeste ali za zdravstvo u Fondu, a Domovi zdravlja neka tonu još dublje. Kao da ih lokalna politika nije dovoljno upropastila pa hoće još više Fond. Bitno je da oni svoje lezileboviće po filijalama nahrane i podmire, a zdravstveni radnici koji se direktno sreću sa pacijentima mogu raditi i za klikere. Njima režite gospodo u Vladi ruke vam se pozlatile, pa se posle pitajte što nam zdravstveni radnici odoše na zapad Evrope.

ODGOVORITE
Name

Fond

23.02.2016 18:06

Šta je Darko Tomaš uradio dobro?

ODGOVORITE
Name

Mitke

23.02.2016 18:34

Ne moze on pokrpiti sve rupe koje su ovi prije njega napravili, greska mu je sto to sve preuzima na sebe a nece da to dostavi istraznim organima i sto je zadrzao sve stare saradnike i sada mu oni i otvaraju ove probleme

ODGOVORITE
Name

Medika

23.02.2016 20:58

Zdravstvenim radnicima treba dati normalne plate da mogu živjeti. Ali šta je sa doktorima u malim opštinama koji su primali po 5, 6 pa i više hiljada maraka kad je vrijednost novca bila mnogo veća. Pa ništa jer su to stranački ljudi, oni lako skupe glasove, njih treba nagraditi. A u Dom zdravlja se svrati na kratko vrijeme. Umjesto da su zahvalni, njima dikad dosta, strava kad pomislim da me liječi!!!! Rezime: uništili ste u tolikoj mjeri zdravstvo(kao i školstvo) sa svojim kadrovima da to nikad više niko ne može ispraviti. Mislim da će uskoro ljudi početi sami, pored vaših doktora, da se liječe uz pomoć interneta. Rizik po njihovo zdravlje će sigurno biti manji.

ODGOVORITE
Name

Mulci!

23.02.2016 22:10

Pa izadite na ulicu i otjerajte bandu, j.bo vad ko vas je pokotio tako mutave. Dokle cete dozvoljavati da vas banda jasi!!!

ODGOVORITE