Осуђени доктор не губи лиценцу за рад

Љекарска комора Тузланског кантона одбија надлежност за изрицање санкције доктору Адему Аљићу, правоснажно осуђеном за непружање медицинске помоћи, преноси ЦИН.

Босна и Херцеговина 23.02.2016 | 16:35
Осуђени доктор не губи лиценцу за рад

Доктор Адем Аљић из Грачанице није остао без дозволе за рад, иако је прије три године правоснажно осуђен за непружање медицинске помоћи што је довело до смрти дјетета, преноси ЦИН.

Фарук Клокић, отац дјетета чију је смрт скривио доктор Аљић, пријавио га је Љекарској комори Тузланског кантона, затраживши изрицање санкције етичког суда.

Након више од 18 мјесеци од упућене пријаве Клокић је добио обавијештење да је Комисија за медицинску етику и деонтологију закључила да Љекарска комора није надлежна за изрицање санкције и предложила му да се обрати другим органима исте ове коморе – тужиоцу и Суду који могу донијети коначну одлуку.

Према судској пресуди, Аљић је у љето 2008. године у грачаничкој Општој болници „Др Мустафа Бегановић“ прегледао Сању Клокић, трудницу која је била пред породом. Снимак откуцаја срца дјетета је показао да срце ради убрзано, али умјесто да пацијентицу задржи у болници, доктор ју је послао кући. Дијете се у току ноћи угушило. У судском процесу је доказано да се живот дјетета могао спасити да Аљић пацијентицу није послао кући.

У фебруару 2013. године у Кантоналном суду у Тузли доктор је осуђен на условну казну од шест мјесеци. Након пресуде Аљић је наставио радити на позицији шефа Гинеколошког одјела у Општој болници у Грачаници.

Према ентитетским законима о здравственој заштити, љекарске коморе могу привремено или трајно забранити рад љекарима који крше етичка начела струке.

Новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) су средином 2014. године радили истраживање о грешкама љекара те разговарали са представницима Љекарске коморе Тузланског кантона чији је Аљић члан.

Они су тада рекли да су тек од новинара сазнали да постоји пресуда против овог доктора и да могу покренути поступак против њега само ако добију званичну пријаву. Ово објашњење није било тачно јер, према одредбама Статута Коморе, тужилац Коморе може самостално захтијевати покретање поступка за установљавање неправилности приликом обављања љекарске струке.

Новинари ЦИН-а су тада разговарали и са Фаруком Клокићем који је потом Аљића пријавио Љекарској комори. Случај је био у процедури више од годину и по дана јер, како су за ЦИН појаснили из Коморе, Комисија за медицинску етику и деонтологију у том периоду није успјела одржати ниједну сједницу због недостатка кворума. Потом им је мандат истекао и чекао се избор нове комисије.

(Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мнхиз

23.02.2016 16:22

Да је богда једини у Мркоњиц Граду дом здравља др Јован Расковиц доктор породицне медицине ктивицно осудјен за злоупотребу слузбеног полозаја и овластења фалсификовање исправе.Дјела ко Иво Андриц поред тог насиље у породици,сумска крадја.... Возња у пијаном стању лезао два пута на психијатрији .И овакви леце људе и зову се доктори.Е набијем систем на ону ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

23.02.2016 16:52

Добар вам је тај.Има један јаци Уоки Тегелтија много јаци од др.