Osuđeni doktor ne gubi licencu za rad

Ljekarska komora Tuzlanskog kantona odbija nadležnost za izricanje sankcije doktoru Ademu Aljiću, pravosnažno osuđenom za nepružanje medicinske pomoći, prenosi CIN.

Bosna i Hercegovina 23.02.2016 | 16:35
Osuđeni doktor ne gubi licencu za rad

Doktor Adem Aljić iz Gračanice nije ostao bez dozvole za rad, iako je prije tri godine pravosnažno osuđen za nepružanje medicinske pomoći što je dovelo do smrti djeteta, prenosi CIN.

Faruk Klokić, otac djeteta čiju je smrt skrivio doktor Aljić, prijavio ga je Ljekarskoj komori Tuzlanskog kantona, zatraživši izricanje sankcije etičkog suda.

Nakon više od 18 mjeseci od upućene prijave Klokić je dobio obaviještenje da je Komisija za medicinsku etiku i deontologiju zaključila da Ljekarska komora nije nadležna za izricanje sankcije i predložila mu da se obrati drugim organima iste ove komore – tužiocu i Sudu koji mogu donijeti konačnu odluku.

Prema sudskoj presudi, Aljić je u ljeto 2008. godine u gračaničkoj Opštoj bolnici „Dr Mustafa Beganović“ pregledao Sanju Klokić, trudnicu koja je bila pred porodom. Snimak otkucaja srca djeteta je pokazao da srce radi ubrzano, ali umjesto da pacijenticu zadrži u bolnici, doktor ju je poslao kući. Dijete se u toku noći ugušilo. U sudskom procesu je dokazano da se život djeteta mogao spasiti da Aljić pacijenticu nije poslao kući.

U februaru 2013. godine u Kantonalnom sudu u Tuzli doktor je osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci. Nakon presude Aljić je nastavio raditi na poziciji šefa Ginekološkog odjela u Opštoj bolnici u Gračanici.

Prema entitetskim zakonima o zdravstvenoj zaštiti, ljekarske komore mogu privremeno ili trajno zabraniti rad ljekarima koji krše etička načela struke.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su sredinom 2014. godine radili istraživanje o greškama ljekara te razgovarali sa predstavnicima Ljekarske komore Tuzlanskog kantona čiji je Aljić član.

Oni su tada rekli da su tek od novinara saznali da postoji presuda protiv ovog doktora i da mogu pokrenuti postupak protiv njega samo ako dobiju zvaničnu prijavu. Ovo objašnjenje nije bilo tačno jer, prema odredbama Statuta Komore, tužilac Komore može samostalno zahtijevati pokretanje postupka za ustanovljavanje nepravilnosti prilikom obavljanja ljekarske struke.

Novinari CIN-a su tada razgovarali i sa Farukom Klokićem koji je potom Aljića prijavio Ljekarskoj komori. Slučaj je bio u proceduri više od godinu i po dana jer, kako su za CIN pojasnili iz Komore, Komisija za medicinsku etiku i deontologiju u tom periodu nije uspjela održati nijednu sjednicu zbog nedostatka kvoruma. Potom im je mandat istekao i čekao se izbor nove komisije.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mnhiz

23.02.2016 16:22

Da je bogda jedini u Mrkonjic Gradu dom zdravlja dr Jovan Raskovic doktor porodicne medicine ktivicno osudjen za zloupotrebu sluzbenog polozaja i ovlastenja falsifikovanje isprave.Djela ko Ivo Andric pored tog nasilje u porodici,sumska kradja.... Voznja u pijanom stanju lezao dva puta na psihijatriji .I ovakvi lece ljude i zovu se doktori.E nabijem sistem na onu stvar.

ODGOVORITE
Name

ZOKI

23.02.2016 16:52

Dobar vam je taj.Ima jedan jaci Uoki Tegeltija mnogo jaci od dr.