РиТЕ „Угљевик“ да плати 8 мил. за одштету

Врховни суд Републике Српске донио је коначну пресуду којом је Рудник и Термоелектрана „Угљевик“ обавезани да фирми „Шицо анд цомпанy“ из Бијељине исплати 1,2 милиона КМ, односно укупно са законском затезном каматом око 2,4 милиона КМ, за накнаду штете и изгубљене добити за послове које никад није урадила, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 23.02.2016 | 22:59
РиТЕ „Угљевик“ да плати 8 мил. за одштету

Осим ове пресуде, у току су још два судска процеса који су по истом основу против РиТЕ „Угљевик“ покренуле фирме „Тереx-инжењеринг“ такође из Бијељине и „Цонтинентал“ из Угљевика, тако да би укупна цифра коју би РиТЕ „Угљевик“ требао да плати за никада извршене послове, како сазнајемо, могла да достигне осам милиона КМ.

Правна заврзлама у овим споровима, која је траје пуних 12 година, почела је након што је РиТЕ „Угљевик“ 2003. године у поступку јавне набавке за извођење помоћних радова на површинском копу „Богутово Село“, изабрао ове три фирме као најповољније, али уговори са њима нису закључени зато што је Влада Републике Српске задужила РиТЕ „Угљевик“ да производњу угља и откривке до краја те године врши сопственом механизацијом.

Предузеће „Шицо анд цомпанy“ поднијело је тужбу против РиТЕ „Угљевик“ још 2005. године, а она је од тада „шетала“ од суда до суда, да би Врховни суд Републике Српске 19. јануара ове године, одлучујући о ревизији коју је РиТЕ „Угљевик“ уложио против пресуде Вишег привредног суда у Бањалуци, одлучио да је она неоснована и донио пресуду у корист тужиоца.

У образложењу пресуде Врховног суда у корист фирме „Шицо анд цомпанy“, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, наведено је да је обавези зкључења уговора претходио поступак по расписаном тендеру и избор најповољнијих понуђача, међу којима је и тужилац, о чему је и обавијештен од стране РиТЕ.

„Изјава о прихватању понуде производи правно дејство у тренутку када је понуђач примио, па опозив понуде након тога није могућ. Из тога произилази обавеза потписивања уговора, а с обзиром да до тога није дошло, кривицом туженог, тужиоцу припада право да тражи накнаду штете“, наводи се у пресуди и додаје да нема ни доказа да је закључак Владе, након чега је комплетан поступак и обустављен, достављен тужиоцу, тако да образложење РиТЕ „Угљевик“ да би тај уговор и да је закључен био раскинут у року од 30 дана како је наведено у уговору који није потписан, нема утицаја на одлуку суда.

Негативне посљедице на пословање РИТЕ

Директор РиТЕ „Угљевик“ Ђорђе Поповић је за ЦАПИТАЛ рекао да су у овом предузећу изненађени оваквим исходом и да ће предузети све преостале правне лијекове против овакве пресуде.

„Нема сумње да ће се евентуално извршење ове пресуде негативно одразити на пословање рудника и термоелектране“, нагласио је Поповић.

У РиТЕ „Угљевик“ раније су истакли да су све радње које су до тада предузете у поступку јавне набавке имале карактер преговора и да нису били дефинисани сви битни елементи евентуалних будућих уговора. Они су тада упозорили на различито поступање судова у истим предметима.

Адвокат: Ово је коначно

Правни заступник фирме „Шицо анд цомпанy“ и друге двије фирме које су тужиле РиТЕ „Угљевик“ Фаик Мухић каже за ЦАПИТАЛ да РиТЕ могу још поднијети апелацију Уставном суду БиХ, али да и ту очекује одлуку у корист његовог клијента.

„Уставни суд је већ у два наврата, у предметима „Тереx-инжењеринг“ и „Цонтинентал“, заузео становиште које је на трагу ове одлуке Врховног суда Републике Српске“, рекао је Мухић.

Он је истакао да је у предмету „Тереx-инжењеринг“ донесена првостепена пресуда којом је одбијен тужбени захтјев, на шта је уложио жалбу која се тренутно налази на рјешавању код Вишег привредног суда у Бањалуци.

„У случају 'Цонтинентал' донесена је првостепена пресуда као у предмету „Шицо анд цомпанy“, на шта је рудник уложио жалбу тако да се и тај предмет рјешава на Вишем привредном суду у Бањалуци. Очекујем да ће пресуде и у овим предметима бити у нашу корист, јер се ради о апсолутно идентичном правном и чињеничном стању“, нагласио је Мухић и додао да је у ова три случаја, а поводом једног тендера, у протеклом периоду донесено минимално 12 пресуда, док је у два наврата Уставни суд одлучивао о апелацијама.

Логична одлука

Игор Вукајловић из Удружења „Тендер“ сматра да је пресуда Врховног суда Републике Српске потпуно логична.

„Потпуно је нормално да фирма која побједи на јавном позиву ангажује ресурсе за обављање посла и на крају га не добије, добије обештећење због изгубљене добити“, каже Вукајловић.

Он подсјећа да је Закон о јавним набавкама БИХ ступио на снагу у Српској двије године након што се овај случај десио, али то није битно јер су и прије његовог усвајања државни органи и институције биле дужне да проводе поступке јавних набавки и поштују директиве ЕУ из те области.

За 12 година 13 пресуда

Прва пресуда у спору „Шицо анд цомпанy“ и РиТЕ „Угљевик“ донесена је 2007. године када Основни суд у Бијељини одбио тужбени захтјев. На то се тужилац жалио Вишем привредном суду у Бањалуци који је у децембру 2010. усвојио жалбу и укинуо пресуду Основног суда у Бијељини те предмет вратио на поновно суђење.

Спор је након тога настављен пред Окружним привредним судом у Бијељини који је половином 2011. донио пресуду у корист фирме „Шицо анд цомпанy“. На то се жалио РиТЕ „Угљевик“, а одлучујући по њиховој жалби Виши привредни суд у Бањалуци је крајем 2012. уважио жалбу и одбио као неоснован захтјев тужиоца за накнаду штете у износу од 1,24 милиона КМ са законском каматом.

Против те пресуде тужилац је потом изјавио ревизију, а Врховни суд РС је у фебруару 2014. године усвојио жалбу и предмет вратио на поновно суђење Вишем привредном суду у Бањалуци који је у мају 2014. године усвојио жалбу туженог и предмет поново вратио суду у Бијељини.

У поновном поступку Окружни привредни суд у Бијељини је у фебруару 2015. године донио пресуду у корист фирме „Шицо анд цомпанy“ и обавезао РиТЕ „Угљевик“ да јој исплати одштету и износу од 1,19 милиона КМ са законском каматом. РиТЕ се и на то жалио Вишем привредном суду у Бањалуци који је у априлу прошле године жалбу одбио и потврдио пресуду суда у Бијељини. РиТЕ је затим уложио и ревизију коју је на крају Врховни суд одбио као неосновану.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јанаћко

23.02.2016 15:21

За све су криви Мирковиц и Т. Бановић. Они су то исфингирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто Мислим

23.02.2016 15:24

Може ли неко да каже (а ја знам) колико су ови што туже термоелектрану до сада зарадили на електрани добијајући послове на мито и преко везе. Није их ни срамота да туже. А зна се и зашто. зато што на челу електране нису више људи који су им омогућили да преко везе и намјештених тендера добију послове. кад су добили послове, дошли неки други кретени и нису им омогућили да одраде посао који су добили. Боље им било да посао (исти) дају својим а да онда неко плати одштету. као сада. Е сад, да видимо ко има муд... да све ово истражи и казни и једне и друге . НАРАВНО НИКО. ЈЕР СУ СВИ УВЕЗАНИ, УМРЕЖЕНИ, КУПЉЕНИ, КОРУМПИРАНИ. другим ријечима: лопови и криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

24.02.2016 15:15

Ово је криминал ,гдје овде СИПА ,ИМА ЛИ ИКО НОРМАЛАН У ОВОЈ ДРЖАВИ ИЛИ РЕПУБЛИЦИ ?ПА НИКО НИШТА НИЈЕ УРАДИО ,ЛОПУЖЕ - ТЕШКО ОВОМ НАРОДУ !

Name

Мислим, Дакле Постојим

23.02.2016 15:25

Зна ли неко ко су и ције су фирме Тереx Инзињеринг и Цонтинентал : мозда це нам тад бити лаксе да схватимо игру која се одиграла

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.02.2016 15:36

Наса власт има за све ресење поскупице струју и ријесен слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићко

23.02.2016 15:43

Цонтинентал је Бате Секулића из Тутњевца. Прије рата продавао банане у словенији које је наводно производио у Тутњевцу код Угљевика.А са киме је петљао у рату и после незнам али је имао добру основу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тутњевцанка

27.11.2016 16:34

Бато је имао Цонтинентал много прије рата,поцетком осамдестеих.

Name

Мирко

23.02.2016 15:53

Хоце ли ПДП и ово уврстити у аферу гдје је дрзавно предузеце остецено за 8 милиона КМ за вријеме владавине ПДП и СДС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајро

23.02.2016 16:50

Јок они су златом златили!

Name

Семберац

23.02.2016 16:11

Шицо да отктива угаљ. Једино може са лопатом. Тај нема ни колица а камо ли багере и дампер камионе. Класичан начин пљачке државних предузећа. Сад ће све фино да подијеле. А и бивши правник Фабрике шећера Фаик Мухић ће такође да омасти бркове... И после кажу како су Ћорић, Бато и Шицо успјешни пословни људи... Све мој до мојега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕСад

23.02.2016 17:19

Видите ли ста бива кад се поцну откривати афере ПДПа и СДСа да ни они нису ниста бољи.А тек Дјуро Станојевиц ста је тај покро у Бијељини,основао фирму покупово станове ,сина,снају Сестрицине позапосљаво,зетове смјестио,унуцима станове покупово,свалерки стан у центру.Е то је ПДП народе мој.

Name

ДНС-овац

24.02.2016 09:48

Поштовани суграђани, обзиром да ће горе наведеном потврђеном пресудом нанесена велика штета несамо након ове пресуде, треба очекивати и друуге два тужбена захтјева да ће бити ријешена линеарно у корист тужилаца што укупано износи цца 8 милиона конвертабилних марака , дали се зна да је осим предсједника комисије Томе Беновића који је човјек од технике , био неко из правне службе Рите која у свом саставу има тим правних стручњака који су познати по томе гдје се каже "Само од њих није добио спор онај ко их није тужио" и које био на челу тих правних експерата који је савјетовао тадашњег директора а и по природи посла требао је он бити предсједник те комисије или барем члан, и дали се зна далије руководство тадашњег синдиката било одговорно за ову велику штету, одговори на ова два питања бих у свој овој муци барем мало олакшали даљи рад директору Ђорђу који треба да пегла ове пресуде и нанесену огромну штету, те питамо се још хоћели ко да одговара за то????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевицанка

24.02.2016 16:01

Покусавају да кривицу пребаце на двојицу најбољих људи у Угљевику који су нас понос јер су увијек са нама и кад је било у РиТЕ јако теско а то је за вријеме рата и послије њега.Они су оцували и подигли овај колектив а сад и прије висе година су досле са свих страна разне лопузе и систематски га пљацкају и униставају.Истину за вољу Саво је отисао у Станаре а Др Томо Беновиц је остао вјеран Угљевику и РиТЕ.Угљевицани немамо много времена да ову багру скинемо јер це нас веома брзо унистити.Сто прије то боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

24.02.2016 16:37

Максималну и безрезервну подрску сви угљевицани дају Професору Др Томи Беновицу који је прави господин јер је увијек био цовјек од ријеци.Једини је он од свих високих руководилаца остао да зиви у Угљевику и да са нама дијели добро и зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триво

24.02.2016 17:22

За ову прицињену стету Руднику и Термоелектрани најодговорниј су Синдикат на цалу са Бранком Дјурдјевицем и правна слузба са Светом Јовановиц и њима блиским истомисљеницима који су годинама ољагавали све руководиоце у све и сваста се мијесали а иза себе увијек остављали само пустос и нанесену огромну стету РиТЕ а цеститим ,моралним и струцним људима теску дусевну бол

ОДГОВОРИТЕ