RiTE „Ugljevik“ da plati 8 mil. za odštetu

Vrhovni sud Republike Srpske donio je konačnu presudu kojom je Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ obavezani da firmi „Šico and company“ iz Bijeljine isplati 1,2 miliona KM, odnosno ukupno sa zakonskom zateznom kamatom oko 2,4 miliona KM, za naknadu štete i izgubljene dobiti za poslove koje nikad nije uradila, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 23.02.2016 | 22:59
RiTE „Ugljevik“ da plati 8 mil. za odštetu

Osim ove presude, u toku su još dva sudska procesa koji su po istom osnovu protiv RiTE „Ugljevik“ pokrenule firme „Terex-inženjering“ takođe iz Bijeljine i „Continental“ iz Ugljevika, tako da bi ukupna cifra koju bi RiTE „Ugljevik“ trebao da plati za nikada izvršene poslove, kako saznajemo, mogla da dostigne osam miliona KM.

Pravna zavrzlama u ovim sporovima, koja je traje punih 12 godina, počela je nakon što je RiTE „Ugljevik“ 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu „Bogutovo Selo“, izabrao ove tri firme kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada Republike Srpske zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Preduzeće „Šico and company“ podnijelo je tužbu protiv RiTE „Ugljevik“ još 2005. godine, a ona je od tada „šetala“ od suda do suda, da bi Vrhovni sud Republike Srpske 19. januara ove godine, odlučujući o reviziji koju je RiTE „Ugljevik“ uložio protiv presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, odlučio da je ona neosnovana i donio presudu u korist tužioca.

U obrazloženju presude Vrhovnog suda u korist firme „Šico and company“, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je obavezi zključenja ugovora prethodio postupak po raspisanom tenderu i izbor najpovoljnijih ponuđača, među kojima je i tužilac, o čemu je i obaviješten od strane RiTE.

„Izjava o prihvatanju ponude proizvodi pravno dejstvo u trenutku kada je ponuđač primio, pa opoziv ponude nakon toga nije moguć. Iz toga proizilazi obaveza potpisivanja ugovora, a s obzirom da do toga nije došlo, krivicom tuženog, tužiocu pripada pravo da traži naknadu štete“, navodi se u presudi i dodaje da nema ni dokaza da je zaključak Vlade, nakon čega je kompletan postupak i obustavljen, dostavljen tužiocu, tako da obrazloženje RiTE „Ugljevik“ da bi taj ugovor i da je zaključen bio raskinut u roku od 30 dana kako je navedeno u ugovoru koji nije potpisan, nema uticaja na odluku suda.

Negativne posljedice na poslovanje RITE

Direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović je za CAPITAL rekao da su u ovom preduzeću iznenađeni ovakvim ishodom i da će preduzeti sve preostale pravne lijekove protiv ovakve presude.

„Nema sumnje da će se eventualno izvršenje ove presude negativno odraziti na poslovanje rudnika i termoelektrane“, naglasio je Popović.

U RiTE „Ugljevik“ ranije su istakli da su sve radnje koje su do tada preduzete u postupku javne nabavke imale karakter pregovora i da nisu bili definisani svi bitni elementi eventualnih budućih ugovora. Oni su tada upozorili na različito postupanje sudova u istim predmetima.

Advokat: Ovo je konačno

Pravni zastupnik firme „Šico and company“ i druge dvije firme koje su tužile RiTE „Ugljevik“ Faik Muhić kaže za CAPITAL da RiTE mogu još podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali da i tu očekuje odluku u korist njegovog klijenta.

„Ustavni sud je već u dva navrata, u predmetima „Terex-inženjering“ i „Continental“, zauzeo stanovište koje je na tragu ove odluke Vrhovnog suda Republike Srpske“, rekao je Muhić.

On je istakao da je u predmetu „Terex-inženjering“ donesena prvostepena presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev, na šta je uložio žalbu koja se trenutno nalazi na rješavanju kod Višeg privrednog suda u Banjaluci.

„U slučaju 'Continental' donesena je prvostepena presuda kao u predmetu „Šico and company“, na šta je rudnik uložio žalbu tako da se i taj predmet rješava na Višem privrednom sudu u Banjaluci. Očekujem da će presude i u ovim predmetima biti u našu korist, jer se radi o apsolutno identičnom pravnom i činjeničnom stanju“, naglasio je Muhić i dodao da je u ova tri slučaja, a povodom jednog tendera, u proteklom periodu doneseno minimalno 12 presuda, dok je u dva navrata Ustavni sud odlučivao o apelacijama.

Logična odluka

Igor Vukajlović iz Udruženja „Tender“ smatra da je presuda Vrhovnog suda Republike Srpske potpuno logična.

„Potpuno je normalno da firma koja pobjedi na javnom pozivu angažuje resurse za obavljanje posla i na kraju ga ne dobije, dobije obeštećenje zbog izgubljene dobiti“, kaže Vukajlović.

On podsjeća da je Zakon o javnim nabavkama BIH stupio na snagu u Srpskoj dvije godine nakon što se ovaj slučaj desio, ali to nije bitno jer su i prije njegovog usvajanja državni organi i institucije bile dužne da provode postupke javnih nabavki i poštuju direktive EU iz te oblasti.

Za 12 godina 13 presuda

Prva presuda u sporu „Šico and company“ i RiTE „Ugljevik“ donesena je 2007. godine kada Osnovni sud u Bijeljini odbio tužbeni zahtjev. Na to se tužilac žalio Višem privrednom sudu u Banjaluci koji je u decembru 2010. usvojio žalbu i ukinuo presudu Osnovnog suda u Bijeljini te predmet vratio na ponovno suđenje.

Spor je nakon toga nastavljen pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini koji je polovinom 2011. donio presudu u korist firme „Šico and company“. Na to se žalio RiTE „Ugljevik“, a odlučujući po njihovoj žalbi Viši privredni sud u Banjaluci je krajem 2012. uvažio žalbu i odbio kao neosnovan zahtjev tužioca za naknadu štete u iznosu od 1,24 miliona KM sa zakonskom kamatom.

Protiv te presude tužilac je potom izjavio reviziju, a Vrhovni sud RS je u februaru 2014. godine usvojio žalbu i predmet vratio na ponovno suđenje Višem privrednom sudu u Banjaluci koji je u maju 2014. godine usvojio žalbu tuženog i predmet ponovo vratio sudu u Bijeljini.

U ponovnom postupku Okružni privredni sud u Bijeljini je u februaru 2015. godine donio presudu u korist firme „Šico and company“ i obavezao RiTE „Ugljevik“ da joj isplati odštetu i iznosu od 1,19 miliona KM sa zakonskom kamatom. RiTE se i na to žalio Višem privrednom sudu u Banjaluci koji je u aprilu prošle godine žalbu odbio i potvrdio presudu suda u Bijeljini. RiTE je zatim uložio i reviziju koju je na kraju Vrhovni sud odbio kao neosnovanu.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Janaćko

23.02.2016 15:21

Za sve su krivi Mirkovic i T. Banović. Oni su to isfingirali

ODGOVORITE
Name

Nešto Mislim

23.02.2016 15:24

Može li neko da kaže (a ja znam) koliko su ovi što tuže termoelektranu do sada zaradili na elektrani dobijajući poslove na mito i preko veze. Nije ih ni sramota da tuže. A zna se i zašto. zato što na čelu elektrane nisu više ljudi koji su im omogućili da preko veze i namještenih tendera dobiju poslove. kad su dobili poslove, došli neki drugi kreteni i nisu im omogućili da odrade posao koji su dobili. Bolje im bilo da posao (isti) daju svojim a da onda neko plati odštetu. kao sada. E sad, da vidimo ko ima mud... da sve ovo istraži i kazni i jedne i druge . NARAVNO NIKO. JER SU SVI UVEZANI, UMREŽENI, KUPLJENI, KORUMPIRANI. drugim riječima: lopovi i kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Kole

24.02.2016 15:15

Ovo je kriminal ,gdje ovde SIPA ,IMA LI IKO NORMALAN U OVOJ DRŽAVI ILI REPUBLICI ?PA NIKO NIŠTA NIJE URADIO ,LOPUŽE - TEŠKO OVOM NARODU !

Name

Mislim, Dakle Postojim

23.02.2016 15:25

Zna li neko ko su i cije su firme Terex Inzinjering i Continental : mozda ce nam tad biti lakse da shvatimo igru koja se odigrala

ODGOVORITE
Name

borac

23.02.2016 15:36

Nasa vlast ima za sve resenje poskupice struju i rijesen slucaj.

ODGOVORITE
Name

Mićko

23.02.2016 15:43

Continental je Bate Sekulića iz Tutnjevca. Prije rata prodavao banane u sloveniji koje je navodno proizvodio u Tutnjevcu kod Ugljevika.A sa kime je petljao u ratu i posle neznam ali je imao dobru osnovu.

ODGOVORITE
Name

Tutnjevcanka

27.11.2016 16:34

Bato je imao Continental mnogo prije rata,pocetkom osamdesteih.

Name

Mirko

23.02.2016 15:53

Hoce li PDP i ovo uvrstiti u aferu gdje je drzavno preduzece osteceno za 8 miliona KM za vrijeme vladavine PDP i SDS?

ODGOVORITE
Name

Hajro

23.02.2016 16:50

Jok oni su zlatom zlatili!

Name

Semberac

23.02.2016 16:11

Šico da otktiva ugalj. Jedino može sa lopatom. Taj nema ni kolica a kamo li bagere i damper kamione. Klasičan način pljačke državnih preduzeća. Sad će sve fino da podijele. A i bivši pravnik Fabrike šećera Faik Muhić će takođe da omasti brkove... I posle kažu kako su Ćorić, Bato i Šico uspješni poslovni ljudi... Sve moj do mojega...

ODGOVORITE
Name

ESad

23.02.2016 17:19

Vidite li sta biva kad se pocnu otkrivati afere PDPa i SDSa da ni oni nisu nista bolji.A tek Djuro Stanojevic sta je taj pokro u Bijeljini,osnovao firmu pokupovo stanove ,sina,snaju Sestricine pozaposljavo,zetove smjestio,unucima stanove pokupovo,svalerki stan u centru.E to je PDP narode moj.

Name

DNS-ovac

24.02.2016 09:48

Poštovani sugrađani, obzirom da će gore navedenom potvrđenom presudom nanesena velika šteta nesamo nakon ove presude, treba očekivati i druuge dva tužbena zahtjeva da će biti riješena linearno u korist tužilaca što ukupano iznosi cca 8 miliona konvertabilnih maraka , dali se zna da je osim predsjednika komisije Tome Benovića koji je čovjek od tehnike , bio neko iz pravne službe Rite koja u svom sastavu ima tim pravnih stručnjaka koji su poznati po tome gdje se kaže "Samo od njih nije dobio spor onaj ko ih nije tužio" i koje bio na čelu tih pravnih eksperata koji je savjetovao tadašnjeg direktora a i po prirodi posla trebao je on biti predsjednik te komisije ili barem član, i dali se zna dalije rukovodstvo tadašnjeg sindikata bilo odgovorno za ovu veliku štetu, odgovori na ova dva pitanja bih u svoj ovoj muci barem malo olakšali dalji rad direktoru Đorđu koji treba da pegla ove presude i nanesenu ogromnu štetu, te pitamo se još hoćeli ko da odgovara za to????

ODGOVORITE
Name

Ugljevicanka

24.02.2016 16:01

Pokusavaju da krivicu prebace na dvojicu najboljih ljudi u Ugljeviku koji su nas ponos jer su uvijek sa nama i kad je bilo u RiTE jako tesko a to je za vrijeme rata i poslije njega.Oni su ocuvali i podigli ovaj kolektiv a sad i prije vise godina su dosle sa svih strana razne lopuze i sistematski ga pljackaju i unistavaju.Istinu za volju Savo je otisao u Stanare a Dr Tomo Benovic je ostao vjeran Ugljeviku i RiTE.Ugljevicani nemamo mnogo vremena da ovu bagru skinemo jer ce nas veoma brzo unistiti.Sto prije to bolje!

ODGOVORITE
Name

Petar

24.02.2016 16:37

Maksimalnu i bezrezervnu podrsku svi ugljevicani daju Profesoru Dr Tomi Benovicu koji je pravi gospodin jer je uvijek bio covjek od rijeci.Jedini je on od svih visokih rukovodilaca ostao da zivi u Ugljeviku i da sa nama dijeli dobro i zlo.

ODGOVORITE
Name

Trivo

24.02.2016 17:22

Za ovu pricinjenu stetu Rudniku i Termoelektrani najodgovornij su Sindikat na calu sa Brankom Djurdjevicem i pravna sluzba sa Svetom Jovanovic i njima bliskim istomisljenicima koji su godinama oljagavali sve rukovodioce u sve i svasta se mijesali a iza sebe uvijek ostavljali samo pustos i nanesenu ogromnu stetu RiTE a cestitim ,moralnim i strucnim ljudima tesku dusevnu bol

ODGOVORITE