Амбасадор умијешан у трговину оружјем?!

Све указује на то да је права мета отмичара у новембру 2015. био амбасадор Србије Оливер Потежица, и то због нерашчишћених рачуна са локалним криминалцима... Јовица Степић и Слађана Станковић отети су јер су се грешком налазили у возилу на 'позицији 1' у коме је требало да буде амбасадор, пише београдски Информер, близак Влади Србије.

Србија 23.02.2016 | 15:35
Амбасадор умијешан у трговину оружјем?!

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица налази се под истрагом због сумњивих околности под којима су отети Јовица Степић и Слађана Станковић, службеници амбасаде Србије у Либији који су у петак убијени у америчком бомбардовању, потврђено је Информеру у самом врху Министарства спољних послова!

Истрага против Потежице досад није покретана да се не би угрозили животи Слађане и Јовице.

Иако је од отмице у новембру прошле године у више наврата долазило до озбиљних индиција о одговорности амбасадора Потежице, истрага против њега до сада није покретана да се не би угрозили животи Слађане и Јовице.

Послије њихове погибије, нема више никаквих препрека да се утврди пуна истина. А све указује на то да је права мета отмичара био у ствари амбасадор Потежица, и то због нерашчишћених рачуна са локалним криминалцима?!

Како сазнаје Информер, истрага либијских власти у Сабрати, али и информације до којих су дошли оперативци српске Безбједносно-информативне агенције говоре да су Слађана Станковић и Јовица Степић отети грешком!

"Они, по свему судећи, нису били мета отмичара. Информације којима располажемо указују да је мета био амбасадор. Слађана и Јовица су отети јер су се, случајно или нечијом намером, налазили у аутомобилу на такозваној позицији 1, у којој, по протоколу, треба да се налази амбасадор", преноси саговорник Информера из врха МСП. На питање зашто би екстремисти хтјели да отму амбасадора, он одговара:

"По свему судећи, амбасадор је био права мета, а несрећни Слађана и Јовица су отети случајно... А зашто би неко отео Потежицу? Па рећи ћу вам само да постоје озбиљне информације да је он са јако опасним људима у Либији умешан у милионске незаконите послове. Неки помињу чак и трговину оружјем... То је све што у овом тренутку могу да вам кажем. Истрага ће показати шта је у овом случају права истина."

Како сазнаје Информер, прве сумње у то шта се тачно и зашто десило у Либији изазвао је сам амбасадор Потежица.



"Његов исказ о отмици је од почетка био контрадикторан. Његова изјава о отмици битно се разликовала од исказа који су дали други очевици, а потпуно је и до данас остало нејасно зашто је он уопште, без знања и одобрења МСП, наредио да конвој возила из наше амбасаде крене према Тунису кроз територију коју контролишу међусобно завађене екстремистичке групације", преноси саговорник.

Да у тврдњама саговорника и те како има истине, говори и оно што је у суботу на ванредној конференцији за новинаре рекао премијер Србије Александар Вучић.

Он је, наиме, и сам рекао да путовање за Тунис на коме су отети радници наше амбасаде није било одобрено од стране власти у Београду, а посредно је потврдио и да Слађана и Јовица највјероватније нису били права мета отмичара!

"Са извесношћу могу да кажем да се отмица није десила случајно. Поставља се питање да ли су баш ово двоје људи били мета, ја мислим да нису и да су отети само зато што су се грешком налазили у возилу на 'позицији 1', али то је све што могу да кажем... ", рекао је Вучић, који је такође најавио озбиљну и ефикасну истрагу.

И док у Министарству званично нису хтјели да говоре на ову тему, криминолог Златко Николић каже да заиста постоји могућност да је права мета отмичара био амбасадор.

"Организоване криминалне групе увек траже већи 'отмичарски плен', за који могу добити много више новца. Могуће је да је овде дошло до замене и да су службеници отети грешком. Да је Потежица киднапован, сигурно би се тражио велики откуп. Могуће је и да је мотив отмичара био новац који им је Потежица дуговао - наглашава Николић, додајући да у стручним круговима одавно постоје озбиљне сумње о мутним пословима српских службеника у Либији: Постоје наводи о трговини оружјем, о великим трансакцијама у кешу..."
БН ТВ/ ИНФОРМЕР

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

23.02.2016 14:47

Овако то изгледа када Србин, Србина секиром сече, ма када је лова у питању нема ни српства, ни религије, само се кримналци удруже, а беда нека се ј.бе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маганик

25.02.2016 08:06

Колико овдје има безобразлика, и цинизма. Они убијају без гриже савјести а као ће Руси због тога имати корист. О њиховој одговорности за бестијална рушења и убијања нема ни говора. Криви смо ми што нас бестијално убијају и наравно Руси. Да ли они мисле да смо сви луди? Срби би требали да имају корист јер коначно треба да схвате да убице треба истјерати из своје земље и прекинути било какве "интеграције" са њима.

Name

Е сад

23.02.2016 14:49

Ја сам одавно писао да Србија не мозе напред док се не ухапси Дациц.Он је алфа и омега мафијашких послова.И ово је његово масло И тај Потезица и тај је његов.Он није смео да нареди затварање амбасаде од самог Потезице јер сви имају орасе у дзеповима.Мислио сам Вуциц це се ресити овог зла од цовека али видимо да не мозе.Мреза је огромна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

23.02.2016 16:16

А Вучић ти је као бољи. Да и он није био не обавештен. Све је то иста багра. Фол нису смели покренути истрагу. Која понижацајућа лаж.

Name

НАРАВОУЧЕНИЈЕ

23.02.2016 14:56

Никада не седај у возило које користи амбасадор. П. С. Саучешће ближњима,а Слађани и Јовици вечни покој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО М.

23.02.2016 15:44

Били су У погрешно време на погрешном мјесту а уговор о продаји оружја Либији имала је Република СРБија!

Name

сноуден

23.02.2016 15:01

Бинго па због зога су њих двоје и отети јер су знали и сконтали га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИВОЈЕ

23.02.2016 15:27

Ово мора озбиљно да се испита и јавност обавести о резултатима истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.02.2016 15:33

Да Титина дрзава није ваљала ове су сад добре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возач

24.02.2016 21:32

СДПР, трговина оружјем у СФРЈ. СДПР радио авио базе Садаму Хусеину,Генерали, мислим пензионисани су водили главну ријеч. Возио сам шефа пословнице у Багдаду, па сам ,на неки начин, у току. Ако је Потежица шараф из те машине, из оних времена, ништа није немогуће. А, и фацом ми личи на мафиоза.

ОДГОВОРИТЕ