Ambasador umiješan u trgovinu oružjem?!

Sve ukazuje na to da je prava meta otmičara u novembru 2015. bio ambasador Srbije Oliver Potežica, i to zbog neraščišćenih računa sa lokalnim kriminalcima... Jovica Stepić i Slađana Stanković oteti su jer su se greškom nalazili u vozilu na 'poziciji 1' u kome je trebalo da bude ambasador, piše beogradski Informer, blizak Vladi Srbije.

Srbija 23.02.2016 | 15:35
Ambasador umiješan u trgovinu oružjem?!

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica nalazi se pod istragom zbog sumnjivih okolnosti pod kojima su oteti Jovica Stepić i Slađana Stanković, službenici ambasade Srbije u Libiji koji su u petak ubijeni u američkom bombardovanju, potvrđeno je Informeru u samom vrhu Ministarstva spoljnih poslova!

Istraga protiv Potežice dosad nije pokretana da se ne bi ugrozili životi Slađane i Jovice.

Iako je od otmice u novembru prošle godine u više navrata dolazilo do ozbiljnih indicija o odgovornosti ambasadora Potežice, istraga protiv njega do sada nije pokretana da se ne bi ugrozili životi Slađane i Jovice.

Poslije njihove pogibije, nema više nikakvih prepreka da se utvrdi puna istina. A sve ukazuje na to da je prava meta otmičara bio u stvari ambasador Potežica, i to zbog neraščišćenih računa sa lokalnim kriminalcima?!

Kako saznaje Informer, istraga libijskih vlasti u Sabrati, ali i informacije do kojih su došli operativci srpske Bezbjednosno-informativne agencije govore da su Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti greškom!

"Oni, po svemu sudeći, nisu bili meta otmičara. Informacije kojima raspolažemo ukazuju da je meta bio ambasador. Slađana i Jovica su oteti jer su se, slučajno ili nečijom namerom, nalazili u automobilu na takozvanoj poziciji 1, u kojoj, po protokolu, treba da se nalazi ambasador", prenosi sagovornik Informera iz vrha MSP. Na pitanje zašto bi ekstremisti htjeli da otmu ambasadora, on odgovara:

"Po svemu sudeći, ambasador je bio prava meta, a nesrećni Slađana i Jovica su oteti slučajno... A zašto bi neko oteo Potežicu? Pa reći ću vam samo da postoje ozbiljne informacije da je on sa jako opasnim ljudima u Libiji umešan u milionske nezakonite poslove. Neki pominju čak i trgovinu oružjem... To je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem. Istraga će pokazati šta je u ovom slučaju prava istina."

Kako saznaje Informer, prve sumnje u to šta se tačno i zašto desilo u Libiji izazvao je sam ambasador Potežica.



"Njegov iskaz o otmici je od početka bio kontradiktoran. Njegova izjava o otmici bitno se razlikovala od iskaza koji su dali drugi očevici, a potpuno je i do danas ostalo nejasno zašto je on uopšte, bez znanja i odobrenja MSP, naredio da konvoj vozila iz naše ambasade krene prema Tunisu kroz teritoriju koju kontrolišu međusobno zavađene ekstremističke grupacije", prenosi sagovornik.

Da u tvrdnjama sagovornika i te kako ima istine, govori i ono što je u subotu na vanrednoj konferenciji za novinare rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je, naime, i sam rekao da putovanje za Tunis na kome su oteti radnici naše ambasade nije bilo odobreno od strane vlasti u Beogradu, a posredno je potvrdio i da Slađana i Jovica najvjerovatnije nisu bili prava meta otmičara!

"Sa izvesnošću mogu da kažem da se otmica nije desila slučajno. Postavlja se pitanje da li su baš ovo dvoje ljudi bili meta, ja mislim da nisu i da su oteti samo zato što su se greškom nalazili u vozilu na 'poziciji 1', ali to je sve što mogu da kažem... ", rekao je Vučić, koji je takođe najavio ozbiljnu i efikasnu istragu.

I dok u Ministarstvu zvanično nisu htjeli da govore na ovu temu, kriminolog Zlatko Nikolić kaže da zaista postoji mogućnost da je prava meta otmičara bio ambasador.

"Organizovane kriminalne grupe uvek traže veći 'otmičarski plen', za koji mogu dobiti mnogo više novca. Moguće je da je ovde došlo do zamene i da su službenici oteti greškom. Da je Potežica kidnapovan, sigurno bi se tražio veliki otkup. Moguće je i da je motiv otmičara bio novac koji im je Potežica dugovao - naglašava Nikolić, dodajući da u stručnim krugovima odavno postoje ozbiljne sumnje o mutnim poslovima srpskih službenika u Libiji: Postoje navodi o trgovini oružjem, o velikim transakcijama u kešu..."
BN TV/ INFORMER

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

CCCC

23.02.2016 14:47

Овако то изгледа када Србин, Србина секиром сече, ма када је лова у питању нема ни српства, ни религије, само се кримналци удруже, а беда нека се ј.бе.

ODGOVORITE
Name

Maganik

25.02.2016 08:06

Koliko ovdje ima bezobrazlika, i cinizma. Oni ubijaju bez griže savjesti a kao će Rusi zbog toga imati korist. O njihovoj odgovornosti za bestijalna rušenja i ubijanja nema ni govora. Krivi smo mi što nas bestijalno ubijaju i naravno Rusi. Da li oni misle da smo svi ludi? Srbi bi trebali da imaju korist jer konačno treba da shvate da ubice treba istjerati iz svoje zemlje i prekinuti bilo kakve "integracije" sa njima.

Name

E sad

23.02.2016 14:49

Ja sam odavno pisao da Srbija ne moze napred dok se ne uhapsi Dacic.On je alfa i omega mafijaških poslova.I ovo je njegovo maslo I taj Potezica i taj je njegov.On nije smeo da naredi zatvaranje ambasade od samog Potezice jer svi imaju orase u dzepovima.Mislio sam Vucic ce se resiti ovog zla od coveka ali vidimo da ne moze.Mreza je ogromna.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

23.02.2016 16:16

A Vučić ti je kao bolji. Da i on nije bio ne obavešten. Sve je to ista bagra. Fol nisu smeli pokrenuti istragu. Koja ponižacajuća laž.

Name

НАРАВОУЧЕНИЈЕ

23.02.2016 14:56

Никада не седај у возило које користи амбасадор. P. S. Саучешће ближњима,а Слађани и Јовици вечни покој!

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО М.

23.02.2016 15:44

Били су У погрешно време на погрешном мјесту а уговор о продаји оружја Либији имала је Република СРБија!

Name

snouden

23.02.2016 15:01

Bingo pa zbog zoga su njih dvoje i oteti jer su znali i skontali ga...

ODGOVORITE
Name

MILIVOJE

23.02.2016 15:27

Ovo mora ozbiljno da se ispita i javnost obavesti o rezultatima istrage.

ODGOVORITE
Name

borac

23.02.2016 15:33

Da Titina drzava nije valjala ove su sad dobre.

ODGOVORITE
Name

vozač

24.02.2016 21:32

SDPR, trgovina oružjem u SFRJ. SDPR radio avio baze Sadamu Huseinu,Generali, mislim penzionisani su vodili glavnu riječ. Vozio sam šefa poslovnice u Bagdadu, pa sam ,na neki način, u toku. Ako je Potežica šaraf iz te mašine, iz onih vremena, ništa nije nemoguće. A, i facom mi liči na mafioza.

ODGOVORITE