Диктатори обожавају злато и скупе поклоне

Многи људи су слаби на злато и вероватно маштају да га имају у великим количинама. Но, чини се да нико не воли позлаћене дрангулије од ауторитативних владара.

Занимљивости 23.02.2016 | 11:25
Диктатори обожавају злато и скупе поклоне

Они воле лагодност, култ личности и разметљивог су укуса, било да причамо о преименовању месеца у своје име (као што је учинио туркменистански Сапаратмурат Нијазов) или о томе да Ким Џонг Ил инсистира на томе да је он баш он измислио хамбургере (и то 2009. године).

Али пре свега, аутократи обожавају сјајне, скупоцене ствари.

Кад је Реџеп Ердоган позвао вођу опозиције да се увери да у његовој новој вили нема златних тоалета, схватили смо колико далеко неки одлазе у својој опседнутости златом, а ево неколико примера:

Моамер ел Гадафи

Гадафи је био опседнут златним пиштољима. Познато је како му је један од побуњеника током револуције 2011. године одузео позлаћени пиштољ пре него што је велики диктатор убијен у Либији.

У његовој кући је затим пронађен и златни калашњиков, златна лопатица за убијање мува и златни кауч у облику сирене.

Садам Хусеин

Кад је америчка војска ушла у кућу ирачког диктатора, након инвазије 2003. године, зачудили су се кад су видели чега тамо све има. Од позлаћених тоалетних четки, златних WЦ шоља и неколико милиона долара вредних златних полуга сакривених унутар танкера за гориво. С друге стране, лустери су му били пластични.

Виктор Јанукович

Свргнути украјински председник поседовао је позлаћене штапове за голф, а његов златни држач папира у облику окрајка хлеба накнадно је постао симбол бахатости његовог режима.

Курбанкули Бердимухамедов

Туркменистански вођа од 2006. године не жели да га засени његов претходник Сапармурат Нијазов, који је поставио свој 7,8 милиона фунти вредан златни кип у главном граду Ашгабату, који се свакодневно ротира за 360 степени, како би увек имао поглед према сунцу.

Управо зато, Бердимухамедов је прошле године на врх мраморне планине поставио свој кип од 24-каратног злата.

Роберт Мугабе

Овај‚ наизглед бесмртни председник Зимбабвеа воли себи да поклања скупоцене рођенданске поклоне, па је 2013, за 89. рођендан, дао да се искује шест златника од којих сваки кошта пола милиона фунти. Годину после тога направио је златни "краљевски престо", окован драгуљима.

На престолу се налази и кожа крокодила и леопарда, као и лавље крзно с две велике канџе.

Владимир Путин

Према речима руске опозиције, један од тоалета у председниковом приватном авиону кошта 75.000 долара, а за ту цену могао би бити од злата.

Процењује се да би Путинов стил живота, као и његово одржавање, годишње могао коштати око 1,6 милијарди фунти. То није нимално чудно, ако помислите само на чињеницу да има 43 авиона и четири јахте.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МД

23.02.2016 10:49

Све то звуци лијепо,али у гроб немогу понијети ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

23.02.2016 10:52

И овај нас диктатор млого воле злато. Ниста без киле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нно

23.02.2016 11:00

Гледам путина толико се затего козу да савије мало јаце кољено ухо би навуко на образ пун оног ботокса а ко фол некакав рамбо а гарант му носају папуцу зањим ко сојицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

23.02.2016 11:15

Најезим се када видим Бају када даје неки интервју из палате а око њега позлацене столице,намјестај... То је тако одвратно и одисе бедом. Не говорим о златним стварима вец о позлати која је у Европским сецондхандовима багатела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

23.02.2016 11:20

Правит це га од блата несрецни Либијци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јура

25.02.2016 07:26

Ма ови диктатори су мила мајка, ови наши све живо воле. Највише ове златне паушале од неколико хиљада марака :Д

ОДГОВОРИТЕ