Diktatori obožavaju zlato i skupe poklone

Mnogi ljudi su slabi na zlato i verovatno maštaju da ga imaju u velikim količinama. No, čini se da niko ne voli pozlaćene drangulije od autoritativnih vladara.

Zanimljivosti 23.02.2016 | 11:25
Diktatori obožavaju zlato i skupe poklone

Oni vole lagodnost, kult ličnosti i razmetljivog su ukusa, bilo da pričamo o preimenovanju meseca u svoje ime (kao što je učinio turkmenistanski Saparatmurat Nijazov) ili o tome da Kim Džong Il insistira na tome da je on baš on izmislio hamburgere (i to 2009. godine).

Ali pre svega, autokrati obožavaju sjajne, skupocene stvari.

Kad je Redžep Erdogan pozvao vođu opozicije da se uveri da u njegovoj novoj vili nema zlatnih toaleta, shvatili smo koliko daleko neki odlaze u svojoj opsednutosti zlatom, a evo nekoliko primera:

Moamer el Gadafi

Gadafi je bio opsednut zlatnim pištoljima. Poznato je kako mu je jedan od pobunjenika tokom revolucije 2011. godine oduzeo pozlaćeni pištolj pre nego što je veliki diktator ubijen u Libiji.

U njegovoj kući je zatim pronađen i zlatni kalašnjikov, zlatna lopatica za ubijanje muva i zlatni kauč u obliku sirene.

Sadam Husein

Kad je američka vojska ušla u kuću iračkog diktatora, nakon invazije 2003. godine, začudili su se kad su videli čega tamo sve ima. Od pozlaćenih toaletnih četki, zlatnih WC šolja i nekoliko miliona dolara vrednih zlatnih poluga sakrivenih unutar tankera za gorivo. S druge strane, lusteri su mu bili plastični.

Viktor Janukovič

Svrgnuti ukrajinski predsednik posedovao je pozlaćene štapove za golf, a njegov zlatni držač papira u obliku okrajka hleba naknadno je postao simbol bahatosti njegovog režima.

Kurbankuli Berdimuhamedov

Turkmenistanski vođa od 2006. godine ne želi da ga zaseni njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je postavio svoj 7,8 miliona funti vredan zlatni kip u glavnom gradu Ašgabatu, koji se svakodnevno rotira za 360 stepeni, kako bi uvek imao pogled prema suncu.

Upravo zato, Berdimuhamedov je prošle godine na vrh mramorne planine postavio svoj kip od 24-karatnog zlata.

Robert Mugabe

Ovaj‚ naizgled besmrtni predsednik Zimbabvea voli sebi da poklanja skupocene rođendanske poklone, pa je 2013, za 89. rođendan, dao da se iskuje šest zlatnika od kojih svaki košta pola miliona funti. Godinu posle toga napravio je zlatni "kraljevski presto", okovan draguljima.

Na prestolu se nalazi i koža krokodila i leoparda, kao i lavlje krzno s dve velike kandže.

Vladimir Putin

Prema rečima ruske opozicije, jedan od toaleta u predsednikovom privatnom avionu košta 75.000 dolara, a za tu cenu mogao bi biti od zlata.

Procenjuje se da bi Putinov stil života, kao i njegovo održavanje, godišnje mogao koštati oko 1,6 milijardi funti. To nije nimalno čudno, ako pomislite samo na činjenicu da ima 43 aviona i četiri jahte.

Izvor: Express.hr

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MD

23.02.2016 10:49

Sve to zvuci lijepo,ali u grob nemogu ponijeti nista od toga.

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

23.02.2016 10:52

I ovaj nas diktator mlogo vole zlato. Nista bez kile!

ODGOVORITE
Name

nno

23.02.2016 11:00

Gledam putina toliko se zatego kozu da savije malo jace koljeno uho bi navuko na obraz pun onog botoksa a ko fol nekakav rambo a garant mu nosaju papucu zanjim ko sojicu.

ODGOVORITE
Name

blbl

23.02.2016 11:15

Najezim se kada vidim Baju kada daje neki intervju iz palate a oko njega pozlacene stolice,namjestaj... To je tako odvratno i odise bedom. Ne govorim o zlatnim stvarima vec o pozlati koja je u Evropskim secondhandovima bagatela.

ODGOVORITE
Name

nikola

23.02.2016 11:20

Pravit ce ga od blata nesrecni Libijci.

ODGOVORITE
Name

jura

25.02.2016 07:26

Ma ovi diktatori su mila majka, ovi naši sve živo vole. Najviše ove zlatne paušale od nekoliko hiljada maraka :D

ODGOVORITE