БиХ активира Акциони план за чланство?

Министарство одбране чини све како би до самита НАТО-а у Варшави у јуну БиХ добила зелено свјетло за активирање МАП-а (Акционог плана за чланство), што је једна од посљедњих степеница ка пуноправном чланству у овај војно-политички савез.

Босна и Херцеговина 23.02.2016 | 07:22
БиХ активира Акциони план за чланство?

Ово је јуче за "Независне" потврдила Марина Пендеш, министар одбране БиХ, која је уназад шест година у руководећим структурама МО БиХ, најприје као замјеник, а посљедње двије године и као министар.

Управо је 2010, подсјећа Пендешова, БиХ одобрен Акциони план за чланство, али уз три услова, од којих су два већ потпуно или дјелимично испуњена.

"Услови су учешће у мировним мисијама, у којима активно учествујемо, уништавање вишка наоружања и муниције, што такође испуњавамо. Трећи услов је укњижба перспективне непокретне војне имовине, а током 2015. успјели смо укњижити чак 23 овакве локације, али све у ФБиХ", појашњава она.

Каже да се у предстојећем периоду очекује уписивање још оваквих локација.

"Још нисмо успјели регистровати ниједну локацију из Републике Српске, али се заиста искрено надамо да ћемо то успјети до јуна", закључује Пендешева.

И управо ће политички став партија и политичких представника из Републике Српске бити кључан у погледу могућности пуноправног приступања БиХ у НАТО, што ће умногоме, или пак искључиво, зависити и од стратешких интереса Србије.

Иако је ова сусједна држава у међувремену с НАТО-ом потписала споразум, који подразумијева дозволу превоза наоружања и трупа преко њене територије, Борислав Бојић (СДС), замјеник предсједавајућег Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност, истиче да је приближавање НАТО савезу питање и за грађане Републике Српске.

"То јесте питање које је већ дуже присутно у јавности и искључиво је ствар усаглашеног политичког договора. А што се тиче самог приступања у НАТО, опште је познат значај улоге Србије у овом питању, односно да Република Српска неће без Србије", истиче Бојић.

Закључује да је ово отворен процес и да о њему "треба разговарати".

Парламентарац Марио Караматић (ХСС), такође члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност, поручује да БиХ "технички сигурно може завршити овај процес, али да је мање до технике".

"Ово је, превасходно, политичко питање. И могуће је да господин Драган Човић (предсједавајући Предсједништва БиХ јуче најавио активирање МАП-а у јуну) зна нешто што ја не знам", каже Караматић.

Он закључује да је и Србија, у међувремену, отишла два корака испред БиХ те да је ова држава "дефинитивно заузела став да иде према НАТО-у".

Ипак, сматра како не би било добро не журити превише према чланству, износећи ово као својлични став.

Извор: НН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

23.02.2016 06:30

Какав црни план,то је наредјење овдасњим слугама!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

!?!

23.02.2016 08:14

Заједно са бајом у Сибир

Name

xx

23.02.2016 06:46

Захваљујејем се у моје име. Они су нам свестрано помогли да се сруши ЈНА која је обезбеђујивала заштиту имовине И лица. Потписивањем Дејтона наствљено је пљачкање наше имовине, куће су нам срусили, воћњаке посјекли. Коме да с обратис? Суд? Не функционише то. На кога сумњас? Њих одавде интересује само јефтино људство И да им плаћамо старо гвожђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

23.02.2016 07:17

Само прво референдум. Одвојено РС и Федерација и ако буде преко 50% за улазак онда улазити у преговоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.02.2016 08:29

Зар Додик није потписао формирање Орузаних снага БиХ на нивоу БиХ и тиме нам укинуо ВРС која је била на нивоу ентитета? Неце ици референдум о уцлањењу у НАТО на нивоу ентитета, него на нивоу БиХ, јер је одбрана на нивоу БиХ, а не на нивоу ентитета. Као сто неце бити расписан референдум о суду БиХ, јер није у насој надлезности, тако неце бити ни референдума о цланству у НАТО. Све остало су Додикове спекулације за изборне потребе и манипулисање српским народом. Док он прица глупсоти млади одлазе вани трбухом за хљебом.

Name

БЛ

23.02.2016 09:50

На референдуму це сигурно бити преко 70% за улазак у НАТО.Пита се дрзава а не ентитети.Уразумите се једном од ентитета нема ниста јер изван БиХ граница само се признаје БиХ а унутрасње ствари никога и не интересују.

Name

Дејв

23.02.2016 08:01

Хтјели прихватити или не, ја лицно НЕ, али ово је реалност, видимо да Србија полако клизи ка Нато-у, да наси политицари (на свим нивоима) лагано спремају терен према евро-атланским "инеграцијама", мислим да це неки следеци кораци ка ЕУ бити цланство у Нато, то је буквално једно, нема цланице ЕУ да није у Нато-у. А референдум, ма сумњам да це га бити, и ако га буде бице на ниво БИХ, гдје цемо наравно и ако изадјемо бити прегласани јер се трази 50% гласова изаслих на референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељ живота

23.02.2016 08:53

Шведска, Аустрија, Кипар, Финска, Ирска и Малта нису у НАТО-у. Шта причаш болан?

Name

православац

23.02.2016 08:20

Ми у Добоју ћемо први у Босни ући у Нато .Већ смо у заједници градова турског свијета а као што се зна Турска иначе наш вијековни пријатељ је угледна чланица овог савеза ,а и наш прота је замјеник министра одбране .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2016 09:00

А упита ли неко народ хоће ли у НАТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

23.02.2016 10:15

Народ као народ никад и није представљао проблем јер народу је стало до мира до слободе до зивота итд. Проблем представљају квази политицари и то због властитих интереса а хускањем народа они се крију иза. Ја мислим НАТО је за нас овакве какви смо спас и сигурност од поновног рата и добро је да НАТО у опсте и хоце нас као овако малу земљу. Нема везе гдје и како це Србија бити , нема ту висе ратова измедзу балкански земаља јер сви су територијално на свом мјесту мислим на : ХР СЛО БиХ МАК ЦРГ СРБ.

Name

Референдум

23.02.2016 12:49

Никад није био референдум о стварању Републике Српске, а то је урадила скупштина Српског Народа у БиХ, а коју опет ни на каквом "референдуму" (не говорим о легалним изборима), није изабрао Српски, или несрпски народ. Тако да причу о референдумима, народу или народима, можеш окачити о реп. НАТО и ЕУ - нема ни прве, ни друге ни треће варијанте.

Name

ццц

23.02.2016 09:17

Добро је да се удје, то знаци крај медјуетницким скуобима у дрзави, за сва времена, ко прекрси бомбардују га, гледајуци удио становниства у бих, ово највисе стити Хрвате и Републику Српску од етницког цисцења за сва времена, а цитаву БиХ од вехабија, јос када би смањили број војника, а висак новца пребацили за отплату дуга било би одлицно...И да, у свему овоме губе националистицке странке и њихова реторика, јер це структурно уредјење БИХ бити забетонирано за сва времена, конацно це стомак да гласа, а не патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

23.02.2016 09:57

Треба приступити Ноту ради мира и велики инвестиција које би досле у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.02.2016 15:33

Глупости чисте мислите ако уђемо у Нато да ће бити боље,неко реце инвестиције марке од њих нећемо добити него свака чланица има колико годишње одваја за њих и ићи нам је ратовати за амере,

ОДГОВОРИТЕ