BiH aktivira Akcioni plan za članstvo?

Ministarstvo odbrane čini sve kako bi do samita NATO-a u Varšavi u junu BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo), što je jedna od posljednjih stepenica ka punopravnom članstvu u ovaj vojno-politički savez.

Bosna i Hercegovina 23.02.2016 | 07:22
BiH aktivira Akcioni plan za članstvo?

Ovo je juče za "Nezavisne" potvrdila Marina Pendeš, ministar odbrane BiH, koja je unazad šest godina u rukovodećim strukturama MO BiH, najprije kao zamjenik, a posljednje dvije godine i kao ministar.

Upravo je 2010, podsjeća Pendešova, BiH odobren Akcioni plan za članstvo, ali uz tri uslova, od kojih su dva već potpuno ili djelimično ispunjena.

"Uslovi su učešće u mirovnim misijama, u kojima aktivno učestvujemo, uništavanje viška naoružanja i municije, što takođe ispunjavamo. Treći uslov je uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine, a tokom 2015. uspjeli smo uknjižiti čak 23 ovakve lokacije, ali sve u FBiH", pojašnjava ona.

Kaže da se u predstojećem periodu očekuje upisivanje još ovakvih lokacija.

"Još nismo uspjeli registrovati nijednu lokaciju iz Republike Srpske, ali se zaista iskreno nadamo da ćemo to uspjeti do juna", zaključuje Pendeševa.

I upravo će politički stav partija i političkih predstavnika iz Republike Srpske biti ključan u pogledu mogućnosti punopravnog pristupanja BiH u NATO, što će umnogome, ili pak isključivo, zavisiti i od strateških interesa Srbije.

Iako je ova susjedna država u međuvremenu s NATO-om potpisala sporazum, koji podrazumijeva dozvolu prevoza naoružanja i trupa preko njene teritorije, Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost, ističe da je približavanje NATO savezu pitanje i za građane Republike Srpske.

"To jeste pitanje koje je već duže prisutno u javnosti i isključivo je stvar usaglašenog političkog dogovora. A što se tiče samog pristupanja u NATO, opšte je poznat značaj uloge Srbije u ovom pitanju, odnosno da Republika Srpska neće bez Srbije", ističe Bojić.

Zaključuje da je ovo otvoren proces i da o njemu "treba razgovarati".

Parlamentarac Mario Karamatić (HSS), takođe član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, poručuje da BiH "tehnički sigurno može završiti ovaj proces, ali da je manje do tehnike".

"Ovo je, prevashodno, političko pitanje. I moguće je da gospodin Dragan Čović (predsjedavajući Predsjedništva BiH juče najavio aktiviranje MAP-a u junu) zna nešto što ja ne znam", kaže Karamatić.

On zaključuje da je i Srbija, u međuvremenu, otišla dva koraka ispred BiH te da je ova država "definitivno zauzela stav da ide prema NATO-u".

Ipak, smatra kako ne bi bilo dobro ne žuriti previše prema članstvu, iznoseći ovo kao svojlični stav.

Izvor: NN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

23.02.2016 06:30

Kakav crni plan,to je naredjenje ovdasnjim slugama!?

ODGOVORITE
Name

!?!

23.02.2016 08:14

Zajedno sa bajom u Sibir

Name

xx

23.02.2016 06:46

Zahvaljujejem se u moje ime. Oni su nam svestrano pomogli da se sruši JNA koja je obezbeđujivala zaštitu imovine I lica. Potpisivanjem Dejtona nastvljeno je pljačkanje naše imovine, kuće su nam srusili, voćnjake posjekli. Kome da s obratis? Sud? Ne funkcioniše to. Na koga sumnjas? Njih odavde interesuje samo jeftino ljudstvo I da im plaćamo staro gvožđe.

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

23.02.2016 07:17

Samo prvo referendum. Odvojeno RS i Federacija i ako bude preko 50% za ulazak onda ulaziti u pregovore.

ODGOVORITE
Name

Marko

23.02.2016 08:29

Zar Dodik nije potpisao formiranje Oruzanih snaga BiH na nivou BiH i time nam ukinuo VRS koja je bila na nivou entiteta? Nece ici referendum o uclanjenju u NATO na nivou entiteta, nego na nivou BiH, jer je odbrana na nivou BiH, a ne na nivou entiteta. Kao sto nece biti raspisan referendum o sudu BiH, jer nije u nasoj nadleznosti, tako nece biti ni referenduma o clanstvu u NATO. Sve ostalo su Dodikove spekulacije za izborne potrebe i manipulisanje srpskim narodom. Dok on prica glupsoti mladi odlaze vani trbuhom za hljebom.

Name

BL

23.02.2016 09:50

Na referendumu ce sigurno biti preko 70% za ulazak u NATO.Pita se drzava a ne entiteti.Urazumite se jednom od entiteta nema nista jer izvan BiH granica samo se priznaje BiH a unutrasnje stvari nikoga i ne interesuju.

Name

Dejv

23.02.2016 08:01

Htjeli prihvatiti ili ne, ja licno NE, ali ovo je realnost, vidimo da Srbija polako klizi ka Nato-u, da nasi politicari (na svim nivoima) lagano spremaju teren prema evro-atlanskim "inegracijama", mislim da ce neki sledeci koraci ka EU biti clanstvo u Nato, to je bukvalno jedno, nema clanice EU da nije u Nato-u. A referendum, ma sumnjam da ce ga biti, i ako ga bude bice na nivo BIH, gdje cemo naravno i ako izadjemo biti preglasani jer se trazi 50% glasova izaslih na referendum.

ODGOVORITE
Name

Učitelj života

23.02.2016 08:53

Švedska, Austrija, Kipar, Finska, Irska i Malta nisu u NATO-u. Šta pričaš bolan?

Name

православац

23.02.2016 08:20

Ми у Добоју ћемо први у Босни ући у Нато .Већ смо у заједници градова турског свијета а као што се зна Турска иначе наш вијековни пријатељ је угледна чланица овог савеза ,а и наш прота је замјеник министра одбране .

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.02.2016 09:00

A upita li neko narod hoće li u NATO?

ODGOVORITE
Name

Re Dragan

23.02.2016 10:15

Narod kao narod nikad i nije predstavljao problem jer narodu je stalo do mira do slobode do zivota itd. Problem predstavljaju kvazi politicari i to zbog vlastitih interesa a huskanjem naroda oni se kriju iza. Ja mislim NATO je za nas ovakve kakvi smo spas i sigurnost od ponovnog rata i dobro je da NATO u opste i hoce nas kao ovako malu zemlju. Nema veze gdje i kako ce Srbija biti , nema tu vise ratova izmedzu balkanski zemalja jer svi su teritorijalno na svom mjestu mislim na : HR SLO BiH MAK CRG SRB.

Name

Referendum

23.02.2016 12:49

Nikad nije bio referendum o stvaranju Republike Srpske, a to je uradila skupština Srpskog Naroda u BiH, a koju opet ni na kakvom "referendumu" (ne govorim o legalnim izborima), nije izabrao Srpski, ili nesrpski narod. Tako da priču o referendumima, narodu ili narodima, možeš okačiti o rep. NATO i EU - nema ni prve, ni druge ni treće varijante.

Name

ccc

23.02.2016 09:17

Dobro je da se udje, to znaci kraj medjuetnickim skuobima u drzavi, za sva vremena, ko prekrsi bombarduju ga, gledajuci udio stanovnistva u bih, ovo najvise stiti Hrvate i Republiku Srpsku od etnickog ciscenja za sva vremena, a citavu BiH od vehabija, jos kada bi smanjili broj vojnika, a visak novca prebacili za otplatu duga bilo bi odlicno...I da, u svemu ovome gube nacionalisticke stranke i njihova retorika, jer ce strukturno uredjenje BIH biti zabetonirano za sva vremena, konacno ce stomak da glasa, a ne patriotizam.

ODGOVORITE
Name

Zakon

23.02.2016 09:57

Treba pristupiti Notu radi mira i veliki investicija koje bi dosle u BiH

ODGOVORITE
Name

Md

23.02.2016 15:33

Gluposti čiste mislite ako uđemo u Nato da će biti bolje,neko rece investicije marke od njih nećemo dobiti nego svaka članica ima koliko godišnje odvaja za njih i ići nam je ratovati za amere,

ODGOVORITE