"Прихватио бих уплате БХ Гасу и из Колумбије"

Бивши директор „БХ-Гаса“ Алмир Бечаревић поручио је садашној управи ове компаније да врати сав новац који је, како тврде, незаконито уплаћиван, за вријеме његовог мандата, директно из Литваније, путем Укио банке из Каунаса према „БХ-Гасу“ за испоручени гас Фабрици глинице „Бирач“.

Босна и Херцеговина 22.02.2016 | 19:56
"Прихватио бих уплате БХ Гасу и из Колумбије"

Бечаревић је рекао да су бесмислене тврдње садашње управе „БХ-Гаса“ за портал ЦАПИТАЛ да су бивши власници Фабрике глинице „Бирач“ овој компанији новац за испоручени гас уплаћивали директно из Литваније, што није у складу са законом и да је испред „БХ-Гаса“ управо Бечаревић закључио уговор о отварању рачуна овог правног лица са Балкан Инвестмент банком“.

Бечаревић каже да су та плаћања била прије пет година и да му није јасно како институције које врше провјере нису нашле ништа проблематично, а да је управа ове фирме напокон нашла нешто незаконито.

„Ако су плаћања “незаконита” и као таква већ пресуђена од управе “БХ-Гаса“, молим управу „БХ-Гаса“ да сав новац врати ономе ко је плаћао односно „Бирчу“, наглашавам „Бирчу“ јер су затваране обавезе те фабрике и никог другог. Плаћања ФГ „Бирач“ бих прихватио и са Мадагаскара или Колумбије јер то су били најслађи новци које смо могли зарадити, а било их је око 400 милиона КМ за вријеме мог мандата“, нагласио је Бечаревић.

Додао је да је рачун код Балкан Инвестмент банке отворен у складу са Законом о јавним набавкама јер је та банка учествовала на тендеру.

„Управа БХ-Гаса је “потврдила” да је отворен рачун, али је само занемарила разлог за отварање рачуна.

Сарадња са овом банком као и са ФГ „Бирач“ је била на врхунском професионалном нивоу, а што је поврђено кроз све ревизорске извјештаје „БХ-Гаса“. Друго, ако је већ све тако као што управа „БХ-Гаса“ инсинуира имају надлежне институције за ову проблематику и оне све могу провјерити, а уједно финансијски сектор „БХ-Гаса“ или одбор за ревизију би сигнализирали да је било шта било незаконито у овим трансакцијама јер та плаћања нису била приватно власниство Алмира Бечаревића“, наводи он.

Бечаревић је истакао и да је симптоматично је да управа „БХ-Гаса“ покушава да исфабрикује било какву аферу у вези са његовим имном и наводећи да ти покушаји трају вец четири године.

„Смијењен сам 30. септембра 2011. године, а управа „БХ-Гаса“ тврди да су “незаконита” плаћања вршена до новембра 2012. Мој насљедник, на мјесту директора Аднан Кресо, сједи у „БХ-Гасу“ и води процесе јавних набавки и било би лијепо да га је управа питала како је он примао “незаконите“ уплате и како је настао дуг у периоду 2012. – 2013. година“, рекао је Бечаревић и додао и да је напокон признато да је дуг „Бирча“ настао у периоду 2012. – 2013. када он више није био на челу ове фирме.

ЦАПИТАЛ је данас објавио да су Литванци годинама незаконито плаћали рачуне „БХ-Гасу“. У овој компанији су рекли да „БХ-Гас“ фактуре испостављао на име ФГ „Бирач“ у БиХ, а да су уплате вршене на рачун „БХ-Гаса“ отворен код Балкан Инвестмент банке, али од стране субјеката из Литваније.

„При томе није постојао правни основ односно тространи уговор „БХ-Гас“ –„Бирач“ – треће правно лице којим би било уговорено да уплате у име и за рачун „Бирча“ може вршити неки други субјекат. Таквим радњама кршене су и одредбе Закона о девизном пословању. Испред „БХ-Гаса“ тадашњи директор Алмир Бечаревић закључио 08.07.2010. године уговор о отварању рачуна овог правног лица са Балкан Инвестмент банком Бањалука, казали су у управи ове компаније.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар