"Prihvatio bih uplate BH Gasu i iz Kolumbije"

Bivši direktor „BH-Gasa“ Almir Bečarević poručio je sadašnoj upravi ove kompanije da vrati sav novac koji je, kako tvrde, nezakonito uplaćivan, za vrijeme njegovog mandata, direktno iz Litvanije, putem Ukio banke iz Kaunasa prema „BH-Gasu“ za isporučeni gas Fabrici glinice „Birač“.

Bosna i Hercegovina 22.02.2016 | 19:56
"Prihvatio bih uplate BH Gasu i iz Kolumbije"

Bečarević je rekao da su besmislene tvrdnje sadašnje uprave „BH-Gasa“ za portal CAPITAL da su bivši vlasnici Fabrike glinice „Birač“ ovoj kompaniji novac za isporučeni gas uplaćivali direktno iz Litvanije, što nije u skladu sa zakonom i da je ispred „BH-Gasa“ upravo Bečarević zaključio ugovor o otvaranju računa ovog pravnog lica sa Balkan Investment bankom“.

Bečarević kaže da su ta plaćanja bila prije pet godina i da mu nije jasno kako institucije koje vrše provjere nisu našle ništa problematično, a da je uprava ove firme napokon našla nešto nezakonito.

„Ako su plaćanja “nezakonita” i kao takva već presuđena od uprave “BH-Gasa“, molim upravu „BH-Gasa“ da sav novac vrati onome ko je plaćao odnosno „Birču“, naglašavam „Birču“ jer su zatvarane obaveze te fabrike i nikog drugog. Plaćanja FG „Birač“ bih prihvatio i sa Madagaskara ili Kolumbije jer to su bili najslađi novci koje smo mogli zaraditi, a bilo ih je oko 400 miliona KM za vrijeme mog mandata“, naglasio je Bečarević.

Dodao je da je račun kod Balkan Investment banke otvoren u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama jer je ta banka učestvovala na tenderu.

„Uprava BH-Gasa je “potvrdila” da je otvoren račun, ali je samo zanemarila razlog za otvaranje računa.

Saradnja sa ovom bankom kao i sa FG „Birač“ je bila na vrhunskom profesionalnom nivou, a što je povrđeno kroz sve revizorske izvještaje „BH-Gasa“. Drugo, ako je već sve tako kao što uprava „BH-Gasa“ insinuira imaju nadležne institucije za ovu problematiku i one sve mogu provjeriti, a ujedno finansijski sektor „BH-Gasa“ ili odbor za reviziju bi signalizirali da je bilo šta bilo nezakonito u ovim transakcijama jer ta plaćanja nisu bila privatno vlasnistvo Almira Bečarevića“, navodi on.

Bečarević je istakao i da je simptomatično je da uprava „BH-Gasa“ pokušava da isfabrikuje bilo kakvu aferu u vezi sa njegovim imnom i navodeći da ti pokušaji traju vec četiri godine.

„Smijenjen sam 30. septembra 2011. godine, a uprava „BH-Gasa“ tvrdi da su “nezakonita” plaćanja vršena do novembra 2012. Moj nasljednik, na mjestu direktora Adnan Kreso, sjedi u „BH-Gasu“ i vodi procese javnih nabavki i bilo bi lijepo da ga je uprava pitala kako je on primao “nezakonite“ uplate i kako je nastao dug u periodu 2012. – 2013. godina“, rekao je Bečarević i dodao i da je napokon priznato da je dug „Birča“ nastao u periodu 2012. – 2013. kada on više nije bio na čelu ove firme.

CAPITAL je danas objavio da su Litvanci godinama nezakonito plaćali račune „BH-Gasu“. U ovoj kompaniji su rekli da „BH-Gas“ fakture ispostavljao na ime FG „Birač“ u BiH, a da su uplate vršene na račun „BH-Gasa“ otvoren kod Balkan Investment banke, ali od strane subjekata iz Litvanije.

„Pri tome nije postojao pravni osnov odnosno trostrani ugovor „BH-Gas“ –„Birač“ – treće pravno lice kojim bi bilo ugovoreno da uplate u ime i za račun „Birča“ može vršiti neki drugi subjekat. Takvim radnjama kršene su i odredbe Zakona o deviznom poslovanju. Ispred „BH-Gasa“ tadašnji direktor Almir Bečarević zaključio 08.07.2010. godine ugovor o otvaranju računa ovog pravnog lica sa Balkan Investment bankom Banjaluka, kazali su u upravi ove kompanije.

Izvor: Capital

Komentari / 0

Ostavite komentar