Еклстон: Никад гора Формула 1!

Шта извршни директор "најбржег циркуса на свету" замера Мерцедесу и Ферарију, ко му је омиљени политичар и зашто неће да обиђе Шумахера...?!

Остали спортови 23.02.2016 | 17:00
Еклстон: Никад гора Формула 1!

Берни Еклстон (85), човек који годинама брине о просперитету Формуле 1, признао је да систем који је поставио показује своје мане и да последице тога трпи коначни производ - трке и шампионат Ф1.

"Већина актера Ф1 размишља само о краткорочној користи. Њихово дугорочно размишљање сеже до друге, евентуално треће трке. Резултат таквог приступа је никад гора Ф1. Ја први не бих потрошио новац да са породицом дођем и гледам трку", рекао је Еклстон у интервјуу "Дејли Мејлу".

"Која је сврха такмичења, када унапред знате да ће Луис Хамилтон освојити 'пол позицију', да ће најчешће он и победити, а да ће други Мерцедесов болид такође завршити на подијуму?"

Еклстон је признао да се срж проблема налази у процедури доношења одлука, коју је он успоставио пре три године (тело које се зове Комисија Ф1 има 26 чланова, а за изгласавање одлуке потребно је да руку дигне њих 18).

Екипе Мерцедеса и Ферарија, као снабдевачи моторима већине тимова, у оквиру тога су практично оствариле право вета на сваку промену која им не одговара. Тако ће остати бар до 2020.

"То што раде Мерцедес и Ферари се у пракси назива картелом, а као што знамо, картели су илегални. А, поврх свега, убили смо драж такмичења. Потребно нам је занимљивије такмичење".

Говорећи на друге теме, Еклстон је открио да од политичара највише цени руског председника Владимира Путина и да би он требало да стане на чело Европе.

"Путин ради оно у шта верује да је исправно и стоји иза тога. Тешко га је одговорити од било чега. Лично имам одличну сарадњу са њим и када ми је нешто потребно, увек причам директно са њим. Не волим да причам са помоћниковим помоћником, него са оним ко доноси одлуке. Демократија је лош систем, у коме не можете да завршите ниједан посао".

Британац је изјавио да није ишао у посету седмоструком шампиону света Михаелу Шумахеру, који је пре две године на скијању доживео тешке повреде главе и тренутно живи у "илегали".

"Последње што желим је да видим Михаела у стању у каквом је сада. Ретко одлазим и на сахране. Волим да се сећам људи док су били живи и здрави. До мене долазе опречне информације о њему, али сигуран сам да желим да га видим само ако будемо могли да седнемо и нормално разговарамо".

Берни Еклстон у браку је са 47 година млађом Бразилком Фабијаном, а његов иметак процењује се на више од две милијарде фунти.

Коментари / 0

Оставите коментар