Eklston: Nikad gora Formula 1!

Šta izvršni direktor "najbržeg cirkusa na svetu" zamera Mercedesu i Ferariju, ko mu je omiljeni političar i zašto neće da obiđe Šumahera...?!

Ostali sportovi 23.02.2016 | 17:00
Eklston: Nikad gora Formula 1!

Berni Eklston (85), čovek koji godinama brine o prosperitetu Formule 1, priznao je da sistem koji je postavio pokazuje svoje mane i da posledice toga trpi konačni proizvod - trke i šampionat F1.

"Većina aktera F1 razmišlja samo o kratkoročnoj koristi. Njihovo dugoročno razmišljanje seže do druge, eventualno treće trke. Rezultat takvog pristupa je nikad gora F1. Ja prvi ne bih potrošio novac da sa porodicom dođem i gledam trku", rekao je Eklston u intervjuu "Dejli Mejlu".

"Koja je svrha takmičenja, kada unapred znate da će Luis Hamilton osvojiti 'pol poziciju', da će najčešće on i pobediti, a da će drugi Mercedesov bolid takođe završiti na podijumu?"

Eklston je priznao da se srž problema nalazi u proceduri donošenja odluka, koju je on uspostavio pre tri godine (telo koje se zove Komisija F1 ima 26 članova, a za izglasavanje odluke potrebno je da ruku digne njih 18).

Ekipe Mercedesa i Ferarija, kao snabdevači motorima većine timova, u okviru toga su praktično ostvarile pravo veta na svaku promenu koja im ne odgovara. Tako će ostati bar do 2020.

"To što rade Mercedes i Ferari se u praksi naziva kartelom, a kao što znamo, karteli su ilegalni. A, povrh svega, ubili smo draž takmičenja. Potrebno nam je zanimljivije takmičenje".

Govoreći na druge teme, Eklston je otkrio da od političara najviše ceni ruskog predsednika Vladimira Putina i da bi on trebalo da stane na čelo Evrope.

"Putin radi ono u šta veruje da je ispravno i stoji iza toga. Teško ga je odgovoriti od bilo čega. Lično imam odličnu saradnju sa njim i kada mi je nešto potrebno, uvek pričam direktno sa njim. Ne volim da pričam sa pomoćnikovim pomoćnikom, nego sa onim ko donosi odluke. Demokratija je loš sistem, u kome ne možete da završite nijedan posao".

Britanac je izjavio da nije išao u posetu sedmostrukom šampionu sveta Mihaelu Šumaheru, koji je pre dve godine na skijanju doživeo teške povrede glave i trenutno živi u "ilegali".

"Poslednje što želim je da vidim Mihaela u stanju u kakvom je sada. Retko odlazim i na sahrane. Volim da se sećam ljudi dok su bili živi i zdravi. Do mene dolaze oprečne informacije o njemu, ali siguran sam da želim da ga vidim samo ako budemo mogli da sednemo i normalno razgovaramo".

Berni Eklston u braku je sa 47 godina mlađom Brazilkom Fabijanom, a njegov imetak procenjuje se na više od dve milijarde funti.

Komentari / 0

Ostavite komentar