Тужба Евролиге против ФИБА-е!

Компанија Евролига поднела је тужбу Европској комисији против ФИБА и ФИБА Европе због притисака на клубове.

Кошарка 23.02.2016 | 15:40
Тужба Евролиге против ФИБА-е!

Борба око приређивања европских клупских такмичења, коју су Евролига и ФИБА нарочито заоштрили последњих месеци, прешла је на још виши ниво тужбом коју је компанија "Еуролеагуе Баскетбалл" прошле недеље поднела Европској комисији.

На званичном сајту Евролиге објављено је саопштење, у коме пише да су ФИБА и ФИБА Европа тужене због "константних притисака на клубове, које врше или директно или посредством националних кошаркашких савеза, са циљем да натерају клубове да се одрекну учешћа у такмичењима које од 2000. године сами организују путем власничких и управљачких права у 'Еуролеагуе Баскетбалл'".

Као што је познато, ФИБА је за наредну сезону најавила ново такмичење "Лигу шампиона" (детаљи ће бити саопштени 20. и 21. марта), док ће реформисана Евролига под вођством Ђордија Бертомеуа бројати 16 клубова.

У овом тренутку је неизвесно шта ће бити са осталима - ко ће под окриље ФИБА, а ко у Еврокуп и да ли ће га уопште бити после ове сезоне.

Евролига у саопштењу истиче да се на удару ФИБА не налазе само клубови, већ и кошаркаши и судије, које ФИБА претњом санкција жели да приволи да учествују само у такмичењима под њеном ингеренцијом.

У Барселони сматрају да се то коси са законима Европске уније.

"Еуролеагуе Баскетбалл" подсећа да је ФИБА 2012. једнострано раскинула споразум о приређивању европских клупских такмичења, као и да су "Кући кошарке" у новембру 2015. и почетком овог месеца упућени позиви на разговор, али да они нису наишли на позитиван пријем.

Коментари / 0

Оставите коментар