Tužba Evrolige protiv FIBA-e!

Kompanija Evroliga podnela je tužbu Evropskoj komisiji protiv FIBA i FIBA Evrope zbog pritisaka na klubove.

Košarka 23.02.2016 | 15:40
Tužba Evrolige protiv FIBA-e!

Borba oko priređivanja evropskih klupskih takmičenja, koju su Evroliga i FIBA naročito zaoštrili poslednjih meseci, prešla je na još viši nivo tužbom koju je kompanija "Euroleague Basketball" prošle nedelje podnela Evropskoj komisiji.

Na zvaničnom sajtu Evrolige objavljeno je saopštenje, u kome piše da su FIBA i FIBA Evropa tužene zbog "konstantnih pritisaka na klubove, koje vrše ili direktno ili posredstvom nacionalnih košarkaških saveza, sa ciljem da nateraju klubove da se odreknu učešća u takmičenjima koje od 2000. godine sami organizuju putem vlasničkih i upravljačkih prava u 'Euroleague Basketball'".

Kao što je poznato, FIBA je za narednu sezonu najavila novo takmičenje "Ligu šampiona" (detalji će biti saopšteni 20. i 21. marta), dok će reformisana Evroliga pod vođstvom Đordija Bertomeua brojati 16 klubova.

U ovom trenutku je neizvesno šta će biti sa ostalima - ko će pod okrilje FIBA, a ko u Evrokup i da li će ga uopšte biti posle ove sezone.

Evroliga u saopštenju ističe da se na udaru FIBA ne nalaze samo klubovi, već i košarkaši i sudije, koje FIBA pretnjom sankcija želi da privoli da učestvuju samo u takmičenjima pod njenom ingerencijom.

U Barseloni smatraju da se to kosi sa zakonima Evropske unije.

"Euroleague Basketball" podseća da je FIBA 2012. jednostrano raskinula sporazum o priređivanju evropskih klupskih takmičenja, kao i da su "Kući košarke" u novembru 2015. i početkom ovog meseca upućeni pozivi na razgovor, ali da oni nisu naišli na pozitivan prijem.

Komentari / 0

Ostavite komentar