Како бебама да спустимо температуру

Најпоузданији начин мерења телесне температуре бебама је стављањем топломера испод пазуха.

Здравље 22.02.2016 | 14:27
Како бебама да спустимо температуру

Ако је жива у топломеру изнад 37 степени Целзијуса, значи да је температура повишена. Међутим, све до 38,5 температуру не треба скидати већ дозволити организму да укључи своје одбрамбене механизме. Температура је знак, а не болест.

Стручњаци из саветовалишта "Хало беба" дају неколико савета на које све начине може да се спусти висока температура, а када се треба обратити лекару.

* Дете треба раскомотити и проветрити просторију у којој се налази. Бебу до шест месеци, уколико је на мајчином млеку, треба чешће дојити, а ако је на адаптираном млеку треба је чешће појити водом. Детету које је старије од шест месеци треба, такође, чешће давати воду.

* Ако је телесна температура изнад 38,5 степени, дете најпре треба раскомотити, не сме се претопљавати. Од средстава за снижавање повишене телесне температуре ваља давати парацетамол ("фебрицет") или "бруфен".

* Не сме се користити "аспирин", а и "андол" и чепиће за скидање температуре треба избегавати. Забрањена је и примена тзв. фрикција, односно поливање детета хладном водом и трљање алкохолом.

* Ако дете има температуру изнад 38,5 степени, а млађе је од два месеца, треба се обратити лекару и отићи у најближу здравствену установу.

* Ако температура "превари" и пређе 40. поделак, као прву помоћ треба дете скинути и цело, до врата, потопити у млаку, не хладну воду од пет до 10 минута, а затим га добро осушити. Дати средство за снижење температуре и појити дете. По правилу, ова ситуација захтева консултацију лекара-педијатра или транспорт у најближу здравствену установу.

Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

незнам

23.02.2016 10:30

Како не сме се цепици давати кад овде у аустрији одмах цепиц ставе у болници ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРИЖНИ ОТАЦ

25.02.2016 08:32

Прво треба спустити мамици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малиноа

26.02.2016 08:31

Брижни отац; ГЛУПАНЕ