Мијењајмо се или Српској пријети стечај

Расправа и чин гласања на прошлој сједници Народне скупштине Републике Српске показали су неколико битних детаља: -Посланици већине у парламенту, поготово поједини посланици СНСД-а, свјесни су да је привреди и читавом систему у Српској потребан озбиљан ремонт; - Посланици опозиције показали су способност да предложе озбиљна рјешења за системске проблем привреде у земљи; - Народна скупштина је показала одређени капацитет да расправља и промишља о важним питањима за Републику Српску, али њен основни проблем је подређеност извршној власти, иако би требало да буде обрнут случај.

Република Српска 22.02.2016 | 12:00
Мијењајмо се или Српској пријети стечај

Кренимо редом. Приликом расправе о новом Закону о стечају Републике Српске било је уочљиво да поједини посланици СНСД-а схватају да у новом закону морају бити уврштена рјешења која ће дати обавезу Пореској управи да по сили закона подноси приједлоге за покретање стечајних поступака у у случају да порески дужници не измирују у потпуности своје пореске обавезе, односно да им је блокиран рачун и да је јасно да нити у будућности неће уредно извршавати како своје пореске, тако и друге новчане обавезе, односно да је јасно да таквим дужницима неће бити наплаћен дуг нити у поступку принудне наплате.

Сваком привреднику, савјесном и стручном службенику у Пореској управи, стечајном судији, стечајном управнику, раднику и грађанину ове земље јасно је да постоји огроман број привредних субјеката у овој земљи која егзистирају једино на папиру, не плаћају својим добављачима, радницима, држави. И сви се правимо да то не видимо.

Зато је намјера посланика Напредне Српске и наших колега из осталих чланица Савеза за промјене била да помогнемо у расправи у вези Закона о стечају, да понудимо рјешења која ће суштински побољшати тај закон, те да на тај начин подржимо и све оно што су представници предузетника и синдиката саопштавали у процесу доношења овог важног законског рјешења.

У току саме скупштинске расправе било је евидентно да значајан број владајућег блока разумије оно о чему говоримо.

На крају крајева, то је разумљиво свакоме ко иоле нормално размишља и ко зна како практично функционише наша привреда. Било је јасно да добар дио посланика владајуће коалиције, поготово СНСД-а, сматра да треба усвојити наше приједлоге.

Ипак, Влада није подржала наше амандмане а посланици СНСД-а су о истима на гласању били уздржани, а не против, што јасно показује да је посланички клуб препознао важност наших рјешења, а која, опет, нису нека наша топла вода него израз заједничких ставова привредника, радника и здравог дијела пословне заједнице.

Опет, посланици СНСД-а нису имали довољно храбрости да окрену леђа својој влади и то је једини разлог због којег ми данас немамо довољно добар Закон о стечају.

Шта нам све то говори? Постаје све очигледније да су основне поруке које Напредна Српска упућује преко годину дана у самој својој основи исправне.

У свим странкама у Републици Српској, па и у СНСД-у, постоје паметни и честити људи који разумију стање и који имају знање и добру вољу да поправе ствари. Такође, у свим нашим странкама заједно, нажалост, нема довољно стручних и паметних људи да бисмо могли лако да покренемо Републику Српску напријед.

Деценијска негативна кадровска селекција, погрешна економска и национална стратегија, одсуство визије, одлазак из Српске најбољих младих стручњака и свршених дипломаца-све то је оставило разорне посљедице.

Због свега наведеног ствар је ургентне потребе да се у Републици Српској направи нови договор свих оних којима је ова земља на срцу и који желе да остану овђе.

То практично значи да сви они људи који вриједе и који су чланови СНСД-а морају почети да се боре за реализацију својих идеја и пројеката унутар те странке, односно да морају почети да се боре за унутрашњу демократизацију те странке. Нико озбиљан не може априорно одбацити све људе у СНСД, јер то је објективно велика странка у Српској и ствар је елементарне логике схватити да у њој мора бити квалитета.

С друге стране, одговорност је таквих људи унутар СНСД да се боре против снажне олигархизације унутар те странке, која не само да је уништила демократски карактер те политичке организације, него је у посљедњих десет година у огромној мјери блокирала основне уставне постулате у самој Републици Српској, и то тако што је њен уставни поредак компромитован узурпацијом надлежности законодавне од стране извршне власти.

Заправо, умјесто да Народна скупштина буде надређена Влади Српске, влада и скупштина постали су заморчићи врха СНСД-а, који се отуђио како од своје странке и њеног чланства, тако и од грађана Српске и њихових објективних потреба и интереса.

С друге стране, значајан број доносиоца кључних одлука у СНСД-у уопште нису бирани у самој тој странци, а њихова реална улога у животу и те странке и саме Републике Српске већ годинама је огромна, а што је само по себи невјероватан политички и национални скандал.

У ситуацији кад је конфликт два политичка блока у Републици Српској довео ову земљу у стање усијања, морамо сви заједно схватити да нико и никад не може и не смије бити изнад грађана ове земље, њених институција и будућности.

Институције у овој земљи морају почети да раде свој посао, а честити људи у њима морају добити општу политичку подршку, неважно од тога коју политичку странку преферирају.

Ми сви морамо престати да се понашамо неодговорно, односно морамо показати један нови приступ политици. Посланици опозиције морају пружити конкретну подршку људима у институцијама Републике Српске који свој посао раде поштено и одговорно, док с друге стране морамо још више аргументовано критиковати челне људе-појединце у тим институцијама који сваки дан обесмишљавају те исте институције и све те поштене службенике у њима.

С друге стране, запослени у институцијама Српске, па и људи који политички припадају странкама владајућег блока, уколико и даље желе добро овој земљи и уколико су им Српска и сви њени грађани испред политичких руководствава својих партија, морају показати својеврстан протест према политици тих руководствава која руинира и ову земљу и њене грађане, па на крају крајева и саме те странке и њихове часне и неокаљане чланове.

Закон о стечају, стога, мора постати одређена вододјелница у начину поимања политике, начела, вриједности и праксе свих политички свјесних појединаца у систему.

Дакле, сви морамо почети да се понашамо одговорно према овој земљи, морамо се уважавати и водити рачуна о онима који су нас изабрали на функције, а то су грађани. Посланици позиције морају почети да схватају да су они надређени влади, а не обрнуто, док посланици опозиције морају наставити и интензивирати позитиван тренд предлагања конкретних озбиљних рјешења за стање у земљи.

Најбоља критика власти јесте добро рјешење, односно програм и то мора постати политички цредо Савеза за промјене.

Ми не желимо да се обрачунавамо са нашим неистомишљеницима и политичким опонентима, ми желимо да ослободимо институције Система политичког притиска и да им омогућимо да у складу са законом раде свој посао.

Пет или десет појединаца не могу бити важнији од цијеле земље и то морамо сви заједно да схватимо.

У супротном, цијелој Републици Српској пријети један болан и неизвјестан стечајни поступак.

Горан Ђорђић

Странка Напредна Српска

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Боки

22.02.2016 11:24

Тако је Горане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жарко

22.02.2016 11:32

Одлицна анализа, све на мјесту..конацно неко ко прица народским језиком.Горане квалитетан си посланик

Name

Ссс

22.02.2016 11:46

све је тако.

Name

Данић

22.02.2016 12:33

СНСД је све унистио и нема нам спаса!

Name

???

22.02.2016 13:21

Унистили фирме, а напунили дрзавну администрацију и гдје је требло и гдје није, партијска књизица и све иде како хоце..сад би да отпустај сад кад је РС вец унистена, кад висе нема ни марке..питање да ли нам вец није касно да се опаметиО??

Name

аналитицар

22.02.2016 13:26

Стецај у РС је вец у току. Наравно да нико није именован да то обави (званицно). Зато се стецај одвија спонтано неплански: политицке снаге оздрављења не постоје, привредне активности су минималне, а дугови и потразивања велика. Менталитет "потцињеног босанца" говори: Презивјеце овај народ, бице некако.. Ето то је то, надање у ниста. А требали би да знамо: из ниста се не радја "несто"!

Name

5X

22.02.2016 11:43

Посланици СНСД, ДНС И СП не смију да писну од Додика, све полтрончици без мозга и без језика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

22.02.2016 13:22

Баја води главну ријец

Name

Влада

22.02.2016 12:14

изврсна и законодавна власт не постоји, све се пита Додик, предсједник скупстине и премијер владе само су формално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

22.02.2016 12:15

Горане ШПЕДИЦИЈА те чека,позз од цариника..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прошла баба са колачима

22.02.2016 12:24

Касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан Мики

22.02.2016 12:36

Републици Српској не пријети стечајни поступак зато што је она одавно у томе, питање је само да ли ће се пронаћи начин да не дође до ликвидације, јер се не зна (за сада) ко су све повјериоци и шта им се све дугује. Све ово је говорено и прије више од десет година, али једини политички кредо свих наших политичара, и позиције и опзиције, је немилосрдно искориштавање ресурса чим дођу у прилику да то раде. Савез за промјене ни једним својим гестом нити чином није показао да ће дати шансу знању и струци, него као и актуелна власт у РС (за коју се може рећи само:"но комент") врши селекцију по устаљеним принципима, подобност и послушност. Кад се уништи и ово што је преостало онда ће се тражити национално јединство и слога, измјешаће се заставе и опет ће иста екипа да враћа вријеме уназад, барем до феудалног доба, мада свијест многих већ сада добрано иде укорак са оном из доба робовласништва. Једино знање,рад и поштовање закона може донијети добро, али све је то у другом плану. Није "Проклета авлија" случајно написана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.02.2016 14:47

за Капетан Мики; колико си све добро написао ,дивим ти се.Ста да се ради и како се ријесити овог сљама од СНСДа како кренути у неко боље сутра.Ја не знам и зато ниста не предлазем.Ја сам оцајан јер гледам да су и омладину искварили,да су и од ње створили заморцице,партијаске луде,играче на зици.Милорад је класицна дјилкоска сељацина који је успио да подијели РС на наше и њихове.Уз њега се скупио олош и шљам,полтрони ,лопови сељачки дјилкоси и они су неко и несто у ентитету.Ста це на крају бити од нас на ста це мо лицити?Гдје це све ово сконцати.

Name

Касно је за поправни

22.02.2016 12:38

Стечај се не може спријечити. Ј.беној се касно кајати. Све опљачкано и све разваљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2016 17:11

Ко је та ј*бена?

Name

зумба

22.02.2016 12:47

Маринко Цавара предсједник Федерације БиХ,која је веца,економски сназнија,има висе становника итд. никад се није мјесао у ствари Републике Српске.Нити даје интервјуе,нити се екпонира у медијима.Цовјек ради свој посао. Милорад Додик је господар зивота и смрти Србима.Мало му и то него би хтио да заповједа цитавој БиХ.Вала досадио је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.02.2016 13:06

Баја не зели сарадњу са опозицијом кад би РС у злато претворили он има циљ да остане ГЛАВНИ БАЈА а ста га се тице сиротиња која незна како да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАЛОСНО

22.02.2016 13:18

залосно

Name

блука

22.02.2016 13:18

Од све силне прице и обецања о "бољем дијелу БиХ",развоју економије, запосљавању бораца и младих (који нису политицки ботови) не би ниста, осим теског криминала власти, страховитог задузивања кредитима (и пљацке истих) као и теског осиромасења градјана РС. Водеци "умови" коалиције су довели економију РС до стецаја, а сада це стране банке које су давале кредите насим врлим лидерима, доци да се наплацују из стецајне масе (а то је народ РС којем це "паметни водје" да повецају намете кроз акцизе, нове порезе и цијену струје, јер исти немају појма о макроекономији осим о својој лицној сељацкој микроекономији и пљацки кроз бузет, кредите, обвезнице и јавне набавке).

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

22.02.2016 16:19

Не прди у својој средини си нико и ниста коме паметујете вас двојица из градиске ти и сукало не мозете ни у мјесним заједницама скупит заједно 100 гласова павиц вас је увео у политику компензациони гласови и ви сада неком продајете маглу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подршка колеги

22.02.2016 20:46

Горане , не враћај се, све ти је опроштено. Шпедитери

Name

Војо

22.02.2016 16:48

Довољно је само погледати неписмене будале ста имају од имовине..до јуце зивио у брванари а данас зиви у вили и има стан у свакој европској дрзави, возни парк, тупава дјеца запослена у дрзавним институцијама иако нису ни за портирско мјесто...па засто се сад цудимо сто су нам предузеца унистена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.02.2016 17:03

Имају имовину по иностранству а овдје прицају о патриотизму.Борци и дјеца бораца страјкују по парковима.од Републике Српске су направили ругло, да нам се Бакир има и за ста ругати.Па о цему овај снсд прица

Name

wеq

22.02.2016 16:53

СНСД заједно са ДНС је унистио привреду Српске..јасно као дан..али неце јос дуго јер народ је све осјетио да својој кози..ма колико год они прицали о национализми и издајницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

23.02.2016 09:55

Какав народ таква власт

ОДГОВОРИТЕ