Министарство одбране - неосигурана возила

Возила у власништву Оружаних снага БиХ нису осигурана попут осталих учесника у саобраћају, сазнаје Балканска истраживачка мрежа (БИРН).

Босна и Херцеговина 22.02.2016 | 12:20
Министарство одбране - неосигурана возила

“Тачно је да наша возила нису осигурана, али су уредно регистрована”, наводе из Министарства одбране, те додају да им то омогућава Закон о осигурању од аутомобилске одговорности.

У случају судара цивилног аутомобила с неким од возила Оружаних снага, умјесто директне наплате штете, с обзиром да возила нису осигурана, наплата се договара са Министарством одбране БиХ или тужбом, уколико се не постигне договор.

Упркос томе што нису обавезни осигурати возила, у циљу заштите од штете, како наводе у Министарству одбране, сваке године се договара осигурање групе од око 150 возила која су најфреквентнија у употреби, попут камиона и аутомобила, док више стотина возила и даље остаје неосигурано.

“Ова мјера се предузима са циљем заштите од настанка штете према становништву БиХ као и евентуалних штета према војној организацији”, казали су у Министарству одбране.

Крајем прошле године, Министарство одбране је расписало јавни позив за склапање уговора за осигурање ових 150 возила а, како наводе, процедура склапања уговора требала би бити окончана за четири мјесеца.

Како БИРН неслужбено сазнаје, припадници Оружаних снага не могу неосигураним возилима ући у НАТО базу у Бутмиру.

Додатни проблем, како су испричали припадници Оружаних снага, јесте то што због поништавања позива за јавну набавку за куповину хљеба уз ручак, приморани су сами куповати храну на дужности. Према закону о служби у Оружаним снагама, кадети имају право на бесплатну исхрану.

Из Министарства одбране су потврдили и да припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) тренутно раде на истрази у овом државном министарству.

СИПА је отворила истрагу о набавкама горива за Оружане снаге након којих је, како се сумња, буџет БиХ оштећен за више од 300.000 марака.

Истражује се да ли је Марина Пендеш, бивша замјеница министра одбране, потписивала штетне уговоре о набавци горива са фирмом БТГ из Томиславграда. СИПА је истрагу о набавци горива проширила и на набавку резервних дијелова за хеликоптере које је Министарство одбране набављало од фирми СИЦМА Гроуп и ЗИК. Фактуре су биле вриједне и по 900.000 марака.

“СИПА води поступак, исти је у току, те стога не можемо давати никакве информације везане за овај поступак”, наводе из Министарства Одбране.

Пендеш се у одвојеном поступку тренутно суди да је, као замјеница министра одбране БиХ, омогућила да се савјетнику у њеном кабинету Иви Мири Јовићу исплаћују плате и накнаде, иако није редовно долазио на посао нити био присутан на радном мјесту.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вук

22.02.2016 11:44

Ову дрзаву подхитно треба унистит држава не осигурава а народ мора. овдје је давно фајронт био само сто неко неће да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

22.02.2016 11:53

Испитати све од Радовановића...све је спорно, а о криминалу да се не прича, силним премијама од извоза и прекоманди којим су појединци саградили дворце и наоружали ИСИЛ...

ОДГОВОРИТЕ