Влада уништила дрвну индустрију у Власеници

"Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања", наводи се у саопштењу те странке. 

Република Српска 22.02.2016 | 07:35
Влада уништила дрвну индустрију у Власеници

АФЕРА „Осамдесет два“
„Пропаст Дрвне индустрије у Власеници“

 

Влада Републике Српске купила је 2008. године за 3,2 милиона марака власеничку Фабрику стилског намјештаја „10. август“ и формирала ново предузеће ДИВ (Дрвна индустрија Власеница).

У Влади, на чијем челу је био Милорад Додик, тада су обећавали да ће обновити производњу и запослити најмање 150 радника у сачуваним погонима некад највећег извозника у власеничкој општини.

Само за припрему погона за производњу Влада РС, као власник и оснивач Дрвне индустрије Власеница, издвојила је милион марака и донијела одлуку да у ову фабрику у почетку производње инвестира 3,5 милиона марака.

Влада и руководство су обећали да ће обновљена фабрика убрзо повратити свој некадашњи реноме. Најавили су да ће уз стручну радну снагу, и ефикасну комерцијалу, обезбиједити мјесто на тржишту, како у РС и БиХ, тако и у земљама у које је некада ова фабрика извозила скоро 90 одсто својих производа.

Данас, осам година касније, предузеће је у незавидној финансијској ситуацији, рачун предузећа је блокиран већ двије године, углавном због неплаћених пореза и доприноса од скоро милион марака. Постоје сумње и да су машине мало-помало извучене из фирме и да су завршиле на приватним пиланама.

Радници који треба да иду у пензију не могу да повежу стаж, а Влада РС, иако власник, не може да им помогне.

Клуб посланика ПДП поставио је посланичко питање прошлог љета у име једног од радника који је у предузећу провео 35 година, борац је прве категорије и инвалид, али не може да иде у пензију јер му нису уплаћени доприноси управо у вријеме кад је Влада купила предузеће.

Питали смо Владу: „Да ли Влада Републике Српске, односно ресорно Министарство може уплатити средства за доприносе за наведеног радника у износу од око 700,00 КМ, с обзиром да је Предузеће које је требало да уплати доприносе (ДИВ Власеница) и тада, када је створена обавеза, а и сада, у сто постотном проценту власништво Владе Републике Српске, и с обзиром да именовани радник нема сопствених средстава, јер нема никаквих прихода?“

Влада је одговорила да се за радника не може са сигурношћу утврдити дужина стажа и предложили су да се радник обрати Фонду за пензијско-инвалидско осигурање РС са радном књижицом како би му се утврдио укупни пензијски стаж и утврдило испуњавање услова за уплату доприноса кроз Програм социјалног збрињавања радника по јавном позиву.

Ово је слика предузећа које је купила Влада РС и резултат њеног лошег рада. За такав однос према буџету и грађанима РС, као и за евидентан криминал у Дрвној индустрији Власеница неко мора да одговара.

Саопштење Информативне службе ПДП-а

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Перо

22.02.2016 06:59

Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИ ЉУДИ

22.02.2016 09:07

ОВО ЈЕ РЕЗУЛТАТ РЕЦИКЛАЗЕ ПОЛИТИЦКИХ КАДРОВА КОЈИ НИСУ У СТАЊУ ДА САСТАВЕ ПРОСТОПРОСИРЕНУ РЕЦЕНИЦУ НИТИ ПАМЕТИ НИТИ ЗНАЊА НИТИ ВОЉЕ ДА НЕСТО УРАДЕ ОСИМ ДА ПО УГЛЕДУ НА СВОЈЕ ВОДЕ ГЛУМЕ ДИРЕКТОРЕ У ЛИМУЗИНАМА СА СЕКРЕТАРИЦАМА, ТРЕБА РАДИТИ ТРЕБА УЦИТИ , СТОГА ТРЕБА ОТЈЕРАТИ СВЕ ОНЕ КОЈИ СЕ ДВАДЕСТЕ ГОДИНА НА НАСОЈ КОЗИ ТРЕНИРАЈУ У МАНИРУ ЛЕБА БЕЗ МОТИКЕ.

Name

страшно

22.02.2016 09:16

не страшно , исток се систематски уништава . Шта ради на истоку , која фирма није уништена , ради глиница али само за њихове ђжепове остало је све уништено . Све је то циљано и ништа није случајно .

Name

НН

22.02.2016 07:00

Цекај полако , једну по једну, па пустисе Павловица, ником ниста изгледа да це бити, тресла се гора родио се мис! Рјесавајте једно по једно, а ви као пијани сад ово, сад оно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

22.02.2016 07:20

Ма људи моји ста нису унистили? Али Додик се понасао као на пароли РС моја куца, цојек умислио да је то стварно, ал неце да мозе дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.02.2016 07:22

Узас, па видите ко се сада све пита у Власеници. Томе Тодоровица син, сеф у Пости Власенице, незнам како Томо Тодоровиц. Не поцрни од нафте са својим сарадницима, ста су све радили.. Камиони И аутобуси у њиховој вријеме возили су увијек на резерви. Тодоровица сеф посте у Власеници дрзи кљуцеве од фабрике, И он се пита ко це уци у фабрику, а ИМА их који не смију прици фабрици. Притисните Тодоровица, па це се знати где масине одлазе. Истина да радници не могу у пензију, јер Тодоровиц одлуцује коме це дати папир за пензију, мислим на обрасце. Куповао је гласове на прослим изборима, назалост све стоји у ладици код тузиоца. Влаенцани ста је са СКИ центром "Игриста", са СГ Бирац, све то стоји у ладицама, Градјанима су све сиромаснији, захваљујуци суду И тузилаством у Власеници. Јос ниједна афера није оконцана, дали се некиг плеасе? Незнам ста је, али ако се украде метар дрва, одма на суд, срамнонно да се показе да суд ради, а веци криминал _ ту је застој. Мислим да це доци све на наплату, а криминалци јос мало це мирно спавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

22.02.2016 08:08

Ово није вијест! Вијест би била када бисте објавили Влада РС покренула прозводњу И запослено је толико радника. Ја прије неки дан ушла у зграду Владе, а тамо сви као опасни, дрчни, не смијеш никога ништа питати. Све ужурбано, као ради се. Човјек би помислио Швајцарска. Жене тип топ обучене, рибе, а гледају са висине. Нема сале с њима-тако изгледају и понашају се.А прије неки дан гледам на тв-у интервју са градоначелником Цириха.Како је скроман човјек. Тих и помало стидљив. Лијепо је слушати нормалне људе. Код нас није такав ни портир. И он неку силу продаје...Кукала нам мајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

22.02.2016 08:22

Пуко и Бирач па имали шта да ради у Власеници још ради пошта и пијаца ехбига шта сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

гола остина

22.02.2016 10:04

Не ради ни пијаца...двије тезге само.

Name

дотт

22.02.2016 10:45

Предузеце јесте у незавидној ситуацији, али је зато Мицо Краљевиц у завидној ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

топлик

22.02.2016 11:25

Ово је урадила банда са Мицом Краљевићем на челу поред њега ту је и бивши начелник Младен поповић као и Бојан и Игор вуковић, дрвна индустрија је систематски опљачкана тако што су за руководни кадар довели Небојшу Пејановића званог КРЕШО локалног дебила идијота монголоида да извуну ове категорије болесних људи. Поред дрвне индустрије опљачкана цјелокупна оштина Хотел Панорама ски центар Игришта , власеничко језеро , Комунална предузећа водоводи и много тога другого, власт је улагала тамо гдје је могла да украде , ова гарнитура лопова је све оставила у рушевинама и све фирме гурнула у стечај , треба да се напомене да су у милонске дугове гурнили у ШГ БИРАЧ као и електро дистрибуцију Власеница и много тога другог.Краљевића суухљебили у електро дали му службени ауто и конто рачун реперпезентације да може да иде на ручкове и разне друге марифетлуке. Гори шљам није задесио нити један град у РС од ове екипе људи , право је чудо како су ови умоболници и криминалци јос на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд сушица

22.02.2016 12:30

Е туго моја милосна кога смо ми подрзавали , и краљевиц и поповиц дупета увалили у фотеље један у банку други у електро и своје најблизе по сумарском факултету па надаље , ено и дирекотирце електричног гордане трампиц једном ногом приступила у сдс у хан писјеку види каква се багра око ње окупља , поред свега сто су упропастили наставили су па тако и покрали масине дрвне индустрије поритиру се плати и извози масине, муп је поритира у финалима ухапсио због тога. Ћерка од краљевица студира у милану гдје је улозено стотине хиљада марака власеницких пара , опљачкали су и бирач и еластик . Група шљама и проститутки нису ништа друго обична багра. Рашћерајте овај сљам и дајте снсд неком нормалном да га води . Отјерали сто много добрих момака Зељка Петровица , Далибора голијана , сиСиму СТупара, нЕСУ ДЈУРИЦА , БОЈДУ , остали само голи клосари којима краљевић просипа своје жваље и лажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

22.02.2016 12:41

Како Поповић смије улицом ходати од срама , у какаво је стање довео општину, глуми неку силу шири се ко ђубе по њиви кад хода , срам нек буде и полицију и суддове што нису до сад притворили а они се дрзли опет нешто да попују јадним људима које су изварали на све могуће начине, мицо краљевиц има другу зену купио јој петособоан стан и нема га никад у власеници и он да нам дрзи говоре, говно једно боље да се покрије по глави дужан је и богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гегура

22.02.2016 12:54

Хапси ове лопове, браћу вуковиће узеше шг бирач, узимају грађу и возе на своје бренте ,све живо су покрали што се могло покрасти и краљевића и поповића , и филозофа ерделу

ОДГОВОРИТЕ
Name

платини

22.02.2016 13:11

Зар вец народу није доста оваквих криминалаца! У свакој опстини у РС у којој је на власти СНСД исто је стање! Да ли је истина Да Мицо отвара нову пилану, а да је у дилу са Висковицем договорио подјелу СГ Бирац, само да би се опет он питао са својом братијом И трупце могао узимати на одгодјени рок плацања! Сипа упомоц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поштар

22.02.2016 13:16

Живио Слободан Васиљевић понос и дика Власенице који је ову багру послао на сметљиште историје, слобо брате кандидуј се за начелника општине и дотуци ове буба швабе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рикан

22.02.2016 13:27

СНСД у Власеници је у распаду а додика висе није ни брига јер нема посланика и не треба му висе власеница фокусиро се на бијељину и добој, ћомија су запослили у електрично само да би дрзо језик за зубима о криминалу, директорка електричног ријетко постен кадар у снсд је вец прокукала због овог потеза јер је у електру одма настао јаваслук како је мицо досо.Цега се тај прихвати то пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брегови

22.02.2016 13:40

Ста је са сјецом сума на стазама Игриста? Гдје су исли трупци, коме и како? Засто тузилство сада цути? Гдје су Београдјани из Изо Екомонт, каква је њихова улога била? Гдје је ,,петосед''? Гдје је индустријска зона Кула Зебан? Градјани Власенице су културни и постени људи, надам се да никад висе неце насјести на лази и обмане Бајиних гангстера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрш

22.02.2016 13:55

Кћерка мице краљевица се шпрда са незапосленм омладином власеница исмијава и насладјује се негдје из апартмана из београда или милана, јадни народе цути и гледај

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

22.02.2016 13:56

нас су уништили приватни факултети и дипломе на рате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

22.02.2016 15:00

Мићо Краљевићу гдје ти Насер Орић и гдје је сума са игриста гдје су ти твоји побратими Орић и остали крвници, гдје ти је побратим Сакиб зубовиц и Мујо хадзиомеровиц са којима си годинама пљачкао Власеницу, одговарацес ти то је сигурно. Ти си пресудјени криминалац и олош који јw требао да одговара и за пореску утају и криминал. Само полако доце све на своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насер

22.02.2016 15:05

Мићо Краљевић и Насер Орић су узурпирали суму сг Бирач као и остала добра. МИЦО СПРЕМИ РОБИЈАСКУ ПИДЗАМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија

22.02.2016 15:42

Људи хапсити ове мафијасе узеше душу народу па гдје има да дивна индустрија на може радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насер

22.02.2016 16:31

Хиљаде кубних метара шуме са подручја око ски-центра "Игришта" код Власенице посјекла је и извукла фирма чији је власник ратни командант 28. дивизије Армије РБиХ Насер Орић.  Механизација и радници те фирме били су ангажовани у Власеници у вријеме док је директор Шумског газдинства "Бирач" био Игор Вуковић. Иза посла који су обавили Орићеви људи и механизација остало је потпуно девастирано подручје спортског центра "Игришта". Да је Орићева фирма учествовала у сјечи на подручју Власенице потврдио је и Далибор Кљештан, чији је отац Боро смртно страдао радећи на тој дионици с Орићевим радницима. “Орићеве машине за рад у шуми биле су дупло веће од оних које има Шумско газдинство "Бирач". Било је ту багера, трактора, камиона. Орић и један његов земљак власници су фирме у чијем су посједу те машине, али се они никад нису појавили на "Игриштима". Умјесто њих, ту је шеф био један њихов човјек. Тврдило се да се ради на проширењу ски-стазе, а у ствари радило се о крађи дрвета и уништавању ски-центра”, каже Кљештан. Додаје да му је отац рекао да су с Орићевим машинама стигли и његови радници, који су причали да је тај посао Орић уговорио с једним моћним човјеком и политичаром из Власенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мићо краљевић

23.02.2016 11:34

Шта је стоко? Обогатио сам се, био сам обични конобар, јер има будалетина које су гласале за мене. Настављам да вас јашем, уз помоћ мојих директорки, које сам поставио у власеничка предузећа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срами се

23.02.2016 16:40

Како си поставио у предузећа тако ћеш и да склонис

Name

мићо краљевић

24.02.2016 07:26

Моје конкубине су сигурне, све док имам користи од њих. Немој да вас гепекујем, за то се у РС-у не одговара!

Name

Еко - пласт

24.02.2016 09:53

Боте, ниси ти Мицо Краљевиц, превисе си писмен.

Name

Подгора

24.02.2016 15:22

:-Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоур_Феар

01.09.2016 07:38

Мирослав Краљевиц је највеце зло које је задесило Србе у Власеници. Цовјек који је спреман на све. Унистио Бирац, Финале, Панораму, Игриста, Опстину заједно са родјаком Поповицем увео у астрономске дугове. Са екипом из Тузле сјекао суму око Власенице за њега не постоји ни Србин ни Босњак само криминал издајица, у Власеници сви знају ко је он ови локални избори це бити његов крај неце висе народ упласити одкупити, народе само против њега гласати боље свако да влада само не он јер це завести диктататуру и криминал у Власеници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоур_Феар

01.09.2016 07:39

На факултету само у Власеници у току изградње украдено преко милион км

ОДГОВОРИТЕ