КРК: ФМП и Звезда изморили Партизан - Куп Кораћа за Мега Лекс!

Мега победа за историјску круну у нишком паклу! Кошаркаши Партизана су јако желели трофеј Жућкове левице, али играчи Мега Лекса су побрали шампионске ловорике.

Кошарка 21.02.2016 | 23:15
КРК: ФМП и Звезда изморили Партизан - Куп Кораћа за Мега Лекс!

Титула победника Купа Радивоја Кораћа иде у руке кошаркаша - Мега Лекса! У једном од најдраматичнијих финала последњих година и судару две готово идентичне кошаркашке идеологије победу је однела екипа која је у ватреној завршници и правој драми имала више концентрације и за нијансу мирнију руку у непријатељском окружењу, пред 5.000 навијача противничког тима - 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16).

После два узастопно изгубљена финала од Црвене звезде кошаркаши Мега Лекса коначно су пробили лед, направили готово нестваран подвиг и клубу донели први, историјски пехар! Тиме је састав Дејана Милојевића постао први после тачно девет година који се окитио Жућковом левицом, а да то нису били београдски вечити ривали, Партизан и Црвена звезда. Последњи клуб који је тако нешто учинио био је ФМП 2007. године, када је у Крагујевцу савладан Партизан.

Како се и очекивало, утакмица је обиловала поенима на обе стране, што најбоље потврђује чињеница да је сусрет завршен са укупно 24 убачене тројке, по 12 на обе стране, али је на крају најважнију одлуку донела за нијансу боља одбрана. И то у корист - Мега Лекса!

Апсолутни хероји Меге у овом мечу био је тандем хаубица Николић - Ивановић, који је заједно Партизану убацио чак девет тројки и искомбиновао чак 46 поена, а у најважнијим тренуцима сусрета младом тиму рука није задрхтала ниједног тренутка.

И баш као у полуфиналном окршају са Црвеном звездом, кошаркаши Партизана изашли су на терен са огромном енергијом. Овог пута на другој страни имали су такође врло расположене играче Меге. Врло ефикасно прво полувреме виђено је у крцатом нишком борилишту, са укупно 94 поена, где је Партизан имао минималну предност (48:46). Помало невероватно, али истинито делује податак да су играчи два тима заједно убацили укупно 14 шутева за три поена из укупно 28 покушаја (6/13 Мега Лекс, 8/15 Партизан).

На страну црно-белих поново је ишао ефективан офанзивни скок, чак девет токомкојим су умногоме успели да неутралишу учинак разиграног противника. Одбране две екипе играле су паклено јаку, квалитетну одбрану - Партизан кроз зону 2-1-2, а Мега Лекс оштар пресинг по целом терену. Но, дефанзивна линија тима из Сремске Митровице није имала решење за Вању Маринковића и Еду Мурића, који су заједно имали чак 24 поена, од чега 15 са дистанце, те тандемом Цветковић - Вилсон, тако је Партизан муку мучио у дуелима са распуцаним Данилом Николићем и Николом Ивановићем, као и атрактивним Тимотијем Лувавуом.

Зато је права драма и виђена до самог краја утакмице, до последње секунде утакмице и поред тога што су проблеме са личним грешкама имали Мурић на једној и Луваву на другој страни. Хаубице два тима су радиле пуном паром све до последњег звука сирене, али на крају је Партизан направио неколико кључних грешака, које су одредиле победника. Шут је заказао, Маринковић, који је дуго био „X“ фактор црно-белих зарадио је пету личну грешку, али и неколико погрешних одлука у одбрани играчи Меге умели су да искористе, преокрену резултат и дођу до историјског успеха.

Никола Ивановић је мећ завршио са 24 поена, док је Данило Николић уписао 18 кошева. На другој страни 17 поена имао је Вилсон, а по 16 кошева Мурић и Маринковић. Интересантно, оба тима имала су готово идентичне бројке у скоро свим статистичким колонама, почев од изгубљених лопти (по 19), броју убачених тројки (по 12), офанзивних скокова (12-13)...

2007. године ФМП био је последњи клуб који је узео трофеј, а да то нису били Партизан или Црвена звезда!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дане

22.02.2016 00:49

Браво за Мега Лекс! Лијепо је видјети да неко други подиже пехар, а да то нису Звезда и Партизан. :)

ОДГОВОРИТЕ