KRK: FMP i Zvezda izmorili Partizan - Kup Koraća za Mega Leks!

Mega pobeda za istorijsku krunu u niškom paklu! Košarkaši Partizana su jako želeli trofej Žućkove levice, ali igrači Mega Leksa su pobrali šampionske lovorike.

Košarka 21.02.2016 | 23:15
KRK: FMP i Zvezda izmorili Partizan - Kup Koraća za Mega Leks!

Titula pobednika Kupa Radivoja Koraća ide u ruke košarkaša - Mega Leksa! U jednom od najdramatičnijih finala poslednjih godina i sudaru dve gotovo identične košarkaške ideologije pobedu je odnela ekipa koja je u vatrenoj završnici i pravoj drami imala više koncentracije i za nijansu mirniju ruku u neprijateljskom okruženju, pred 5.000 navijača protivničkog tima - 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16).

Posle dva uzastopno izgubljena finala od Crvene zvezde košarkaši Mega Leksa konačno su probili led, napravili gotovo nestvaran podvig i klubu doneli prvi, istorijski pehar! Time je sastav Dejana Milojevića postao prvi posle tačno devet godina koji se okitio Žućkovom levicom, a da to nisu bili beogradski večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda. Poslednji klub koji je tako nešto učinio bio je FMP 2007. godine, kada je u Kragujevcu savladan Partizan.

Kako se i očekivalo, utakmica je obilovala poenima na obe strane, što najbolje potvrđuje činjenica da je susret završen sa ukupno 24 ubačene trojke, po 12 na obe strane, ali je na kraju najvažniju odluku donela za nijansu bolja odbrana. I to u korist - Mega Leksa!

Apsolutni heroji Mege u ovom meču bio je tandem haubica Nikolić - Ivanović, koji je zajedno Partizanu ubacio čak devet trojki i iskombinovao čak 46 poena, a u najvažnijim trenucima susreta mladom timu ruka nije zadrhtala nijednog trenutka.

I baš kao u polufinalnom okršaju sa Crvenom zvezdom, košarkaši Partizana izašli su na teren sa ogromnom energijom. Ovog puta na drugoj strani imali su takođe vrlo raspoložene igrače Mege. Vrlo efikasno prvo poluvreme viđeno je u krcatom niškom borilištu, sa ukupno 94 poena, gde je Partizan imao minimalnu prednost (48:46). Pomalo neverovatno, ali istinito deluje podatak da su igrači dva tima zajedno ubacili ukupno 14 šuteva za tri poena iz ukupno 28 pokušaja (6/13 Mega Leks, 8/15 Partizan).

Na stranu crno-belih ponovo je išao efektivan ofanzivni skok, čak devet tokomkojim su umnogome uspeli da neutrališu učinak razigranog protivnika. Odbrane dve ekipe igrale su pakleno jaku, kvalitetnu odbranu - Partizan kroz zonu 2-1-2, a Mega Leks oštar presing po celom terenu. No, defanzivna linija tima iz Sremske Mitrovice nije imala rešenje za Vanju Marinkovića i Edu Murića, koji su zajedno imali čak 24 poena, od čega 15 sa distance, te tandemom Cvetković - Vilson, tako je Partizan muku mučio u duelima sa raspucanim Danilom Nikolićem i Nikolom Ivanovićem, kao i atraktivnim Timotijem Luvavuom.

Zato je prava drama i viđena do samog kraja utakmice, do poslednje sekunde utakmice i pored toga što su probleme sa ličnim greškama imali Murić na jednoj i Luvavu na drugoj strani. Haubice dva tima su radile punom parom sve do poslednjeg zvuka sirene, ali na kraju je Partizan napravio nekoliko ključnih grešaka, koje su odredile pobednika. Šut je zakazao, Marinković, koji je dugo bio „X“ faktor crno-belih zaradio je petu ličnu grešku, ali i nekoliko pogrešnih odluka u odbrani igrači Mege umeli su da iskoriste, preokrenu rezultat i dođu do istorijskog uspeha.

Nikola Ivanović je meć završio sa 24 poena, dok je Danilo Nikolić upisao 18 koševa. Na drugoj strani 17 poena imao je Vilson, a po 16 koševa Murić i Marinković. Interesantno, oba tima imala su gotovo identične brojke u skoro svim statističkim kolonama, počev od izgubljenih lopti (po 19), broju ubačenih trojki (po 12), ofanzivnih skokova (12-13)...

2007. godine FMP bio je poslednji klub koji je uzeo trofej, a da to nisu bili Partizan ili Crvena zvezda!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dane

22.02.2016 00:49

Bravo za Mega Leks! Lijepo je vidjeti da neko drugi podiže pehar, a da to nisu Zvezda i Partizan. :)

ODGOVORITE