Модрича: Хајка успјела - одстријељен шакал

У првој овогодишњој хајци на предаторе ловци Ловачког удружења "Мајна" из Модриче данас су у приградском насељу Отежа одстријелили шакала.

Република Српска 21.02.2016 | 19:08
Модрича: Хајка успјела - одстријељен шакал

У хајци, у којој је учествовало 50 ловаца, женку шакала - предатора који се на простору Посавине појавио прије осам година, одстријелио је Душко Дринић, двадесетогодишњак из Модриче.

"Шакал се појавио испред мене на око 30 метара. Брзо сам реаговао и искористио прилику која се ловцима не указује често", рекао је Дринић Срни.

Он је истакао да мало зна о овом предатору и да је био убјеђен да је одстријелио лисицу.

Поред честитики које је добио од ловаца, Дринић ће за трофеј добити 100 КМ.

Лововођа Милан Филиповић рекао је да до сада у ловишту које је у близини града нису уочени шакали.

Филиповић је изразио чуђење да је звијер пришла граду на мање од два километра.

"Овим су потврђене приче ловаца да је шакал неустрашива и лукава звијер која у потрази за плијеном непреза ни од чега", истакао је Филиповић.

Он је потврдио да су ловици током данашње хајке примијетили 15 лисица од којих су ранили пет.

Ловочувар Ловачког удружења "Мајна" Борислав Трепић потврдио је да је први шакал на подручју Модриче одстријељен прошле године у Милошевцу.

"За сада није примијећен већи број шакала", рекао је Трепић и истакао да је за разлику од овог предатора ове зиме примијећен вишеструко већи број лисица и куна у односу на претходне године.

Не зна се поуздано како су шакали доспјели у ове крајеве. Према причама ловаца тренутно су најбројнији на Требави, дијелу ближем Добоју и у Посавини у близини Шамца, а да је у сусједној општини Оџак у ФБиХ број забрињавајуће велик.

Шакал је звијер слична вуку и штеточина је која иде у чопорима, хвата плијен и у води и на земљи, а преносник је многих заразних болести, нема природних непријатеља и човијек је једини који их уништава.

Предсједник Ловачке секције "Модрича" Мирко Веселиновић најавио је да ће ова секција током године организовати неколико акције - хајки на предаторе и посебно на шакала, који је велика пријетња другој дивљачи и причињава штету домаћим животињама.

Ловачко удружење "Мајна" има 400 ловаца организованих у шест секција. Секција "Модрича" има регистрованих 90 ловаца.

Као и претходне и данашња акције је завршена "ловачким ручком" и дружењем у ловачкој кући у насељу Модрича три.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вучић

21.02.2016 18:16

Ово је заштићена врста! Каква хајка???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.02.2016 18:32

Идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

22.02.2016 10:33

Јадно и залосно...за сваку осуду. Фујјј

ОДГОВОРИТЕ