Како је откривен Радован Караџић?

Британски новинар и спољно-политички уредник Гардијана Џулијан Борџер открива никад објављене детаље хапшења једног од најтраженијих хашких бегунаца Давида Драгана Дабића.

Србија 21.02.2016 | 19:54
Како је откривен Радован Караџић?

Судско веће Хашког трибунала донеће пресуду у случају против Радована Караџића и изрећи је 24. марта. Тиме ће случај против ратног председника Срба у БиХ бити окончан.

Британски новинар испољно-политички уредник Гардијана, добитник Пулицерове награде Џулијан Борџер у својој књизи "Суђење касапинима", доноси најновије и никад објављене детаље хватања једног од најтраженијих бегунаца - Драгана Давида Дабића односно Радована Караџића!

Борџер пише да се потрага за Ратком Младићем интензивирала када је на чело Србије 2004. године дошао Борис Тадић. Не једном састанку у његовом кабинету, на којем је била и тадашња црногорска тужитељка Весна Меденица, Миодраг Ракић, шеф кабинета Бориса Тадића и – као шеф Бироа за координацију рада служби сигурности – члан акцијског тима за проналажење и хапшење Младића, дотурио је Владимиру Вукчевићу, тужиоцу за ратне злочине, папирић на којем је писало: ”Лоцирали смо Р. К.”

Како овај добитник Пулицерове награде тврди Вукчевић и један од његових блиских сарадника, погледали су се и збуњени, а на папирић написали: "Јесте ли мислили на Р. М?", јер су претпостављали да је реч о Младићу. Међутим, лоциран је био Радован Караџић. Била је то 2008. година, а на челу Владе Србије био је Војислав Коштуница.

Агенти БИА имали су поуздану информацију да се Радован Караџић крије у Београду под именом Драган Давид Дабић. Радован Караџић, алиас др. Дабић, који је доживео холивудску физичку трансформацију, радио је као алтернативни психотерапеут и ординирао на крајње ексцентричан начин, међу осталим тражећи од пацијената да пију мокраћу.

Да би били сигурни да је Драган Давид Дабић заиста Радован Караџић агент БИА (жена), лажно је дошла да затражи његову помоћ, и док ју је на себи својствен, ексцентрични начин, Дабић лечио масажом, успела је кришом да узме једну од длака с његове бујне браде.

ДНК анализом утврђено је да је др. Дабић, човек бујне седе браде и још бујније косе, заиста Радован Караџић.

Инспектори БИА, на чијем је челу тада био Саша Вукадиновић (на чело БИА дошао је само три дана пре него што је ухапшен Караџић) поновно су се суочили с опструкцијом.

Пре него што је акција хапшења требала почети, др. Драган Дабић (Радован Караџић) изашао је с торбом у руци из свога стана и упутио се према аутобусној станици. Агенти БИА пустили су га да сам уђе у аутобус који је возио према Зеленом венцу, а онда га на пола пута пресрели и зауставили.

Ухватили су Караџића, који је намеравао с оближњег стајалишта међуградских аутобуса да крене у Војводину, пут неког од фрушкогорских манастира. Каснија реконструкција открила је да је Караџић сазнао да ће тог јутра бити ухапшен па је намеравао побећи. Док је био у аутобусу, на путу према Зеленом венцу, зграда у којој се скривао и даље је била под присмотром.

Извор: Информер

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Филм

21.02.2016 15:38

Требали би снимити филм о доктору, с обзиром да им је свима показао како се живи, а они га тражили по пецинама и гудурама. Дајте филм о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО. Микич

21.02.2016 16:57

Све су ово лежи и преваре. Питање хапшења Радована Караџића, генерала Ратка Младића и други хашких осуђеника је било политичке и безбедносне природе, а никако њиховог бежања и сакривање. Државне службе у СРБији су увијек знале гдје се они налазе, а кобре су неке због њихове безбједности и чували, намјештајући њима дјевојке и жене и на крају ПРОДАЛИ ЗА ДОБРЕ ПАРЕ. ЗА Радована Караџића су многи знали шта ради и куда се прерушен као Дабић креће. Појединци су Радована и препознали и на њихово питање "јеси ли ти то брата Радоване" он је увијек одговарао да није док се вријеме није испунило и он ухапшен за добре паре и предан Хагу. Званично се још увијек НЕ ЗНА ко је две америчке награде за њихова хапшења примио. Због тога СРБија дугује СРБском народу објашњење колико је она као држава зарадила на чувању и хапшењу хашких осуђеника?

Name

Мујо од Добоја

21.02.2016 21:45

Живио нам Радован Караџић још сто година! Он је наш први предсједник и он је најзаслужнији да мој град нису заузели Изметбеговићеви терористи

Name

геро

21.02.2016 15:56

То су српска посла. Благо србији без тадића кад црна гора с макне дјукановица Рс додика тад ће срби постати прави срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

21.02.2016 16:41

Заборавио си Вучића и Тому. Гори су од Тадића и жутих.

Name

Кхал Дрого

21.02.2016 16:21

Па једно 10 година овакви "добро обавештени" новинари су пласирали "проверене" вести из "поузданих" извора како је др Караџић у Русији, па Казахстану, па разна егзотична острва, па да је у ЦГ, успут су нас обавестили да је мунуо грдне паре, 50, 100, 136 милиона евра, па како би се која пљачка догодила, ишао би новински додатак "непознати починиоци побегли у непознатом правцу, претпоставља се да је опљачкани новац намењен за мрежу подршке хашком бегунцу др Караџићу (а непознати починиоци ??)". И све тако пуну деценију су нас затрпавали таквим "поузданим" вестима, да би се испоставило да је др Караџић све то време живео скромно као подстанар у Београду (где они силни милиони нестадоше). Данас је хашком казамату, сам се брани, и иако није правник то одлично ради. Наравно, неће му то помоћи јер јепредуда написана и пре почетка процеса, али је већ раскринкао бројне лажи тужилаштва, бројне подлости су разоткривене. А и слика о томм рату и нашој трагедији се мења, истина се ипак све више открива а лажи бледе. Како то баш и није пожељно, опет ће спиновати овакве текстове, мало још подсетити на ту причу, назваче ови новинарчићуи спонзоруше првог председника Српске касапином, све у науму да др Караџића још мало окаљају, понизе. Али немогуће је окаљати име др Караџића, човека који је у најтежим тренуцуима за српски род западно од Дрине стао на чело свог народа, можда он и није бирао своју улогу, можда је њега историја изабрала, и човека који је свој живот посветио борби за добробит свог народа, да Срби буду своји на своме, да остану и опстану на овим просторима. У коначници свој суд о др Караџићу даће историја, а историја, та учитељица живота не греши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХСИЛО МИКИЋ

21.02.2016 17:45

Драго, тачно је тако било како ти кажеш али треба да знаш да су то биле дезинформације од стране ДБ СРБије намјерно пуштене у јавност са жељом да удаље на тај начин од хашки "бјегунаца" могуће ловце на награде и друге криминалце. Они су били спремни за мале паре да ХАШКЕ "бјегунце" отму и затим живе или мртве предају Хагу. То наше службе нису дале јер оне су знали њихову праву вредност!

Name

Јоцо

21.02.2016 19:09

Потпуно си у праву али ми се чини какви смо да це мо га правити од блата.Издадосмо све сто се могло.Овакви нисмо никад били у историји.Љигави да даље не мозе.Инаце да потврдим твоје реци.Радован Карадзиц је херој народа Српског,био јесте и бице.

Name

марко самардзиц

21.02.2016 17:01

Ја да је сад драмосеру да се занима као И са овим муценицима у Либији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.02.2016 17:27

Њих су ухапсила Српска издајничка говна која и данас издају

ОДГОВОРИТЕ
Name

следећа врућа

21.02.2016 18:37

Памти па врати.

Name

Ранко75

21.02.2016 19:52

Тако је то су били "професионални Срби" под вођством Тадића, међутим не видим да су "српски властодршци" и данас бољи, само се гледа фотеља а издати им је као попити чашу воде.У праву је био чувени Арчибалд Рајс,све је видио и рекао да су најгори људи српски политичари, и у праву је био чак и за садашње вријеме.

Name

Бањалучанин

21.02.2016 18:41

Не могу они Радовану ништа, Рашо је господин, и убрзо ће се вратити кући. Он није налагао никакве злочине. Чак је молио друге двије стране да се не одлучују на ратну опцију, али га нису послушали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре микиц

21.02.2016 19:07

Ето микицу видис да ва опет нико ниста није урадио и да све сами медјусобно рјесавате..Мислим да нема смисла толико лагати поцев од Косова до дана данасњег

Name

Одговор

22.02.2016 02:07

Који си ти комад говедине.....

Name

Денис

22.02.2016 05:51

Којој куци?

Name

Легионар 1993

21.02.2016 22:29

ЦИТАВО ВРИЈЕМЕ ДБ ГА ЈЕ.ЦУВО.Радила Србија дилове,па кад су одрадили онда су га испоруцили......и Младица после.

ОДГОВОРИТЕ