Kako je otkriven Radovan Karadžić?

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana Džulijan Bordžer otkriva nikad objavljene detalje hapšenja jednog od najtraženijih haških begunaca Davida Dragana Dabića.

Srbija 21.02.2016 | 19:54
Kako je otkriven Radovan Karadžić?

Sudsko veće Haškog tribunala doneće presudu u slučaju protiv Radovana Karadžića i izreći je 24. marta. Time će slučaj protiv ratnog predsednika Srba u BiH biti okončan.

Britanski novinar ispoljno-politički urednik Gardijana, dobitnik Pulicerove nagrade Džulijan Bordžer u svojoj knjizi "Suđenje kasapinima", donosi najnovije i nikad objavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih begunaca - Dragana Davida Dabića odnosno Radovana Karadžića!

Bordžer piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić. Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužiocu za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi Vukčević i jedan od njegovih bliskih saradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: "Jeste li mislili na R. M?", jer su pretpostavljali da je reč o Mladiću. Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica.

Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić. Radovan Karadžić, alias dr. Dabić, koji je doživeo holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, među ostalim tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić agent BIA (žena), lažno je došla da zatraži njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić lečio masažom, uspela je krišom da uzme jednu od dlaka s njegove bujne brade.

DNK analizom utvrđeno je da je dr. Dabić, čovek bujne sede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić.

Inspektori BIA, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA došao je samo tri dana pre nego što je uhapšen Karadžić) ponovno su se suočili s opstrukcijom.

Pre nego što je akcija hapšenja trebala početi, dr. Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobusnoj stanici. Agenti BIA pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili.

Uhvatili su Karadžića, koji je nameravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa da krene u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira. Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen pa je nameravao pobeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom.

Izvor: Informer

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Film

21.02.2016 15:38

Trebali bi snimiti film o doktoru, s obzirom da im je svima pokazao kako se živi, a oni ga tražili po pecinama i gudurama. Dajte film o tome.

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО. Микич

21.02.2016 16:57

Све су ово лежи и преваре. Питање хапшења Радована Караџића, генерала Ратка Младића и други хашких осуђеника је било политичке и безбедносне природе, а никако њиховог бежања и сакривање. Државне службе у СРБији су увијек знале гдје се они налазе, а кобре су неке због њихове безбједности и чували, намјештајући њима дјевојке и жене и на крају ПРОДАЛИ ЗА ДОБРЕ ПАРЕ. ЗА Радована Караџића су многи знали шта ради и куда се прерушен као Дабић креће. Појединци су Радована и препознали и на њихово питање "јеси ли ти то брата Радоване" он је увијек одговарао да није док се вријеме није испунило и он ухапшен за добре паре и предан Хагу. Званично се још увијек НЕ ЗНА ко је две америчке награде за њихова хапшења примио. Због тога СРБија дугује СРБском народу објашњење колико је она као држава зарадила на чувању и хапшењу хашких осуђеника?

Name

Mujo od Doboja

21.02.2016 21:45

Živio nam Radovan Karadžić još sto godina! On je naš prvi predsjednik i on je najzaslužniji da moj grad nisu zauzeli Izmetbegovićevi teroristi

Name

gero

21.02.2016 15:56

To su srpska posla. Blago srbiji bez tadića kad crna gora s makne djukanovica Rs dodika tad će srbi postati pravi srbi.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

21.02.2016 16:41

Zaboravio si Vučića i Tomu. Gori su od Tadića i žutih.

Name

Khal Drogo

21.02.2016 16:21

Па једно 10 година овакви "добро обавештени" новинари су пласирали "проверене" вести из "поузданих" извора како је др Караџић у Русији, па Казахстану, па разна егзотична острва, па да је у ЦГ, успут су нас обавестили да је мунуо грдне паре, 50, 100, 136 милиона евра, па како би се која пљачка догодила, ишао би новински додатак "непознати починиоци побегли у непознатом правцу, претпоставља се да је опљачкани новац намењен за мрежу подршке хашком бегунцу др Караџићу (а непознати починиоци ??)". И све тако пуну деценију су нас затрпавали таквим "поузданим" вестима, да би се испоставило да је др Караџић све то време живео скромно као подстанар у Београду (где они силни милиони нестадоше). Данас је хашком казамату, сам се брани, и иако није правник то одлично ради. Наравно, неће му то помоћи јер јепредуда написана и пре почетка процеса, али је већ раскринкао бројне лажи тужилаштва, бројне подлости су разоткривене. А и слика о томм рату и нашој трагедији се мења, истина се ипак све више открива а лажи бледе. Како то баш и није пожељно, опет ће спиновати овакве текстове, мало још подсетити на ту причу, назваче ови новинарчићуи спонзоруше првог председника Српске касапином, све у науму да др Караџића још мало окаљају, понизе. Али немогуће је окаљати име др Караџића, човека који је у најтежим тренуцуима за српски род западно од Дрине стао на чело свог народа, можда он и није бирао своју улогу, можда је њега историја изабрала, и човека који је свој живот посветио борби за добробит свог народа, да Срби буду своји на своме, да остану и опстану на овим просторима. У коначници свој суд о др Караџићу даће историја, а историја, та учитељица живота не греши.

ODGOVORITE
Name

МИХСИЛО МИКИЋ

21.02.2016 17:45

Драго, тачно је тако било како ти кажеш али треба да знаш да су то биле дезинформације од стране ДБ СРБије намјерно пуштене у јавност са жељом да удаље на тај начин од хашки "бјегунаца" могуће ловце на награде и друге криминалце. Они су били спремни за мале паре да ХАШКЕ "бјегунце" отму и затим живе или мртве предају Хагу. То наше службе нису дале јер оне су знали њихову праву вредност!

Name

Joco

21.02.2016 19:09

Potpuno si u pravu ali mi se čini kakvi smo da ce mo ga praviti od blata.Izdadosmo sve sto se moglo.Ovakvi nismo nikad bili u istoriji.Ljigavi da dalje ne moze.Inace da potvrdim tvoje reci.Radovan Karadzic je heroj naroda Srpskog,bio jeste i bice.

Name

marko samardzic

21.02.2016 17:01

Ja da je sad dramoseru da se zanima kao I sa ovim mucenicima u Libiji!!!

ODGOVORITE
Name

Md

21.02.2016 17:27

Njih su uhapsila Srpska izdajnička govna koja i danas izdaju

ODGOVORITE
Name

sledeća vruća

21.02.2016 18:37

Pamti pa vrati.

Name

Ранко75

21.02.2016 19:52

Тако је то су били "професионални Срби" под вођством Тадића, међутим не видим да су "српски властодршци" и данас бољи, само се гледа фотеља а издати им је као попити чашу воде.У праву је био чувени Арчибалд Рајс,све је видио и рекао да су најгори људи српски политичари, и у праву је био чак и за садашње вријеме.

Name

Banjalučanin

21.02.2016 18:41

Ne mogu oni Radovanu ništa, Rašo je gospodin, i ubrzo će se vratiti kući. On nije nalagao nikakve zločine. Čak je molio druge dvije strane da se ne odlučuju na ratnu opciju, ali ga nisu poslušali.

ODGOVORITE
Name

re mikic

21.02.2016 19:07

Eto mikicu vidis da va opet niko nista nije uradio i da sve sami medjusobno rjesavate..Mislim da nema smisla toliko lagati pocev od Kosova do dana danasnjeg

Name

Odgovor

22.02.2016 02:07

Koji si ti komad govedine.....

Name

Denis

22.02.2016 05:51

Kojoj kuci?

Name

Legionar 1993

21.02.2016 22:29

CITAVO VRIJEME DB GA JE.CUVO.Radila Srbija dilove,pa kad su odradili onda su ga isporucili......i Mladica posle.

ODGOVORITE