Љекар душе и тијела

Академик професор др Мирко Керкез, заменик генералног директора Клиничког центра Србије, достојан је да достојнији не може бити да понесе "Велику златну повељу", највише признање Дома здравља "Др Миленко Марин" у Лозници.

Србија 21.02.2016 | 09:59
Љекар душе и тијела

"Дом здравља `Др Миленко Марин` у Лозници је установа која носи име великог хуманисте, врсаног, лекара, хуманисте и културног прегаоца", рекао је др Зоран Николић, уручујући признање том лекару и универзитетском професору, у свечаној сали "Плавог ресторана" у лозничком насељу Лагатор, некадшњем имању Вука Стефановића Караџића.

Академик Керкез је ово престижно признање, како стоји у образложењу, заслуижио "љубављу, пожртвовањем, врхунским професионалним радома и бригом коју година посвећује овој установи и пацијентима из читаве Србије, а нарочито из Јадра, Рађевине, Азбуковице, Мачве, Подриња, Поцерине, али и Семберије, у Републике Српске, и других делова Српске, чије је, како каже, био и остао верно чедо".

"Нема ко није закуцао на врата професора Мирка Керкеза, врсног хирурга, човека и хуманисте, а да је изашао незадововаљан - искуства су нас који чинимо армију његових пацијената из овог краја", каже Љиљана Суботић из Руњана, код Лознице.

"И лепом речју, и делом, односом који превазилази чак и Хипократову заклетву, др Керкез нас прима, у најтежим тренуцима, бринући и о нашим животима и показујући осећај за наше забринуте сроднике".

Високо признање академику Керкезу честитао је епископ шабачки Лаврентије, нагласивши да "овакви дивни људи чине нешто што је створило, у збиру, најлепшу и најбољу патријаршију српскох здравства".

"За дивљење је колико је професор Керкез заљубљеник у нашу веру православну и нашу историју из које за њега нема непознатих лекција, ни тема", каже владика Лаврентије, подсећајући да је др Керкез лекарску каријеру започео у Крупњу и Рађевини, из које је давно отишао, али је остао веран том делу Србије и њеним мештанима, доживљавајћи овај крај Србије као свој други завичај.

Академик Драгољуб Драго Мирковић из Бијељине, каже да је "велика част бити у строју људи које предводи професор Керкез, иначе, председник Научног већа Српске краљевске академије научника и уметника.

"Академик др Мирко Кекрез је личност која плени људе и у добру и у злу, а армија људи којима је помагао одавно је толико велика да признање које је добио, и само по себи, добија још већи значај, јер је дошло у руке изузетног Србина - Крајишника, који, заиста, показује да реч човек, гордо звучи, како је написао наш славни словенски песник".

Аутор: В.Митрић

Коментари / 0

Оставите коментар